Χάνεται το ορόσημο της 20ης Φεβρουαρίου

Σε θολά νερά παραμένουν οι συνομιλίες για το κλείσιμο της αξιολόγησης ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους εκπροσώπους των θεσμών.

Χθες το Μέγαρο Μαξίμου επανέφερε δημοσίως στο τραπέζι των συνομιλιών την θέση του Αλέξη Τσίπρα ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει ούτε ένα ευρώ επιπλέον μέτρα λιτότητας ενώ την ίδια στιγμή φούντωναν τα σενάρια για την θεσμοθέτηση αντισταθμιστικών μέτρων προκειμένου η κυβέρνηση να φέρει στην Βουλή μια νέα συμφωνία.

O Υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Τζανακόπουλος εξέφρασε την άποψη ότι η συμφωνία μπορεί να κλείσει μέσα στα χρονοδιαγράμματα τα οποία είχαν τεθεί εξ αρχής από την κυβέρνηση λέγοντας ότι την 20η Φεβρουαρίου- ημέρα που συνεδριάζει το Eurogroup- υπάρχει δυνατότητα πολιτικής συμφωνίας.

Την αναζήτηση πολιτικής λύσης πρόκειται να συζητήσει σήμερα ο πρωθυπουργός αλλά και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Πιερ Μοσκοβισί ο οποίος φτάνει στην Αθήνα.

Πάντως τις προσδοκίες προσγείωσε απότομα ο πρόεδρος του Eurogroup. Η αξιολόγηση του προγράμματος της Ελλάδας δεν θα έχει ολοκληρωθεί έγκαιρα για το προσεχές Eurogroup στις Βρυξέλλες στις 20 Φεβρουαρίου, δήλωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Ο ίδιος επισήμανε ότι η συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου παραμένει ουσιαστικής σημασίας για τη συνέχιση του ελληνικού προγράμματος.
Η κατάσταση στην Ελλάδα δεν αποτελεί μια οξεία κρίση, υπογράμμισε επίσης.

Η Αθήνα επιδιώκει την εξεύρεση μίας πολιτικής λύσης με τους θεσμούς και τα κράτη μέλη, έως τις 20 Φεβρουαρίου, δήλωσε λίγη ώρα αργότερα ο υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο του ΣΚΑΪ.

Η κυβέρνηση παραμένει σταθερά προσηλωμένη στις προσπάθειές της να κλείσει η αξιολόγηση, το συντομότερο δυνατόν, με το δεδομένο ότι η ελληνική κοινωνία δεν αντέχει άλλη λιτότητα, πρόσθεσε ο υπουργός, χαρακτηρίζοντας «παράλογες» τις απαιτήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που βλέπει δημοσιονομικό κενό της τάξης του 2% του ελληνικού ΑΕΠ, ο υπουργός εκτίμησε ότι μία συμφωνία επί των κεντρικών αξόνων είναι εφικτή, έως την 20η Φεβρουαρίου.

Ωστόσο, ο κ. Τζανακόπουλος έσπευσε να υπογραμμίσει πως εξίσου σημαντικό με το «πότε» θα κλείσει η αξιολόγηση, είναι και το «πως».

Κλείνοντας, ο υπουργός απέκλεισε κάθε πιθανότητα εξόδου της χώρας από το ευρώ, χαρακτηρίζοντας τα σενάρια αυτά, «εύκολη κινδυνολογία».

Πηγή newsbeast.gr

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ