ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Άκ. Σκέρτσος: Το δίλημμα των προσεχών εκλογών είναι θα πάμε μπροστά ή πίσω

news room 9 λεπτά ανάγνωση
Ακης Σκέρτσος

Το δίλημμα των προ­σε­χών εκλογών έθεσε, για άλλη μια φορά, ο υπουρ­γός Επι­κρα­τείας Άκης Σκέρ­τσος, την φορά αυτή σε συνέ­ντευξή του στον τηλε­ο­πτικό σταθμό «Αντ1». Η Ελλάδα, όπως τόνισε χαρα­κτη­ρι­στικά, είναι «μια χώρα που πρέπει να κάνει άλματα προς τα εμπρός. Δεν πρέπει να κάνει άλματα προς τα πίσω όμως. Το βασικό δίλημμα στο οποίο θα κλη­θούμε να απα­ντή­σουμε, είναι το, μπροστά ή πίσω».

 

Το σχέδιο για την Αν. Μακε­δο­νία – Θράκη

 

Η συνέ­ντευξη ξεκί­νησε όμως από την περιο­δεία του πρω­θυ­πουρ­γού Κυριά­κου Μητσο­τάκη στην Ανα­το­λική Μακε­δο­νία και Θράκη, εκεί όπου μαζί με ένα κλι­μά­κιο 26 στε­λε­χών της κυβέρ­νη­σης και της δημό­σιας διοί­κη­σης παρου­σί­α­σαν το σχέδιο για την εν λόγω περι­φέ­ρεια, ανέφερε ο υπουρ­γός Επι­κρα­τείας επι­δει­κνύ­ο­ντας τον τόμο για τα 360+ έργα για την Ανα­το­λική Μακε­δο­νία και Θράκη του 2030. «Είναι το τέταρτο στη σειρά, είναι ένα περι­φε­ρειακό σχέδιο ανά­πτυ­ξης για την Περι­φέ­ρεια Ανα­το­λι­κής Μακε­δο­νίας και Θράκης, έχουμε κάνει την αντί­στοιχη δουλειά για τη Θεσ­σα­λο­νίκη και την Κεντρική Μακε­δο­νία, για τη Δυτική Ελλάδα, για την Πελο­πόν­νησο. Αυτό που θέλουμε να περά­σουμε ως μήνυμα στον κόσμο είναι ότι η Ελλάδα αυτή τη στιγμή σημειώ­νει υψηλούς ρυθμούς ανά­πτυ­ξης, όμως αυτή η ανά­πτυξη δεν έχει νόημα αν δεν την αισθαν­θεί και ο τελευ­ταίος κάτοι­κος από την Ορε­στιάδα μέχρι τα Χανιά, από τα Γιάν­νενα μέχρι το Καστε­λό­ριζο».

Ειδικώς, όμως, για την Ανα­το­λική Μακεδονία-Θράκη, «δια­χρο­νικά είναι μια παρα­με­λη­μένη περι­φέ­ρεια. Δυστυ­χώς είχαμε συνη­θί­σει να δίνουμε επι­δο­τή­σεις, οι οποίες κάποια στιγμή κρί­θη­καν και αντιΚοινοτικές, προς δρα­στη­ριό­τη­τες που δεν είχαν μέλλον. Αυτό που πρέπει να κάνει το κράτος – και κάθε σύγ­χρονο κράτος – είναι να βοη­θή­σει τους ανθρώ­πους να δρα­στη­ριο­ποι­η­θούν σε οικο­νο­μι­κές επι­λο­γές που είναι συμ­βα­τές με τις σύγ­χρο­νες οικο­νο­μι­κές τάσεις. Να εκπαι­δευ­θούν σε νέα επαγ­γέλ­ματα, σε νέες καλ­λιέρ­γειες. Η Ανα­το­λική Μακε­δο­νία και Θράκη έχει έναν πολύ πλούσιο πρω­το­γενή τομέα, έχει μια δυνα­μική μετα­ποί­ηση, μπορεί να ανα­πτύ­ξει ακόμη πιο δυνα­μικά τον του­ρι­σμό της, είναι ένας πανέ­μορ­φος τόπος».

Όμως, πρό­σθεσε, «ταυ­τό­χρονα είναι σύνορο, ανα­κοι­νώ­σαμε την επέ­κταση του φράκτη καθ’ όλο το μήκος των συνόρων μας. Θέλουμε να αισθά­νο­νται ασφα­λείς αλλά και ότι έχουν αυτο­πε­ποί­θηση. Ζουν εκεί γιατί επι­λέ­γουν να ζουν εκεί, κρατούν Θερ­μο­πύ­λες αλλά ταυ­τό­χρονα έχουν και ευη­με­ρία. Η Ανα­το­λική Μακε­δο­νία και Θράκη επειδή βρί­σκε­ται σε ένα πολύ σημα­ντικό σημείο στρα­τη­γικά, είναι πύλη εισόδου αλλά και πύλη εξόδου. Πρέπει να εξο­πλι­στεί με τις κρί­σι­μες υπο­δο­μές και τις δια­συν­δέ­σεις (λιμάνια, δρόμους, σιδη­ρό­δρομο) που θα ανοί­ξουν ουσια­στικά τις λεω­φό­ρους για τα προ­ϊ­ό­ντα μας προς την Κεντρική Ευρώπη».

Για τα ενερ­γειακά ειδι­κό­τερα, «συντε­λεί­ται πραγ­μα­τικά μια κοσμο­γο­νία στο ρόλο που καλεί­ται να δια­δρα­μα­τί­σει η Αλε­ξαν­δρού­πολη ως κόμβος ενέρ­γειας, κάθε μορφής ενέρ­γειας. Χθες ανα­κοι­νώ­θηκε από τον πρω­θυ­πουργό η θεμε­λί­ωση νέας μονάδας φυσικού αερίου, καθί­στα­ται η περιοχή ως ένα σημείο που θα τρο­φο­δο­τεί την υπό­λοιπη Ευρώπη και άλλα σημεία του κόσμου με φυσικό αέριο και άλλες μορφές ενέρ­γειας».

 

Τα πολι­τικά διλήμ­ματα

 

Αλλά­ζο­ντας θέμα και με αφορμή τη συνέ­ντευξη του πρω­θυ­πουρ­γού στην εφη­με­ρίδα «Πρώτο Θέμα», ο υπουρ­γός Επι­κρα­τείας επε­σή­μανε ότι «η κυβέρ­νηση έμεινε συνεπής στη βασική της δέσμευση ότι θα εξα­ντλή­σει την τετρα­ε­τία. Και την εξα­ντλή­σαμε σε πάρα πολύ δύσκο­λες συν­θή­κες, διεθνών κρίσεων, ιστο­ρικά πρω­το­φα­νών κρίσεων. Ζήσαμε μια παν­δη­μία που ζει ο κόσμος μία φορά στα 100 χρόνια. Ζήσαμε μια ενερ­γειακή και πλη­θω­ρι­στική κρίση, έναν πόλεμο πολύ κοντά στη γει­το­νιά μας που έχει δημιουρ­γή­σει συν­θή­κες πλη­θω­ρι­σμού, υψη­λό­τε­ρου της προη­γού­με­νης ενερ­γεια­κής κρίσης του πετρε­λαίου στη δεκα­ε­τία του ‘70. Σε όλα αυτά η Ελλάδα αντα­πο­κρί­θηκε με επάρ­κεια, κράτησε την οικο­νο­μία και το επίπεδο ζωής σε πολύ αξιο­πρε­πές επίπεδο. Ταυ­τό­χρονα, αυτό το οποίο πετύ­χαμε, είναι η χώρα μας – η οποία θυμό­μα­στε σε ποια κατά­σταση βρι­σκό­ταν τα προη­γού­μενα δέκα χρόνια ως προς τις οικο­νο­μι­κές επι­δό­σεις – σήμερα να σημειώ­νει διπλά­σιους ρυθμούς ανά­πτυ­ξης από την υπό­λοιπη Ευρώπη».

Επίσης, «είχαμε πει ότι θέλουμε να φέρουμε περισ­σό­τε­ρες επεν­δύ­σεις, περισ­σό­τε­ρες δου­λειές και να δημιουρ­γή­σουμε ένα αίσθημα ασφά­λειας στους πολίτες. Σε πάρα πολύ αντί­ξοες συν­θή­κες αυτό έχει συμβεί. Διεκ­δι­κούμε πλέον την επα­νε­κλογή αυτής της κυβέρ­νη­σης με αυτο­δυ­να­μία για να μπο­ρέ­σουμε να συνε­χί­σουμε και να ολο­κλη­ρώ­σουμε αυτό το έργο μετα­σχη­μα­τι­σμού της Ελλάδας».

Και, θέτο­ντας τα πολι­τικά διλήμ­ματα της περιό­δου, «η Ελλάδα είναι μια χώρα που πρέπει να κάνει άλματα προς τα εμπρός. Δεν πρέπει να κάνει άλματα προς τα πίσω όμως. Το βασικό δίλημμα στο οποίο θα κλη­θούμε να απα­ντή­σουμε, είναι το, μπροστά ή πίσω. Υπάρ­χουν πολι­τι­κές δυνά­μεις – η κυβέρ­νηση υπο­στη­ρί­ζει αυτό το πρό­ταγμα – οι οποίες θέλουν να πάνε τη χώρα μπροστά και θέλουν η χώρα μας να συγκλί­νει με την υπό­λοιπη Ευρώπη, με το σκληρό πυρήνα της».

Σε επόμενο σημείο δε, της συνέ­ντευ­ξης, ο υπουρ­γός Επι­κρα­τείας διε­τύ­πωσε την άποψη ότι «η διάρ­κεια της υπη­ρε­σια­κής κυβέρ­νη­σης θα πρέπει να είναι η μικρό­τερη δυνατή, θα πρέπει να εξα­ντλη­θούν γρήγορα οι διε­ρευ­νη­τι­κές διερ­γα­σίες για το σχη­μα­τι­σμό κυβέρ­νη­σης και από εκεί και πέρα να πάμε σε ένα γρήγορο σχη­μα­τι­σμό αυτο­δύ­να­μης κυβέρ­νη­σης». Εξ άλλου, επέ­μεινε, «ζούμε σε ταραγ­μένη περίοδο, η χώρα δεν αντέχει ακυ­βερ­νη­σία. Χρειά­ζε­ται σταθερό χέρι στο τιμόνι, σαν αυτό που έχουμε απο­δεί­ξει ότι υπάρχει σήμερα».

 

Οι συνερ­γα­σίες

 

Επι­πλέον, «εμείς ζητάμε να συνε­χί­σουμε το έργο, το οποίο αυτήν τη στιγμή παρά­γουμε και πηγαί­νει τη χώρα μπροστά. Η οποια­δή­ποτε συνερ­γα­σία πρέπει να κινεί­ται πάνω σε προ­γραμ­μα­τι­κούς στόχους που πηγαί­νουν την Ελλάδα μπροστά, για μένα το ζητού­μενο είναι αυτό. Με ποιες θέσεις για να πάει πού η χώρα. Αν έχουμε συνερ­γα­σίες, οι οποίες δεν στη­ρί­ζο­νται σε αυτό το βασικό στοι­χείο της προ­γραμ­μα­τι­κής σύγκλι­σης, θα είναι θνη­σι­γε­νείς αυτές οι συνερ­γα­σίες. Για παρά­δειγμα, τι κάνουμε με τον εκσυγ­χρο­νι­σμό του κράτους, την αξιο­λό­γηση των δημο­σίων υπαλ­λή­λων; Είναι κάτι στο οποίο μπο­ρούμε να συμ­φω­νή­σουμε; Τι κάνουμε με την πορεία της οικο­νο­μίας και των ιδιω­τι­κο­ποι­ή­σεων;», ήταν τα ερω­τή­ματα που έθεσε ο ‘Α. Σκέρ­τσος.

Ερω­τη­θείς δε, για το εάν η Νέα Δημο­κρα­τία θα μπο­ρούσε να συνερ­γα­σθεί με το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, απά­ντησε ως εξής: «Το ΠΑΣΟΚ βρί­σκε­ται σε ιδε­ο­λο­γικό αδιέ­ξοδο αυτήν τη στιγμή, αλλη­θω­ρί­ζει και προς τη μία και προς την άλλη πλευρά. Θα πρέπει να ξεκα­θα­ρί­σει την ταυ­τό­τητά του, να δει πού θέλει να πάει και μετά να συζη­τή­σουμε προ­γραμ­μα­τικά. Βλέπω μια μεγάλη αμη­χα­νία στις θέσεις του ΠΑΣΟΚ. Είναι δύσκολο να συζη­τή­σεις με κάποιον που δεν ξέρει τι θέλει να κάνει. Εμείς έχουμε πολύ ξεκά­θαρη προ­γραμ­μα­τική ατζέντα».

Με αφορμή, και πάλι, όσα σημειώ­νει στη συνέ­ντευξή του στο «Πρώτο Θέμα» ο Κ. Μητσο­τά­κης για το κόμμα Κασι­διάρη, ο υπουρ­γός Επι­κρα­τείας ανέφερε πως «ο πρω­θυ­πουρ­γός στη συνέ­ντευξή του προ­α­ναγ­γέλ­λει ότι δεν μπορεί να υπάρχει εγκλη­μα­τική οργά­νωση στη Βουλή. Και θα εξα­ντλή­σουμε κάθε περι­θώ­ριο, το οποίο δίνει το Σύνταγμα ώστε να απο­τρέ­ψουμε αυτό το ενδε­χό­μενο. Οι κυβερ­νη­τι­κές πρω­το­βου­λίες θα ανα­κοι­νω­θούν μέσα στο επόμενο διά­στημα», προ­α­νήγ­γειλε επ’ αυτού.

 

Δημο­κρα­τία ευαί­σθητη, αλλά όχι ανι­στό­ρητη

 

Στα της κηδείας του τέως βασιλιά Κων­στα­ντί­νου και αφού εξέ­φρασε τα συλ­λυ­πη­τή­ριά του στην οικο­γέ­νεια του εκλι­πό­ντος, ανέφερε πως «δεν υπάρχει κάποια αμη­χα­νία στην κυβέρ­νηση. Πήραμε τη θεσμικά ορθή απόφαση γιατί μιλάμε για ένα μέρος της ιστο­ρίας μας, για τον αρχηγό ενός άλλου πολι­τεύ­μα­τος που σήμερα δεν υπάρχει και κρίθηκε κατά συντρι­πτική πλειο­ψη­φία ότι αυτό είναι ένα πολί­τευμα που δεν το θέλει ο ελλη­νι­κός λαός. Είναι μια απόφαση μετρη­μένη που λαμ­βά­νει υπ’ όψιν της τις ευαι­σθη­σίες της οικο­γέ­νειας, θα ταφεί στον οικο­γε­νειακό τάφο στο Τατόι, έχουν γίνει όλες οι προ­ε­τοι­μα­σίες. Λαμ­βά­νει υπ’ όψιν τις ευαι­σθη­σίες όλου του ελλη­νι­κού λαού και ταυ­τό­χρονα είναι μια απόφαση συνεπής με τις αρχές και τις αξίες της Νέας Δημο­κρα­τίας. Αυτός ο οποίος έβαλε τέλος στο προη­γού­μενο πολί­τευμα, είναι ο Κων­στα­ντί­νος Καρα­μαν­λής -και το έκανε όχι για λόγους κάποιας φοβι­κό­τη­τας προς την Αρι­στερά, αλλά γιατί αυτό είναι συνεπές με τις ιδε­ο­λο­γι­κές αρχές, τις φιλε­λεύ­θε­ρες αρχές αυτής της παρά­τα­ξης. Σύμφωνα με τις οποίες, δεν μπορεί να γεν­νιέ­ται κάποιος με ένα κλη­ρο­νο­μικό προ­νό­μιο, το οποίο του δίνει το δικαί­ωμα να έχει περισ­σό­τερα δικαιώ­ματα από άλλους. Εμείς θέλουμε, κάθε πολίτης αυτής της χώρας να μπορεί να διεκ­δι­κεί να γίνει ακόμη και αρχηγός του ελλη­νι­κού κράτους, της ελλη­νι­κής Δημο­κρα­τίας. Αυτό είναι το ζητού­μενο», υπο­γράμ­μισε για να συμπε­ρά­νει εν κατα­κλείδι:

«Η Δημο­κρα­τία πρέπει να είναι δίκαιη, ευαί­σθητη, αλλά δεν μπορεί να είναι και ανι­στό­ρητη […] Είναι μια απόφαση τοπο­θε­τη­μένη στο κέντρο των πραγ­μά­των […] Εμείς θέλουμε να εκφρά­ζουμε τη συντρι­πτική πλειο­νό­τητα των Ελλήνων μέσα από τις πολι­τι­κές που ασκούμε και τις απο­φά­σεις που λαμ­βά­νουμε. Δεν είμαστε μια κυβέρ­νηση που απευ­θύ­νε­ται μόνο σε ένα μέρος της κοι­νω­νίας. Υπάρ­χουν άλλες πολι­τι­κές δυνά­μεις που το κάνουν αυτό».

 

Παρα­κο­λου­θή­σεις

 

Κληθείς να σχο­λιά­σει το πρω­το­σέ­λιδο της εφη­με­ρί­δας “Documento” για τις παρα­κο­λου­θή­σεις, τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Κων­στα­ντίνο Φλώρο και την ΕΥΠ, ο υπουρ­γός Επι­κρα­τείας διε­τύ­πωσε την εξής θέση: «Εμείς απα­ντάμε με την παρου­σία της κυβέρ­νη­σης και του πρω­θυ­πουρ­γού στην Ανα­το­λική Μακε­δο­νία και Θράκη, με την απόφαση του πρω­θυ­πουρ­γού να είναι υπο­ψή­φιος βου­λευ­τής και στον Έβρο, στα σύνορά μας. Θεωρώ πραγ­μα­τικά προ­βλη­μα­τικό μια εφη­με­ρίδα που εκφρά­ζει πολι­τικά τον ΣΥΡΙΖΑ, να επι­τί­θε­ται στον αρχηγό του στρα­τεύ­μα­τος σε μια πάρα πολύ ευαί­σθητη συγκυ­ρία, που δεχό­μα­στε πάρα πολλές απειλές από την Τουρκία. Και να επι­τί­θε­ται, χωρίς τεκ­μή­ρια, χωρίς απο­δεί­ξεις, με ανα­πα­ρα­γω­γές που αμφι­σβη­τού­νται. Εγώ δεν βλέπω κάτι απο­δεί­ξιμο σε αυτή τη δημο­σί­ευση».

Είναι, συνέ­χισε, «ένα κλίμα το οποίο συντη­ρεί­ται από την αντι­πο­λί­τευση και τα φιλικά της έντυπα, το οποίο κάνει κακό αυτήν τη στιγμή στη χώρα και τα εθνικά συμ­φέ­ρο­ντα. Είναι τόσο απλό -και αν δεν μπορεί να το κατα­λά­βει η αξιω­μα­τική αντι­πο­λί­τευση, είναι δικό της πρό­βλημα, όχι δικό μας».

 

Οικο­νο­μία – ακρί­βεια

 

Για τα οικο­νο­μικά θέματα δήλωσε πως «η οικο­νο­μία σημειώ­νει ρυθμούς ανά­πτυ­ξης διπλά­σιους – φέτος, το 2023, ανα­μέ­νε­ται να είναι τρι­πλά­σιοι – από τον ευρω­παϊκό μέσο όρο. Αυτό είναι πολύ σημα­ντικό γιατί μας δίνει τη δυνα­τό­τητα να στη­ρί­ζουμε τα εισο­δή­ματα».

Ενώ όπως ακόμη επε­σή­μανε, «έχουμε έναν πλη­θω­ρι­σμό χαμη­λό­τερο από τον ευρω­παϊκό μέσο όρο, είναι 7,2% στην Ελλάδα, 9,2% στην Ευρω­ζώνη, πάει …περί­πατο και το επι­χεί­ρημα ότι ήταν ένας ελλη­νι­κός πλη­θω­ρι­σμός, πλη­θω­ρι­σμός της κυβέρ­νη­σης Μητσο­τάκη». Επι­πλέον, «έχουμε δώσει αύξηση της τάξης του 10% στον κατώ­τατο μισθό το 2022, θα έχουμε μια νέα αύξηση μέχρι τον Απρίλιο», για το ύψος της οποίας «περι­μέ­νουμε τις ειση­γή­σεις των ειδικών, πρέπει να λαμ­βά­νει υπ’ όψιν και τις αντοχές των επι­χει­ρή­σεως, και ειδικά των πολύ μικρών επι­χει­ρή­σεων. Δεν θέλουμε να δημιουρ­γή­σουμε ανά­στροφη τάση από μια υπερ­βο­λική αύξηση του μισθού, πρέπει να είναι ισορ­ρο­πη­μέ­νες οι απο­φά­σεις. Ταυ­τό­χρονα, έχουμε μειώσει τις εισφο­ρές, αυτό σημαί­νει ότι το εισό­δημα των ειδικά των χαμη­λό­τε­ρων κοι­νω­νι­κών τάξεων έχει ενι­σχυ­θεί κατά 15% τον προη­γού­μενο χρόνο, μαζί μισθός και εισφο­ρές».

Και, στο θέμα της ακρί­βειας, «κάνουμε το καλύ­τερο που μπο­ρούμε, έχουμε δημιουρ­γή­σει το “καλάθι του νοι­κο­κυ­ριού”, έχει οδη­γή­σει σε μείωση 16% στα πολλά προ­ϊ­ό­ντα που καλύ­πτει. Ο πλη­θω­ρι­σμός στα τρόφιμα είναι 15%, άρα ουσια­στικά είναι… μία η άλλη. Ταυ­τό­χρονα με το “κουπόνι αγορών” από το Φεβρουά­ριο θα υπάρξει μια ενί­σχυση της τάξης των 52 ευρώ για μια τετρα­μελή οικο­γέ­νεια. Πρέπει να πηγαί­νει καλά η οικο­νο­μία και για να πηγαί­νει καλά, χρειά­ζε­ται μια κυβέρ­νηση που να υπο­στη­ρί­ζει τις επεν­δύ­σεις και τις καλύ­τε­ρες δου­λειές», συμπέ­ρανε.

Ερω­τη­θείς, τέλος, αν θα είναι ο κυβερ­νη­τι­κός εκπρό­σω­πος της Νέας Δημο­κρα­τίας κατά την προ­ε­κλο­γική περίοδο, ο ‘Ακης Σκέρ­τσος απά­ντησε λέγο­ντας πως «δεν έχει ανα­κοι­νω­θεί κάτι τέτοιο ακόμη, εγώ κάνω τη δουλειά μου. Δεν έχουμε μπει τυπικά ακόμη σε προ­ε­κλο­γική περίοδο. Η κυβέρ­νηση έχει πολλά πράγ­ματα να κάνει, έχουμε να περά­σουμε πολλά νομο­σχέ­δια». Ενώ επα­νέ­λαβε ότι δεν θα είναι υπο­ψή­φιος στις εκλογές.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ν. Παπ.

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.