Ειδήσεις

Κ. Μητσοτάκης: Να διατεθούν περισσότεροι πόροι για μεταναστευτικό και αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης

Την «απόλυτη ανάγκη» να αυξηθούν οι πόροι που διατίθενται για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού και των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, προσερχόμενος στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες.

«Η Σύνοδος που ξεκινά σε λίγο καλείται να πάρει κρίσιμες αποφάσεις για το μέλλον της ευρωπαϊκής οικογένειας» τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Θα συζητήσουμε την αναθεώρηση του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου για να εξασφλίσουμε πρόσθετους πόρους για κρίσιμες πολιτικές προτεραιότητες. Θέλω να σταθώ ιδιαίτερα στην ανάγκη να αυξηθούν οι πόροι για τη διαχείριση του μεταναστευτικού» ανέφερε, υπενθυμίζοντας πως «όταν πάρθηκαν οι αποφάσεις χρηματοδότησης στο πλαίσιο του προηγούμενου πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου δεν είχαμε υπόψη μας την αύξηση των μεταναστευτικών πιέσεων και την ανάγκη να διαθέσουμε περισσότερους πόρους για την προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε.». «Είναι απολύτως απαραίτητο να προστεθούν πόροι για την προστασία των εξωτερικών συνορων της Ε.Ε. και είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος ότι θα μπορέσουμε να κάνουμε βήματα σε αυτή την κατεύθυνση» επισήμανε.

Επιπλέον, όπως είπε, «είναι επίσης σημαντικό να προσθέσουμε περαιτέρω πόρους για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματική κρίσης». Ο κ. Μητσοτάκης θύμισε μάλιστα πως «η Ελλάδα υπήρξε από τους πρωτεργάτες της προσπάθειας να πειστούν οι ευρωπαϊκές χώρες ότι χρειαζόμαστε περισσότερους πόρους».

«Το μέλλον της Ουκρανίας είναι εντός της ευρωπαϊκής οικογένειας»
Στην ατζέντα των συνομιλιών θα τεθεί και το θέμα της ευρωπαϊκής διεύρυνσης. Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως «η Ελλάδα στηρίζει τις αποφάσεις της Ε.Ε. με έμφαση στην ανάγκη να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία».

«Ελπίζω να ξεπεράσουμε τις όποιες αντιδράσεις ώστε ομόφωνα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι το μέλλον της Ουκρανίας είναι στην ευρωπαϊκή οικογένεια» τόνισε.

«Σημαντικό η Ε.Ε. να διατυπώσει μία ενιαία θέση για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή»
Εστιάζοντας στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την ελπίδα πως «θα καταλήξουμε σε συμπεράσματα που να αποτυπώνουν από τη μία την πάγια θέση της Ε.Ε. ότι το Ισραήλ έχει δικαίωμα στην αυτοάμυνα, από την άλλη όμως να αποτυπώσουμε την αυξανόμενη ανησυχία μας για τις σημαντικότατες απώλειες αμάχων στη Γάζα».

«Είναι σημαντικό η Ε.Ε. να μπορέσει να διατυπώσει μία ενιαία θέση για ένα ζήτημα που αφορά την άμεση γειτονιά μας, την σταθερότητας της ανατολικής Μεσογείου» ανέφερε.

naftemporiki.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου