Τοπικές Ειδήσεις

Επιστολή της Ένωσης Τουριστικών Γραφείων Δωδεκανήσου προς το υπ. Εργασίας για το Εποχιακό Επίδομα Χειμώνα

Επιστολή απέστειλε η Ένωση Τουριστικών Γραφείων Δωδεκανήσου, προς τον υπουργό Εργασίας κ. Γιάννη Βρούτση, τον υπουργό Τουρισμού κ. Χάρη Θεοχάρη και τον υφυπουργό κ. Μάνο Κόνσολα, σχετικά με το για το Εποχιακό Επίδομα Χειμώνα.

ΠΡΟΣ: Κ. Βρούτση, Υπουργό Εργασίας

ΚΟΙΝ: Κ. Θεοχάρη, Υπουργό Τουρισμού, Κ. Κόνσολα, Υφυπουργός Τουρισμού

 

Κύριε Υπουργέ,

 

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι όλοι οι εποχιακοί υπάλληλοί μας που εργάστηκαν το 2020 ( οδηγοί & διοικητικοί ) δεν είναι δικαιούχοι του εποχιακού επιδόματος χειμώνα, (ήδη έχουν πάρει απορριπτικές απαντήσεις), παρόλο που όλοι έχουν ήδη εξασφαλίσει τα 50 ένσημα εργασίας.

Ο λόγος της απόρριψης είναι ότι ακολουθώντας τον νόμο για τα εποχιακά επιδόματα (ο οποίος δυστυχώς δεν έχει αλλάξει ), οι υπηρεσίες του ΟΑΕΔ ζητούν και την βεβαίωση εποχικότητας όμοια με αυτή του 2017 , 2018 και 2019.

Είναι αυτονόητο ότι όπως και να υπολογιστεί η εποχικότητα αναφορικά με την απασχόληση, κανένα Τουριστικό Γραφείο δεν εξασφαλίζει τον απαραίτητο δείκτη ( 25%) καθώς η σεζόν ξεκίνησε αρχές Ιουλίου.

Μετά από επικοινωνία με την διεύθυνση του καταστήματος ΟΑΕΔ στην Ρόδο , μας αναφέρθηκε ότι το ίδιο πρόβλημα αφορά όλα τα τουριστικά πρακτορεία και όχι μόνο (ενοικιαστήρια αυτοκινήτων , εστιατόρια, καφέ μπαρ κτλ .)

Αξίζει να αναφερθεί ότι οι εργαζόμενοί μας που δεν είχαν δικαίωμα επαναπρόσληψης, στην πλειοψηφία τους δεν πήραν επίδομα το καλοκαίρι άλλα ούτε και τον χειμώνα.

 

Για αυτό τον λόγο ζητάμε να

Να τροποποιηθεί το άρθρο 4 § 8 του 1545/1985 (ΦΕΚ 4 91) ως εξής :

8. Κατ’ εξαίρεση, ειδικά για το έτος 2020, για τους εργαζόμενους σε τουριστικά και επισιτιστικά επαγγέλματα καθώς και για τους οδηγούς τουριστικών λεωφορείων, οι οποίοι υπάγονται στην περ. β) της παρ. 2, για τη χορήγηση του τακτικού επιδόματος ανεργίας αρκούν πενήντα ημέρες εργασίας στην ασφάλιση κλάδου ανεργίας του ΟΑΕΔ, προκειμένου αυτοί να λάβουν την τακτική επιδότηση ανεργίας της παρ. 9 του άρθρου 6 του ν. 1545/1985 (Α’ 91), δεν απαιτείται η χορήγηση σχετική βεβαίωσης εποχικότητας. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων δύναται να καθορίζονται οι όροι, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή του παρόντος.

 

Με εκτίμηση

 

Ο Πρόεδρος                         Ο Γενικός Γραμματέας

 

Χρήστος Μιχαλάκης           Αναστάσιος Χατζηλιαμής

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

  • Technitis Konstantinos    15.11.2020 09:30

    Δεν υφίσταται ΝΌΜΙΜΟ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΌ Ενωσης Δωδεκανησιακών Τουριστικών Γραφείων με νόμιμες εκλογές υποψηφίων απο τα όλα τα Δωδεκάνησα και κυρίως απο την Κω, ως το δεύτερο μεγαλύτερο Νησί της Δωδεκανήσου με μεγάλο αριθμό εισερχομένου τουρισμού. Ουτε υπάρχει κάποια νόμιμη αίτησης ίδρυση απο τον HATTA Οι κύριοι έχουν αυτοχαραχτηριστεί Πρόεδρος και Γραμματέας της Ενσης Δωδεκανήσου Τουριστικών Γραφείων για δικούς τους προσωπικούς λόγους.
    Το περιεχόμενο των αιτημάτων για λογαριασμό ων εργαζομένων στα γαφεία και τους οδηγούς αν και πρώην μέλη του Δ.Σ. του Συνδέσμου Τουριστικών γραφείων Κω έχουν ενημρώσει το Υπουργείο Τουρισμού για τα αιτήματα αυτά καθώς και για τους αυτοαπασχολούμενους Τουριστικούς Πράκτωρες.

Σχολιασμός άρθρου