Ειδήσεις

Στην κούρσα διεκδίκησης για τα 14 αεροδρόμια οι 3 υποψήφιοι επενδυτές

Στην ανανέωση των προσφορών τους για τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια προχωρούν, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, και οι τρεις υποψήφιοι επενδυτές που είχαν προκριθεί στην τελική φάση του διαγωνισμού πέρυσι. Η ανανέωση των προσφορών ήταν απαραίτητη καθώς αυτές έληγαν, αφού έχει παρέλθει ένα ολόκληρο έτος από την υποβολή τους. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τις προσφορές ανανέωσαν όχι μόνον η κοινοπραξία Fraport AG – Slentel Ltd, η οποία έχει ανακηρυχθεί προτιμητέος επενδυτής, αλλά και οι άλλοι δύο υποψήφιοι: αφενός η κοινοπραξία CASA (Corporation America S.A.) – METKA Α.Ε. και αφετέρου η κοινοπραξία Vinci Airports SAS – Αktor Παραχωρήσεις Α.Ε.

Σε σχετική ανακοίνωση αναμένεται να προβεί, σήμερα Τετάρτη, το ΤΑΙΠΕΔ. Υπενθυμίζεται πως οι οικονομικές προσφορές από τα παραπάνω επενδυτικά σχήματα υποβλήθηκαν στις 10.10.2014 και έπειτα από αξιολόγηση η Fraport AG – Slentel Ltd ανακηρύχθηκε προτιμητέος επενδυτής σύμφωνα με τους όρους της Πρόσκλησης Υποβολής Προσφορών. Εκτοτε, όμως, λίγη πρόοδος επετεύχθη, εξαιτίας των πολιτικοοικονομικών εξελίξεων που ακολούθησαν. Εφόσον δεν επιτευχθεί γρήγορα ολοκλήρωση της συμφωνίας το επόμενο διάστημα λήγουν και εγγυητικές επιστολές των υποψηφίων και αναμένεται να ζητηθεί η ανανέωσή τους. Ετσι, παραμένει ανοιχτό το ζήτημα ειδικά καθώς το σχήμα υπό τη γερμανική Fraport φέρεται να ζητεί να του παρασχεθούν αφενός μεν αδιαμφισβήτητες εγγυήσεις για την παραχώρηση και αφετέρου χρόνος για να εξασφαλίσει ελκυστικά τιμολογημένη χρηματοδότηση επικαλούμενο την αλλαγή των πιστωτικών συνθηκών για την επένδυση λόγω της αύξησης του ρίσκου της χώρας. Πάντως, στα τέλη Σεπτεμβρίου η εισηγμένη γερμανική Fraport, διά στόματος του διευθύνοντος σύμβουλου Stefan Schulte, δήλωσε πως αναμένει μέσα στους επόμενους τρεις έως έξι μήνες να έχει προχωρήσει στην υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης. Σημειώνεται πως η προσφορά της Fraport πέρυσι τον Νοέμβριο προέβλεπε 1,234 δισ. ευρώ εφάπαξ τίμημα και 22,9 εκατ. ετήσιο εγγυημένο καταβλητέο μίσθωμα, αναπροσαρμοζόμενο ετησίως βάσει του πληθωρισμού.

Οι επενδύσεις που δεσμεύθηκε να υλοποιηθούν την πρώτη 4ετία προσεγγίζουν τα 330 εκατ., ενώ για όλη τη διάρκεια της παραχώρησης θα φτάσουν κοντά στο 1,4 δισ. Τα ποσά αυτά είναι επιπλέον του εφάπαξ τιμήματος και του ετήσιου εγγυημένου καταβλητέου μισθώματος. Κύριος μέτοχος της εισηγμένης στη Φρανκφούρτη Fraport είναι το γερμανικό ομόσπονδο κρατίδιο της Εσσης (31,35%) και ακολουθούν το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο της Εσσης (20,2%), η αεροπορική εταιρεία Lufthansa (8,45%), η αυστραλιανή επενδυτική εταιρεία Rare Infrastructure Limited (5,27%), ενώ οι λοιποί μέτοχοι ελέγχουν το υπόλοιπο 34,91%.

Καθημερινή

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου