ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τα πρόστιμα για όσους δεν έκαναν φορολογική δήλωση

news room 3 λεπτά ανάγνωση
Εφορία

Διευ­κρι­νί­σεις για το ύψος των προ­στί­μων στις εκπρό­θε­σμες δηλώ­σεις φορο­λο­γίας εισο­δή­μα­τος φυσικών προ­σώ­πων έγγαμων φορο­λο­γού­με­νων δίνει με εγκύ­κλιο η Ανε­ξάρ­τητη Αρχή Δημο­σίων Εσόδων με αφορμή ερω­τή­ματα που έχουν υπο­βλη­θεί από τους φορο­λο­γού­με­νους.

Ανα­λυ­τικά στην εγκύ­κλιο προ­βλέ­πο­νται μεταξύ άλλων τα ακό­λουθα:

Μεταξύ των παρα­βά­σεων στις οποίες επι­βάλ­λε­ται πρό­στιμο στον φορο­λο­γού­μενο ή οποιο­δή­ποτε πρόσωπο, εφόσον υπέχει αντί­στοιχη υπο­χρέ­ωση από τον Κώδικα ή τη φορο­λο­γική νομο­θε­σία, είναι και όταν α) δεν υπο­βάλ­λει ή υπο­βάλ­λει εκπρό­θε­σμα δήλωση ή υπο­βά­λει ελλιπή δήλωση πλη­ρο­φο­ρια­κού χαρα­κτήρα ή φορο­λο­γική δήλωση από την οποία δεν προ­κύ­πτει φορο­λο­γική υπο­χρέ­ωση κατα­βο­λής φόρου και β) όταν δεν υπο­βάλ­λει ή υπο­βάλ­λει εκπρό­θε­σμα φορο­λο­γική δήλωση.

Τα πρό­στιμα για τις ανωτέρω παρα­βά­σεις καθο­ρί­ζο­νται, μεταξύ άλλων, ως εξής:

  • 100 ευρώ, σε περί­πτωση μη υπο­βο­λής ή εκπρό­θε­σμης υπο­βο­λής σχετικά με την περί­πτωση α’ της προη­γού­με­νης παρα­γρά­φου,
  • 100 ευρώ, για κάθε παρά­βαση της περί­πτω­σης β’ της προη­γού­με­νης παρα­γρά­φου που ο φορο­λο­γού­με­νος δεν είναι υπό­χρεος τήρησης λογι­στι­κών βιβλίων,
  • 250 ευρώ, για κάθε παρά­βαση της περί­πτω­σης β’, σε περί­πτωση που ο φορο­λο­γού­με­νος είναι υπό­χρεος τήρησης βιβλίων και στοι­χείων με βάση απλο­ποι­η­μένα λογι­στικά πρότυπα και
  • 500 ευρώ, για κάθε παρά­βαση της περί­πτω­σης β’, σε περί­πτωση που ο φορο­λο­γού­με­νος είναι υπό­χρεος τήρησης βιβλίων και στοι­χείων με βάση πλήρη λογι­στικά πρότυπα.

Επίσης, η νομο­θε­σία ορίζει ότι οι σύζυγοι, κατά τη διάρ­κεια του γάμου, υπο­χρε­ού­νται να υπο­βάλ­λουν κοινή δήλωση για τα εισο­δή­ματά τους, στα οποία ο φόρος, τα τέλη και οι εισφο­ρές που ανα­λο­γούν υπο­λο­γί­ζο­νται χωριστά στο εισό­δημα καθενός συζύγου. Προ­βλέ­πε­ται ειδι­κό­τερα ότι:

Προ­βλέ­πε­ται ακόμη ότι:

Στις περι­πτώ­σεις εκπρό­θε­σμης υπο­βο­λής κοινών αρχικών χρε­ω­στι­κών δηλώ­σεων φορο­λο­γίας εισο­δή­μα­τος (έντυπο Ε1), επι­βάλ­λε­ται ένα μόνο πρό­στιμο, δεδο­μέ­νου ότι υπο­βάλ­λε­ται μία μόνο δήλωση, το οποίο ανέρ­χε­ται:

  • 100 ευρώ, αν δεν είναι κανένας από τους συζύ­γους υπό­χρεος τήρησης βιβλίων ή
  • 250 ευρώ ή 500 ευρώ αν ο ένας από τους δύο συζύ­γους ή και οι δύο σύζυγοι είναι υπό­χρεοι τήρησης βιβλίων, με βάση το απλο­γρα­φικό ή διπλο­γρα­φικό σύστημα αντί­στοιχα. Στην περί­πτωση συζύγων που είναι και οι δύο υπό­χρεοι τήρησης βιβλίων, ο ένας με βάση το απλο­γρα­φικό σύστημα ενώ ο άλλος με το διπλο­γρα­φικό, επι­βάλ­λε­ται πρό­στιμο πεντα­κό­σια ευρώ.

Στις περι­πτώ­σεις εκπρό­θε­σμης υπο­βο­λής κοινών τρο­πο­ποι­η­τι­κών χρε­ω­στι­κών δηλώ­σεων φορο­λο­γίας εισο­δή­μα­τος (έντυπο Ε1) έγγαμων, με τις οποίες τρο­πο­ποιεί­ται ποσό εισο­δή­μα­τος του ενός από τους συζύ­γους που δεν είναι υπό­χρεος τήρησης βιβλίων και στοι­χείων ενώ ο άλλος είναι, επι­βάλ­λε­ται πρό­στιμο 100 ευρώ.

Στις περι­πτώ­σεις εκπρό­θε­σμης υπο­βο­λής κοινών τρο­πο­ποι­η­τι­κών χρε­ω­στι­κών δηλώ­σεων φορο­λο­γίας εισο­δή­μα­τος (έντυπο Ε1) έγγαμων, με τις οποίες τρο­πο­ποιεί­ται ποσό εισο­δή­μα­τος του ενός από τους συζύ­γους που είναι υπό­χρεος σε τήρηση βιβλίων και στοι­χείων, επι­βάλ­λε­ται το πρό­στιμο των δια­κο­σίων πενήντα ή πεντα­κο­σίων ευρώ ανάλογα με την κατη­γο­ρία βιβλίων που τηρεί.

Στις περι­πτώ­σεις εκπρό­θε­σμης υπο­βο­λής κοινών τρο­πο­ποι­η­τι­κών χρε­ω­στι­κών δηλώ­σεων φορο­λο­γίας εισο­δή­μα­τος (έντυπο Ε1) έγγαμων, με τις οποίες τρο­πο­ποιού­νται τα εισο­δή­ματα και των δύο συζύγων, επι­βάλ­λε­ται ένα μόνο πρό­στιμο, δεδο­μέ­νου ότι υπο­βάλ­λε­ται μία μόνο δήλωση, το οποίο ανέρ­χε­ται:

  • 100 ευρώ, αν δεν είναι κανένας από τους συζύ­γους υπό­χρεος τήρησης βιβλίων ή
  • 250 ευρώ, αν ο ένας από τους δύο συζύ­γους είναι υπό­χρεος τήρησης βιβλίων με βάση το απλο­γρα­φικό σύστημα
  • 500 ευρώ, αν ο ένας από τους δύο συζύ­γους είναι υπό­χρεος τήρησης βιβλίων με βάση το διπλο­γρα­φικό σύστημα

Τέλος, στις περι­πτώ­σεις εκπρό­θε­σμης υπο­βο­λής κοινών τρο­πο­ποι­η­τι­κών δηλώ­σεων φορο­λο­γίας εισο­δή­μα­τος (έντυπο Ε1) έγγαμων, από τις οποίες δεν προ­κύ­πτει υπο­χρέ­ωση κατα­βο­λής φόρου (πιστω­τι­κές και μηδε­νι­κές δηλώ­σεις), επι­βάλ­λε­ται πρό­στιμο εκατό ευρώ, ανε­ξάρ­τητα από το αν σύζυγοι είναι ή όχι υπό­χρεοι τήρησης βιβλίων. Το ίδιο ισχύει και για τις εκπρό­θε­σμα υπο­βλη­θεί­σες δηλώ­σεις φορο­λο­γίας εισο­δή­μα­τος φυσικών προ­σώ­πων (έντυπο Ε1) από τις οποίες δεν προ­κύ­πτει φόρος εισο­δή­μα­τος, αλλά μόνο τέλος επι­τη­δεύ­μα­τος.

Πηγή newsbeast.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.