Ειδήσεις

Οι Φύλακες Άγγελοι Της Ρόδου

οι δασοφύλακες του νησιού ανατρέπουν τα δεδομένα και κερδίζουν τη μάχη με τον χρόνο

του Θωμά Σίδερη

Η περίπτωση των δασοφυλάκων της Ρόδου είναι μοναδική. Εργάζονται ακατάπαυστα, πολλές φορές με αυταπάρνηση, και, κυρίως, αγαπούν και υπερασπίζουν αυτό που κάνουν. Πρόκειται για μια μικρή αλλά επίλεκτη ομάδα, οι περισσότεροι εκ των οποίων είχαν εκπαιδευτεί παλαιότερα ως δασοκομάντο.Ο τρόπος δουλειάς τους και η αποτελεσματικότητά τους ανατρέπουν σε πολύ μεγάλο βαθμό την εικόνα που έχουν οι περισσότεροι Έλληνες για τη λειτουργία του δημόσιου τομέα και φυσικά για τους δημοσίους υπαλλήλους. Οι άνθρωποι αυτοί αποδεικνύουν στην πράξη ότι το ελληνικό δημόσιο μπορεί να είναι άμεσο και αποτελεσματικό, αρκεί να έχει εργαζόμενους που αγαπούν τη δουλειά τους.

Η Ρόδος είναι φημισμένη στα πέρατα του κόσμου για τις θάλασσές της αλλά και για την παλιά πόλη της, τη μοναδική ζώσα μεσαιωνική πόλη στην Ευρώπη που προστατεύεται άλλωστε και από την Ουνέσκο ως έργο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Είναι όμως και ένα κατάφυτο νησί με πλούσια δασική κάλυψη. Μέσα στα δάση του ζει από αρχαιοτάτων χρόνων ένα μοναδικό είδος ελαφιού, το μικρόσωμο ντάμα ντάμα, το οποίο δεν απαντάται πουθενά αλλού στον κόσμο. Για το λόγο αυτό ένα από τα προσωνύμια της Ρόδου είναι ελαφούσα.

Για τους δασοφύλακες της Ρόδου, υπό την καθοδήγηση του άξιου και ικανού Γενικού Διευθυντή Δασών Αιγαίου, η προστασία αυτού του μοναδικού ελαφιού αποτελεί το πρώτο και κύριο μέλημά τους. Κυνηγούν ανελέητα τους λαθροθήρες, στήνουν μπλόκα και κάνουν περιπολίες σε συνεργασία και με τις άλλες τοπικές αρχές του νησιού, μεταφέρουν τα τραυματισμένα ελάφια στο δημοτικό κτηνιατρείο και φροντίζουν για το νερό και την τροφή τους ύστερα από κάποιο έκτακτο γεγονός, όπως για παράδειγμα μετά από μια δασική πυρκαγιά.

Χάρη στους λίγους αυτούς ανθρώπους το ελάφι της Ρόδου κατάφερε να διασωθεί και να αναπαραχθεί τα τελευταία χρόνια. Σχεδόν δυο δεκαετίες πριν ήταν είδος υπό εξαφάνιση με τον πληθυσμό του να έχει μειωθεί επικίνδυνα. Οι δασοφύλακες όμως της Ρόδου με πείσμα και αυτοθυσία κατάφεραν να κάνουν το αδύνατο. Σήμερα, το ελάφι δεν κινδυνεύει πια και οι ίδιοι δίνουν καθημερινό αγώνα να εξηγούν στους κατοίκους των χωριών τη σημασία της ύπαρξής του για ολόκληρο το νησί.

«Το ελάφι της Ρόδου κινδυνεύει κυρίως από τον άνθρωπο», μας εξηγεί ο Σταμάτης Χουρδάκης, δασοφύλακας στο νησί εδώ και πολλές δεκαετίες και προσθέτει: «Οι λαθροκυνηγοί στήνουν παγίδες, δόκανα ή θηλιές, προκειμένου να το αιχμαλωτίσουν. Σε αρκετές περιπτώσεις τα ελάφια τραυματίζονται από διερχόμενα αυτοκίνητα, ενώ και οι δασικές πυρκαγιές τα απομακρύνουν από το περιβάλλον τους».

Για να αποτρέψουν την λαθροθηρία, αλλά και την παράνομη υλοτομία, οι δασοφύλακες της Ρόδου πραγματοποιούν διαρκείς περιπολίες. Για αυτούς δεν υπάρχει ωράριο ή αργία. Γνωρίζουν όσο κανείς άλλος τους δασικούς δρόμους και τα μονοπάτια. Αυτοί θα πάνε πρώτοι από όλους όταν εκδηλωθεί μια δασική πυρκαγιά και αυτοί θα συνδράμουν το έργο της Πυροσβεστικής υπηρεσίας.

Παρά όμως την αυταπάρνησή τους και το υψηλό αίσθημα καθήκοντος που τους διακρίνει, οι δασοφύλακες της Ρόδου έρχονται αντιμέτωποι με το τέρας της γραφειοκρατίας και την αναποτελεσματικότητα της κρατικής μηχανής. Συχνά, πληρώνουν οι ίδιοι τα καύσιμα για να κινηθούν τα οχήματα της υπηρεσίας τους προκειμένου να εκτελέσουν περιπολίες για τη λαθροθηρία. Άλλες φορές πάλι σπεύδουν μέσα στη νύχτα προκειμένου να παραλάβουν ένα τραυματισμένο ελάφι και να το μεταφέρουν στο δημόσιο κτηνιατρείο, αλλά δεν βρίσκουν κανέναν να το περιθάλψει. Άλλες φορές πάλι αντιμετωπίζουν την επιφυλακτικότητα των πολιτών εξαιτίας του ζήλου που επιδεικνύουν, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που έχουν θέσει τη ζωή τους σε κίνδυνο ερχόμενοι αντιμέτωποι με κάθε λογής παραβάτη.

Για τους δασοφύλακες όμως της Ρόδου δεν υπάρχει κανένα εμπόδιο. «Αν αγαπάς και πιστεύεις στη δουλειά σου, μπορείς να καταφέρεις τα πάντα», λένε χαρακτηριστικά, ενώ ξεκινούν από το δασονομείο του Έμπωνα για τη βραδινή περιπολία τους.

Η ομάδα των δασοφυλάκων της Ρόδου αποτελείται από τους Σταμάτη Χουρδάκη, Σταμάτη Μαστροσαβάκη, Ηλία Τσακαλιό, Ιωάννη Τσαφή, Γεωργία Καλιανιώτη, Γιάννη Καραμανώλη και Γιώργο Βρόντο, ενώ η ομάδα των οδηγών απαρτίζεται από τους Βασίλη Χίου, Σάββα Λενιού, Αλέξανδρο Γεωργακόπουλο και Νίκο Μαριέττο.

Πηγή : treno.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου