Ειδήσεις

Debate: Και τώρα οι δυό τους- Τα σημεία – κλειδιά των δύο μονομάχων

Η, δεύτερη μέσα σε λίγες μέρες, αποψινή τηλεμαχία μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, αυτή τη φορά όμως χωρίς τους «μικρούς», ίσως είναι καθοριστική.

Με το σύνολο των δημοσκοπήσεων να επιμένουν ότι η πρώτη θέση ακόμα διεκδικείται από ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, εκ των πραγμάτων η πρώτη μάχη του πολέμου των… έξι ημερών που ξεκινά σήμερα και ολοκληρώνεται την Κυριακή, δεν αποκλείεται να δείξει και τον νικητή.

Αμφότεροι γνωρίζουν καλά τη σημασία της σημερινής κόντρας και προετοιμάζονται για να αναδείξουν αφενός τα τρωτά σημεία του αντιπάλου τους και αφετέρου τα δικά τους προτερήματα, «κλείνοντας το μάτι» στους αναποφάσιστους ακόμα ψηφοφόρους.

Η τηλεμαχία θα ξεκινήσει στις 9 το βράδυ. Οι πιο σημαντικές αλλαγές θα είναι οι ερωτήσεις που θα κάνει ο ένας πολιτικός αρχηγός στον άλλον, καθώς και η χρήση της «κόκκινης κάρτας» που μπορεί να βγάζει ο καθένας προς τον αντίπαλο , ώστε να σχολιάζει τις απαντήσεις που εκείνος δίνει. Θα πάρουν μέρος έξι δημοσιογράφοι από τα έξι τηλεοπτικά κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας με συντονιστή της ΕΡΤ και θα υπάρχουν τέσσερις γύροι. Οι θεματικές ενότητες θα είναι δυο, μια για την εσωτερική πολιτική και μια για την εξωτερική πολιτική.

Πρόβα τζενεράλε με συνέντευξη στην ΕΡΤ

Εν όψει του αποψινού debate ο Αλέξης Τσίπρας έκανε χθες μία… πρόβα τζενεράλε με αφορμή συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ.

Στις κλασσικές, πλέον, ερωτήσεις, έδωσε τις ακόλουθες απαντήσεις:

– Τι θα κάνει εάν ο ΣΥΡΙΖΑ βγει πρώτος αλλά χωρίς αυτοδυναμία;

“Θα πάρω διερευνητική εντολή και μέσα σε τρεις ημέρες θα έχουμε κυβέρνηση. Κανείς δεν θα αναλάβει το κόστος να πάμε πάλι σε εκλογές”.

– Θα δεχτεί μεγάλο συνασπισμό ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ;

“Θα έχουμε κυβέρνηση αλλά όχι παρά φύσιν. Πριν από λίγες ημέρες ο κ. Μεϊμαράκης μου έδινε, έλεγε, την πρωθυπουργία και σήμερα …με υποβίβασε σε αντιπρόεδρο της κυβέρνησης. Με μπερδεύει με τον Βενιζέλο”…

– Θα συνεργαστεί με ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι;

“Δεν μπορώ να απαντήσω σε υποθετικά ερωτήματα. Να τους ρωτήσετε. Δεν ξέρω αν θέλουν να τοποθετούνται στο προοδευτικό ή συντηρητικό φάσμα. Η κ. Γεννηματά ταυτίζεται με Μεϊμαράκη, ο κ. Βενιζέλος ευχήθηκε να κερδίσει η ΝΔ. Ας ξεκαθαρίσουν τι θέλουν”.

– Επιμένει στην “καθαρή λαϊκή εντολή”;

“Ζητώ από τον ελληνικό λαό δύο παραπάνω βουλευτές. Τον Ιανουάριο μας έδωσε 149 βουλευτές γιατί είχε φοβηθεί ότι θα βγάλουμε τη χώρα από το ευρώ. Τώρα δεν το φοβάται. Πείσθηκε (και με το δημοψήφισμα) ότι παλέψαμε για καλύτερη συμφωνία, όχι για έξοδο από ευρώ”.

– Για τις «λίστες» φοροδιαφυγής.

“Ανάσανε η Δικαιοσύνη, άνοιξαν φορολογικές υποθέσεις από το παρελθόν που είχαμε κουκούλωμα. Η λίστα Λαγκάρντ έφτασε στα χέρια του Γ. Παπακωνσταντίνου ο οποίος έβαλε το στικάκι στο συρτάρι μετά το πήρε ο κ. Βενιζέλος το ξανάβαλε στο συρτάρι. Ο Φαλτσιανί (σ.σ. ο “πατέρας” της εν λόγω λίστας) είπε η κυβέρνησή μας άνοιξε δρόμους, ενώ έδωσε συγχαρητήρια και στους δικαστές που ψάχνουν την υπόθεση. Εγώ τι παραπάνω να πω;”.

– Για την πρόταση του κ. Μεϊμαράκη περί εθνικής ομάδας διαπραγμάτευσης για το χρέος:

“Από ποιούς; Από αυτούς που έλεγαν “ναι σε όλα” και χαρακτήριζαν το χρέος βιώσιμο;”.

“Ποιος μπορεί να διαχειριστεί καλύτερα το θέμα του χρέους, αυτοί που έλεγαν ότι είναι βιώσιμο, ή εμείς που θέσαμε για πρώτη φορά το ζήτημα της απομείωσης του χρέους;”.

– Για το προσφυγικό:

“Μας έλεγαν ότι ανοίξαμε τα σύνορα. Όταν έρχονται τέτοιας έκτασης προσφυγικά ρεύματα τι να κάνει το λιμενικό; Να δώσουμε εντολή να βυθίζει τις βάρκες; Δεν υπάρχουν στις θάλασσες μπάρες. Δεν βουλιάζεις βάρκες. Είναι απάνθρωπη αυτή η πρακτική”.

Κατήγγειλε επίσης την προηγούμενη κυβέρνηση (Σαμαρά-Βενιζέλου) επειδή δεν αξιοποίησε καμία από τις δυνατότητες που έδινε η Ε.Ε. για την δημιουργία κέντρων υποδοχής.

– Μετά τη διάσπαση ποια είναι η ιδεολογία του ΣΥΡΙΖΑ;

“Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει αλλάξει ιδεολογία. Ιδεολογία δεν είναι η δραχμή ή το νόμισμα. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα λαϊκό κόμμα που βρίσκεται στα Αριστερά του πολιτικού χάρτη”.

Σκληρά διλήμματα

Από την άλλη πλευρά, μετωπική επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα ετοιμάζεται να εξαπολύσει ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης με αιχμή του δόρατος την οικονομία, αλλά χωρίς να αφήσει εκτός διαλόγου και τους άλλους κρίσιμους τομείς, όπως η παιδεία, το μεταναστευτικό, η ασφάλεια και η δημόσια διοίκηση.

Ο πρόεδρος της ΝΔ θα επιμείνει στην προσπάθεια ενίσχυσης του πρωθυπουργικού του προφίλ, σε συνέχεια των δύο σχετικών παρεμβάσεών του χθες και προχθές στη Θεσσαλονίκη, θα εμφανιστεί και πάλι συναινετικός για τον σχηματισμό διακομματικής κυβέρνησης την επόμενη Δευτέρα και θα θέσει στους πολίτες τα σκληρά διλήμματα της εκλογικής αναμέτρησης:

-Σταθερότητα, σιγουριά και ασφάλεια ή αστάθεια και ολέθριους κινδύνους με νέες περιπέτειες και κίνδυνο νέων εκλογών ή ακόμα και grexit;

-Υπευθυνότητα και εμπειρία ή ανευθυνότητα και πειραματισμούς;

-Επενδύσεις και δουλειές ή κρατισμό και ανεργία;

-Τραπεζικό σύστημα που λειτουργεί και στηρίζει την επιχειρηματικότητα και συμβάλει στην απασχόληση ή capital controls που διώχνουν τις επιχειρήσεις;

Ο κ. Μεϊμαράκης θα επιχειρήσει να αποδομήσει τον πρώην πρωθυπουργό, τον οποίο χαρακτηρίζει ως «ένα παιδί που πειραματίζεται σε βάρος της χώρας», σε αντιπαραβολή με τον ίδιο, «γνώστη των πραγμάτων, με εμπειρία και συνέπεια των λόγων του», όπως λένε στο γαλάζιο επιτελείο. Στη φαρέτρα του θα έχει σειρά δηλώσεων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ με ανακολουθίες και υποσχέσεις που δεν υλοποιήθηκαν, ενώ θα επιμείνει στην άρνηση του κ. Τσίπρα να συμπράξει μετεκλογικά με τη ΝΔ, αλλά και άλλα κόμματα.

Παράλληλα, θα θελήσει να αποδυναμώσει το επιχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ για το νέο» που εκφράζει το κόμμα του και το «παλαιό» που εκπροσωπεί η ΝΔ. «Το μόνο νέο που έφερε ο κ. Τσίπρας είναι το νέο μνημόνιο», είχε χαρακτηριστικά χθες ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, δίνοντας το στίγμα των προθέσεών του και για τις επόμενες μέρες.

Ο κ. Μεϊμαράκης θα θέσει όλους –και τους πολίτες- προ των ευθυνών τους, επισημαίνοντας πως «αυτή είναι η τελευταία ελπίδα για τη χώρα προκειμένου να ορθοποδήσει, ενώ από το στόχαστρο του δεν θα ξεφύγουν ούτε οι ΑΝΕΛ και προσωπικά ο Πάνος Καμμένος. Μάλιστα, εάν η συζήτηση έρθει στο θέμα της δικογραφίας των υποβρυχίων που ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ έχει φέρει στην κορυφή της ατζέντας του τις τελευταίες μέρες, ο πρόεδρος της ΝΔ θα εμπλέξει ευθέως τον Αλέξη Τσίπρα στην υπόθεση, κατηγορώντας τον ότι «έχει αναθέσει στον Πάνο τη βρώμικη δουλειά της σπίλωσής του».

euro2day.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου