Τοπικές Ειδήσεις

Ανακήρυξη Δημ. Διακομιχάλη σε Επίτιμο Δημότη Καρπάθου

Πραγματοποιήθηκε με απόλυτη επιτυχία στην Όλυμπο της Καρπάθου το Σάββατο, 12 Αυγούστου 2023, η ανακήρυξη του επί δεκαεξαετίαν —Ολυμπίτικης καταγωγής— Δημάρχου Καλυμνίων Δημήτρη Ελ. Διακομιχάλη σε ΕΠΙΤΙΜΟ ΔΗΜΟΤΗ ΚΑΡΠΑΘΟΥ. Ως γνωστόν το Κοινοτικό Συμβούλιο Ολύμπου του Δήμου Καρπάθου έκανε αποδεκτή στις 14 Δεκεμβρίου 2022 με την υπ΄ αριθμόν 7/22 Ομόφωνη Απόφαση του την πρόταση του Προέδρου του Ηλία Βασ. Παπαηλία να εισηγηθεί εν σώματι την ανακήρυξη του Δημήτρη Ελ. Διακομιχάλη σε ΕΠΙΤΙΜΟ ΔΗΜΟΤΗ ΚΑΡΠΑΘΟΥ. Είχε προηγηθεί η ανάδειξη της σκοπιμότητας λήψης μιας τέτοιας απόφασης από τον Σύμβουλο Πολιτισμού της Περιφερειακής Ενότητας Καρπάθου – Η. Ν. Κάσου Γιώργο Νικ. Τσαμπανάκη. Ακολούθως το Δημοτικό Συμβούλιο Καρπάθου αποφάσισε οριστικά με την υπ’ αριθμόν 56-2023 Ομόφωνη Απόφαση του της 2ας Μαΐου 2023 την ανακήρυξη του Δημήτρη Ελ. Διακομιχάλη σε ΕΠΙΤΙΜΟ ΔΗΜΟΤΗ ΚΑΡΠΑΘΟΥ!

• Κεντρικός ομιλητής της επιτυχημένης εκδήλωσης ήταν ο συμπατριώτης μας Γιώργος Νικ. Τσαμπανάκης, ο οποίος αναφέρθηκε διεξοδικά και με πληρότητα στην πορεία της οικογένειας Διακομιχάλη και των Μελών της στο χρόνο και στους ισχυρούς δεσμούς τους με την Όλυμπο της Καρπάθου. Οι παρευρισκόμενοι έζησαν έντονα φορτισμένες συναισθηματικές στιγμές, όταν ο Δήμαρχος Καλυμνίων Δημήτρης Ελ. Διακομιχάλης παραλάμβανε από τα χέρια του Δημάρχου Καρπάθου Ιωάννη Θεμ. Νισύριου την περγαμηνή με την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καρπάθου στη βάση της οποίας κηρύσσεται ΕΠΙΤΙΜΟΣ ΔΗΜΟΤΗΣ ΚΑΡΠΑΘΟΥ. Κατά την αντιφώνηση που ακολούθησε ο τιμώμενος ξεδίπλωσε τα πλούσια αισθήματά του για την Όλυμπο και για την Κάρπαθο γενικότερα και την πηγαία διαχρονική περηφάνια για τους προγόνους και την καταγωγή του.

• Από τον Δήμαρχο Καρπάθου Γιάννη Θεμ. Νισύριο δωρήθηκε στον Δήμαρχο Καλυμνίων επάργυρο αντίγραφο του νομίσματος του αρχαίου Καρπαθιακού στατήρα. Από τον αιδεσ. εφημέριο του Ι.Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου Ολύμπου Καρπάθου παπά-Γιάννη Γεωρ. Διακογεωργίου δόθηκε στον Δήμαρχο Καλυμνίων το αυτοβιογραφικό του βιβλίο “Η ζωή μου στην Όλυμπο της Καρπάθου” και το βιβλίο της Ιστορίας του Ενοριακού Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου της Ολύμπου Καρπάθου. Από τον Πρόεδρο της Αδελφότητας των Απανταχού Ολυμπιτών Καρπάθου “Η ΔΗΜΗΤΡΑ” (Πειραιά), Γιώργο Νικ. Διακογεωργίου δωρήθηκαν οι δύο τελευταίες εκδόσεις του συλλόγου: «Κωσταντής: έμμετρες θεατρικές αναφορές από την παραδοσιακή ζωή της Ολύμπου Καρπάθου, στο τοπικό ιδίωμα» του συμπατριώτη μας λογοτέχνη Γιώργου Νικ. Κανάκη και “Στην Όλυμπο της Καρπάθου – Σελίδες της ιστορίας και του πολιτισμού της” του συμπατριώτη μας νομικού και συγγραφέα Μανώλη Μιχ. Μακρή. Από πλευράς του δασκάλου-αγιογράφου Γιάννη Γεωρ. Τσέρκη δωρήθηκε ένας εμβληματικός πίνακας της Ολύμπου, έργο του γνωστού καλλιτέχνη Γιάννη Βασ. Χατζηβασίλη και μια αναμνηστική πιατέλα, έργο του ιδίου, που απεικονίζει νεαρό ζεύγος με τις τοπικές παραδοσιακές μας φορεσιές. Στον τιμώμενο προσφέρθηκε τέλος μια ανθοδέσμη εκ μέρους του Προέδρου της Κοινότητας Ολύμπου του Δήμου Καρπάθου Ηλία Βασ. Παπαηλία.

• Η εκδήλωση έκλεισε με Ολυμπίτικο Παραδοσιακό Μουσικό Πρόγραμμα που παρουσίασαν οι καλλιτέχνες Μιχάλης Γεωρ. Ζωγραφίδης, Μανώλης Ιωάν. Σοφίλλας και Ανδρέας Μιχ. Ζωγραφίδης. Συμμετείχε και ο αιδ. παπά-Γιάννης Γεωρ. Διακογεωργίου. Με το πέρας της εκδήλωσης κεράστηκαν σε όλους τους παρευρισκόμενους ούζο και τοπικοί λουκουμάδες προσφορά του Αντιδημάρχου Βορείου Καρπάθου Νίκου Κων. Νταή επί τη αποκτήσει των νεογέννητων τέκνων του Κωστή και Άννας.

• Ακολούθησε η παράθεση Επίσημου Γεύματος προς τιμήν των παρευρεθέντων επισήμων, χορηγία του δασκάλου και αγιογράφου Γιάννη Γεωρ. Τσέρκη, στο εξαιρετικό εστιατόριο του Διαφανιού “ΑΝΕΜΟΕΣΣΑ”, ιδιοκτησίας της Ευαγγελλίας Εμμ. Λιορεΐση, αναδεκτής του Δημάρχου Δημήτρη Διακομιχάλη.

• Να σημειωθεί ότι η εκδήλωση καταγράφηκε ανιδιοτελώς κινηματογραφικά με την ευθύνη του ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΧΑΤΖΗΒΑΣΙΛΗ και θα προβληθεί και από τον τηλεοπτικό σταθμό ΑΙΓΑΙΟ TV της Δωδεκανήσου και αναμεταδόθηκε από τον τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό ΡΑΔΙΟ-ΟΛΥΜΠΟΣ. Ο καλλιτέχνης-φωτογράφος Γιώργος Νικ. Κανάκης κάλυψε πρόθυμα φωτογραφικά την όλη εκδήλωση, ενώ την επιμέλεια της προβολής, που συνόδευσε την ομιλία του Γιώργου Νικ. Τσαμπανάκη, είχε ο Δρ. Ηλεκτρονικός Μηχανικός Μανώλης Μιχ. Τσαγκάρης. Την όλη

εκδήλωση παρουσίασε η Γραμματέας της Κοινότητας Ολύμπου & Υπάλληλος Κ.Ε.Π. Ολύμπου Καρπάθου Σοφία Μπαλάσκα – Χαλκιά.

• Παραβρέθηκαν —και χαιρέτησαν οι πλείστοι την εκδήλωση— οι ακόλουθοι επίσημοι: Αιδ. Εφημέριος του Ι. Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου Ολύμπου παπά-Γιάννης Γεωρ. Διακογεωργίου, ο Βουλευτής Δωδεκανήσου Μάνος Νικ. Κόνσολας, ο Δήμαρχος Καρπάθου Γιάννης Θεμ. Νισύριος, ο Δήμαρχος Καλυμνίων Δημήτρης Ελ. Διακομιχάλης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Καρπάθου Μιχάλης Ηλ. Μανωλάκης, ο πρώην Έπαρχος Καλύμνου Μιχάλης Φρ. Χανιώτης, ο Επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης “Α.Π.Ε.Κ.” Μηνάς Μιχ. Πρωτόπαπας, ο Επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης “ΝΕΑ ΑΡΧΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΡΠΑΘΟ” Μιχάλης Γεωρ. Τσαμπουνιεράκης, ο Αντιδήμαρχος Καρπάθου Γιώργος Θεοχ. Δήμαρχος, ο πρ. Αντιδήμαρχος Καρπάθου Μανώλης Γεωρ. Βασιλαράκης, ο Αστυνομικός Διευθυντής Καρπάθου Ιωάννης Τσακιράκης, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Καρπάθου Κομνηνός Γεωρ. Σακέλλης και Μιχάλης Κων. Διακολιός, ο Πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου Ολύμπου του Δήμου Καρπάθου Ηλίας Βασ. Παπαηλίας, ο Αντιπρόεδρος Κοινοτικού Συμβουλίου Ολύμπου του Δήμου Καρπάθου Γιώργος Κων. Χατζηπαπάς, ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Καρπάθου Μιχάλης Γερακιανάκης, ο πρ. Γραμματέας του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Ηλ. Ζωγραφίδης, ο πρ. Κοινοτάρχης Ολύμπου Καρπάθου Νίκος Παυλ. Κανάκης, ο Υποψήφιος Δήμαρχος Καρπάθου Γιώργος Μιχ. Αναστασιάδης, ο Πρόεδρος του Συλλόγου των Απανταχού Καρπαθίων Ιωάννης Γεωρ. Καραϊτιανός, ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ρόδου Ηλίας Ιωάν. Τσέρκης, ο Πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Δωδεκανήσου Νίκος Κων. Διακογεωργίου, ο Πρόεδρος της Α.Α.Ο.Κ. “Η ΔΗΜΗΤΡΑ” Γιώργος Νικ. Διακογεωργίου, ο Πρόεδρος Πολιτιστικού – Αναπτυξιακού Συλλόγου Ολύμπου Καρπάθου “Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΟΥ” Γιάννης Βασ. Χατζηβασίλης, ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού – Εξωραϊστικού Συλλόγου Διαφανίου Καρπάθου “Η ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ” Γιάννης Γεωρ. Τσέρκης, ο πρ. Αντιπρόεδρος του Συλλόγου των Απανταχού Καρπαθίων Γιώργος Νικ. Κανάκης, ο πρ. Πρόεδρος του Συλλόγου Απεριτών Αττικής “ΟΜΟΝΟΙΑ” Μανώλης Μιχ. Τσαγκάρης, οι πρ. Πρόεδροι της Α.Ο.Ρ. “Η ΒΡΥΚΟΥΣ” Μανώλης Νικ. Διακομανώλης και Νίκος Γεωρ. Αναστασιάδης, οι πρ. Πρόεδροι του Συλλόγου Ολύμπου – Διαφανίου Βαλτιμόρης Η.Π.Α. “Η ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ” Μανώλης Νικ. Μαστρομανώλης και Γιώργος Βασ. Πρωτόπαπας, οι πρ. Πρόεδροι του Συλλόγου Νέων Ολύμπου – Διαφανίου Καρπάθου Γιάννης Βασ. Παπαβασιλείου και Κωσταντής Βασ. Αντιμησιάρης και ο πρ. Αντιπρόεδρος του Πολιτιστικού – Εξωραϊστικού Συλλόγου Διαφανίου Καρπάθου “Η ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ” Μανώλης Ηλ. Λιορεΐσης. Μήνυμα έστειλε ο Δήμαρχος Ηρωικής Νήσου Κάσου Μιχάλης Εμμ. Ερωτόκριτος.

• Ευχαριστίες οφείλονται στους:

1. Δήμαρχο Καρπάθου Γιάννη Θεμ. Νισύριο για τη καλή διάθεση που έδειξε στο πλαίσιο της διοργάνωσης της συγκεκριμένης εκδήλωσης.

2. Αντιδήμαρχο Βορείου Καρπάθου Νίκο Κων. Νταή για τη προσφορά των κερασμάτων.

3. Πρόεδρο της Κοινότητας Ολύμπου του Δήμου Καρπάθου Ηλία Βασ. Παπαηλία και Πόπη Μπαλασκά-Παπαηλία, ιδιοκτήτρια του εστιατορίου “ΤΟ ΡΑΧΑΤΙ”, για τη συμβολή τους στην άρτια φιλοξενία του Δημάρχου Καλυμνίων.

4. Πρόεδρο του Πολιτιστικού-Εξωραϊστικού Συλλόγου Διαφανίου Καρπάθου “Η ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ” δάσκαλο-αγιογράφο Γιάννη Γεωρ. Τσέρκη για τη χορηγία του επίσημου γεύματος προς τιμήν του Δημάρχου.

5. Ευαγγελία Εμμ. Λιορεΐση, ιδιοκτήτρια του εστιατορίου “ΑΝΕΜΟΕΣΣΑ” που εξάντλησε κάθε δυνατότητα, ώστε να εξελιχθούν όλα ομαλά και περήφανα σχετικά με το προαναφερθέν επίσημο γεύμα και όχι μόνο.

6. Παραδοσιακούς μουσικούς Μιχάλη Γεωρ. Ζωγραφίδη, Μανώλη Ιωάν. Σοφίλλα και Ανδρέα Μιχ. Ζωγραφίδη, που αποφάνεψαν μαζί με τον παπά-Γιάννη Γεωρ. Διακογεωργίου την εκδήλωση.

7. Γιάννη Βασ. Χατζηβασίλη, Μανώλη Μιχ. Τσαγκάρη και Γιώργο Νικ. Κανάκη, που στήριξαν με τον καλύτερο τρόπο τη διοργάνωση της τιμητικής εκδήλωσης.

8. Ευχαριστίες όμως ανήκουν και σε όλους τους συμπατριώτες μας που προσήλθαν στην συγκεκριμένη εκδήλωση για την τιμητική παρουσία τους.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου