ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ετοιμες οι λίστες για 5.000 πλειστηριασμούς

news room 1 λεπτό ανάγνωση

Ολο και πιο κοντά έρχεται η απειλή του πλει­στη­ρια­σμού για τους στρα­τη­γικά κακο­πλη­ρω­τές, καθώς Σεπτέμ­βριο και Οκτώ­βριο οι τρά­πε­ζες θα τους βγάλουν στη σέντρα κοι­νο­ποιώ­ντας τους προ­γράμ­ματα πλει­στη­ρια­σμών, που θα αφορούν όχι μόνο εμπο­ρικά ακίνητα αλλά ακόμα και κατοι­κίες.

Μάλιστα, στον επι­και­ρο­ποι­η­μένο Κώδικα Δεο­ντο­λο­γίας ανα­φέ­ρε­ται ρητά ότι ο δανειο­λή­πτης που θα κληθεί σε ρύθμιση και δεν αντα­πο­κρι­θεί εντός των προ­θε­σμιών που θα ορίσει η τράπεζα κιν­δυ­νεύει να χαρα­κτη­ρι­σθεί ως «μη συνερ­γά­σι­μος», γεγονός που μπορεί να έχει ως συνέ­πεια τον εκπλει­στη­ρια­σμό της κύριας κατοι­κίας του.

Σύμφωνα με υψη­λό­βαθμα τρα­πε­ζικά στελέχη περί τις 5.000 ακίνητα θα είναι εκείνα που θα βγουν πρώτα στο σφυρί, στέλ­νο­ντας σαφές μήνυμα στους κατά σύστημα -και όχι από ανάγκη- κακο­πλη­ρω­τές δανειο­λή­πτες -ιδιοκτήτες τους ότι το καθε­στώς ασυλίας έλαβε τέλος.

Ανάμεσα στα ακίνητα που θα βγουν σε πλει­στη­ρια­σμό βρί­σκο­νται και πολλές πολυ­τε­λείς κατοι­κίες που έχουν απο­κτη­θεί με τρα­πε­ζικό δανει­σμό, το μέσο υπό­λοιπο του δανείου είναι πάνω από 300.000 με 350.000 ευρώ και οι δόσεις τους δεν έχουν πλη­ρω­θεί για διά­στημα πάνω από 24 μήνες.

Οι δια­δι­κα­σίες θα κορυ­φω­θούν μέσα στο 2017, καθώς μέχρι τότε θα ολο­κλη­ρω­θούν οι βελ­τιώ­σεις στο θεσμικό πλαίσιο τόσο σε ό,τι αφορά το πτω­χευ­τικό δίκαιο όσο και τον αστικό κώδικα και την επί­σπευση των δια­δι­κα­σιών -οι οποίες είναι ιδιαι­τέ­ρως χρονοβόρες- για την ολο­κλή­ρωση των προ­γραμ­μά­των πλει­στη­ρια­σμού.

Παράλ­ληλα, στην τελική ευθεία βρί­σκε­ται και η κατάρ­τιση νομο­σχε­δίου που θα ορίζει όλες τις παρα­μέ­τρους για τον εξω­δι­κα­στικό συμ­βι­βα­σμό και θα προ­βλέ­πει λύση πακέτο για το σύνολο των οφειλών που έχουν επι­χει­ρή­σεις προς τρά­πε­ζες, εφορίες και ασφα­λι­στικά ταμεία.

Προς το παρόν, μέσα από δια­σταυ­ρώ­σεις που έχουν κάνει οι τρά­πε­ζες σε δάνεια και κατα­θέ­σεις υπο­λο­γί­ζουν ότι περίπου 60.000 με 70.000 δανειο­λή­πτες είναι στρα­τη­γικά κακο­πλη­ρω­τές, και μάλιστα το 50% αυτών έχουν λάβει επι­χει­ρη­μα­τικά δάνεια.

Τα βασικά κρι­τή­ρια, σε ό,τι αφορά τα στε­γα­στικά δάνεια, για να πάρει ένα ακίνητο την άγουσα προς πλει­στη­ρια­σμό είναι: ο χρόνος των καθυ­στε­ρή­σεων, το ύψος του δανείου και η συμπε­ρι­φορά του δανειο­λή­πτη. Συγκε­κρι­μένα, οι τρά­πε­ζες έχουν «ξεχω­ρί­σει»: δάνεια με πολύ μεγάλες καθυ­στε­ρή­σεις, καθώς υπάρ­χουν περι­πτώ­σεις που ο δανειο­λή­πτης έχει να πλη­ρώ­σει δόσεις για διά­στημα μεγα­λύ­τερο από δύο ή ακόμα και τρία χρόνια, δάνεια για τα οποία δεν έγινε ποτέ καμία επι­κοι­νω­νία ή συνερ­γα­σία εκ μέρους του οφει­λέτη για ρύθμιση και δάνεια με υψηλά υπό­λοιπα οφειλής, που υπερ­βαί­νουν τις 300.000 με 350.000 ευρώ και τα οποία δεν εμπί­πτουν στην ασφά­λεια του νομικού πλαι­σίου για την προ­στα­σία της πρώτης κατοι­κίας.

Την ίδια ώρα, μελέτη που διε­νήρ­γησε η Τράπεζα της Ελλάδος δείχνει ότι στην κατη­γο­ρία του στρα­τη­γικά κακο­πλη­ρωτή ανήκει η μία στις έξι επι­χει­ρή­σεις, οι οποίες, αν και έχουν τη δυνα­τό­τητα, δεν απο­πλη­ρώ­νουν τις δόσεις. Μάλιστα, από τα συμπε­ρά­σματα της μελέτης προ­κύ­πτει ότι όσο πιο μεγάλο είναι το χρέος της επι­χεί­ρη­σης και πιο μικρή η αξία των εγγυ­ή­σεων, τόσο αυξά­νο­νται οι πιθα­νό­τη­τες το δάνειο να μην πλη­ρω­θεί.

Ερευνα

Ειδι­κό­τερα, οι ανα­λυ­τές της ΤτΕ εξέ­τα­σαν δείγμα 13.070 εται­ρειών που δρα­στη­ριο­ποιού­νται στη χώρα μας και οι οποίες είχαν συνο­λικό τρα­πε­ζικό δανει­σμό 56,8 δισ. ευρώ στο τέλος του 2015. Από το ποσό αυτό, τα 18,7 δισ. ευρώ αφορούν εται­ρικά δάνεια τα οποία βρί­σκο­νται σε καθυ­στέ­ρηση άνω των τριών μηνών (με στοι­χεία Δεκεμ­βρίου 2015) και αντι­προ­σω­πεύ­ουν το 32,88% του συνόλου των χορη­γή­σεων του δείγ­μα­τος. Παράλ­ληλα, η μελέτη κατέ­ταξε τους «κόκ­κι­νους» δανειο­λή­πτες σε δύο κατη­γο­ρίες: σε αυτούς που όντως έχουν πρό­βλημα επι­βί­ω­σης και σε όσους έχουν επι­λέ­ξει να μην εξο­φλούν τις οφειλές τους παρά την οικο­νο­μική τους ευρω­στία.

Η εικόνα από το μέτωπο των μη εξυ­πη­ρε­τού­με­νων δανείων είναι ζοφερή. Τα «κόκκινα» δάνεια είναι περισ­σό­τερα από 2,7 εκα­τομ­μύ­ρια, με συνο­λι­κές οφειλές σχεδόν 98,5 δισ. ευρώ, ενώ, αν συνυ­πο­λο­γι­στούν και αυτά που βρί­σκο­νται σε καθυ­στέ­ρηση μικρό­τερη των 90 ημερών, ο αριθμός ξεπερνά τα 3 εκα­τομ­μύ­ρια και η οφειλή τα 108 δισ. ευρώ.

Ο στόχος είναι τα μη εξυ­πη­ρε­τού­μενα ανοίγ­ματα μέχρι το 2019 να έχουν μειωθεί στα 67 δισ. ευρώ από 108 δισ. ευρώ σήμερα. Τα σχέδια που κατέ­θε­σαν στα τέλη Ιουνίου στην Τράπεζα της Ελλάδος οι τέσ­σε­ρις συστη­μι­κοί όμιλοι προ­βλέ­πουν ότι μέσα στα επόμενα δυόμισι χρόνια το εγχώριο τρα­πε­ζικό σύστημα θα πρέπει, βάσει των στόχων που τέθηκαν, να έχει απαλ­λα­γεί από προ­βλη­μα­τικά στοι­χεία ενερ­γη­τι­κού της τάξεως των 41 δισ. ευρώ.

  • 24 και πλέον μήνες δεν έχουν πλη­ρω­θεί οι δόσεις δανείων για αγορά κατα­στη­μά­των και κατοι­κιών, ακίνητα τα οποία οι τρά­πε­ζες βγάζουν στο σφυρί από Σεπτέμ­βριο
  • Τα βασικά κρι­τή­ρια σε ό,τι αφορά τα στε­γα­στικά δάνεια για να εκπλει­στη­ρια­στεί ένα ακίνητο είναι ο χρόνος των καθυ­στε­ρή­σεων, η οφειλή -πάνω από 300.00 ευρώ- και η συμπε­ρι­φορά του δανειο­λή­πτη.

ΕΘΝΟΣ

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.