Απρόβλεπτη διάσταση προσλαμβάνει, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η υπόθεση της εκμίσθωσης χώρων για την ανάπτυξη καντινών, ομπρελών και επιχειρήσεων θαλάσσιων σπόρ, στην παραλία της Τσαμπίκας, από την «ΔΕΡΜ ΑΕ», μετά την απόπειρα ενός 47χρονου, πατέρα πέντε παιδιών, να αυτοπυρποληθεί, διαμαρτυρόμενος για την αποβολή του από το χώρο που εκμεταλλευόταν από το έτος 1994!
Όπως απεκάλυψε η «δημοκρατική», ο Τ. Δ., κάτοικος Αρχαγγέλου, πατέρας πέντε κοριτσιών εκ των οποίων οι δύο ανήλικες, έφτασε σε απόγνωση εξαιτίας των συσσωρευμένων οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει από το έτος 2009 και την απόφαση του Λιμεναρχείου Ρόδου να κινήσει τη διαδικασία απομάκρυνσής του, με το ΑΤ Αρχαγγέλου.
Ο 47χρονος, που είχε φτάσει να διατηρεί αλληλόχρεο λογαριασμό με πίστωση ύψους 1,5 εκατ. ευρώ, δέχτηκε το πρώτο χτύπημα στις επιχειρήσεις του, όταν έμειναν ακάλυπτες στο λογαριασμό του επιταγές τρίτων ύψους 980.000 ευρώ!
Ο ιδιοκτήτης γνωστής διαφημιστικής εταιρείας, συνιδιοκτήτης τηλεοπτικού σταθμού και ραδιοφωνικού σταθμού και ιδιοκτήτης επιχείρησης rent a car, βρέθηκε το 2009 με μοναδικό του έσοδο τα χρήματα που εισέπραττε από επιχείρηση θαλάσσιων σπόρ, στην παραλία Τσαμπίκας.
Ο 47χρονος συγκεκριμένα είχε καταλάβει από το έτος 1994 συγκεκριμένο πόστο στην παραλία της Τσαμπίκας, όπως και υπόλοιποι, μέχρι που το 2009 έλαβε για πρώτη φορά ειδοποίηση από τον πρώην Δήμο Αρχαγγέλου να καταβάλει το ποσό των 2.000 ευρώ για την αυθαίρετη χρήση του χώρου το έτος 2008.
Ο ίδιος τότε απευθύνθηκε στην ΕΤΑ, που εγγράφως τον ενημέρωσε πως:
«…δεν υφίσταται οιανδήποτε παραχώρηση του τμήματος της παραλίας Τσαμπίκας του Δήμου Αρχαγγέλου στο οποίο αναφέρεστε και το οποίο έχει χαρακτηριστεί ως Τουριστικό Δημόσιο Κτήμα αλλά τελεί υπό τη διοίκηση και διαχείριση της ΕΤΑ Α.Ε.».
Ο τότε διευθύνων σύμβουλος κ. Χάρης Κοκκώσης προχώρησε και παρακάτω αφού σε άλλο έγγραφο του καθιστούσε σαφές ότι εντελώς αυθαίρετα είχε εκδοθεί η ειδοποίηση από την Οικονομική Διεύθυνση του Δήμου Αρχαγγέλου!
Ο 47χρονος τότε μετέβη στην ΕΤΑ και υπέγραψε σύμβαση μίσθωσης του χώρου, που εκμεταλλευόταν το 2009, έναντι τιμήματος 4.500 ευρώ.
Το ίδιο έτος, όπως προαναφέρθηκε, υπέστη σοβαρή οικονομική ζημία και το 2010 αντί, όπως ο ίδιος υποστηρίζει, να προχωρήσει σε ανανέωση της μίσθωσης με την ΕΤΑ, εξαιτίας της αδυναμίας του να καταβάλει το μίσθωμα, πλαστογράφησε την ημερομηνία στη σύμβαση του 2009 και την υπέβαλε εκ νέου στο Λιμεναρχείο.
Μέχρι που το έτος 2014 κινήθηκαν οι διαδικασίες εκμίσθωσης χώρων στην παραλία από την «ΔΕΡΜ ΑΕ».
Ο 47χρονος είχε και έχει την άποψη ότι ο συγκεκριμένος χώρος δεν είναι στη διαχείριση και δεν έχει παραχωρηθεί στη δημοτική επιχείρηση και ως εκ τούτου παρανόμως, τόσο ο ίδιος όσο και το σύνολο των συναδέλφων του στην παραλία της Τσαμπίκας, απευθύνονται στην «ΔΕΡΜ ΑΕ» για τη μίσθωση χώρων!
Καταγγέλθηκε από συνάδελφό του ότι δραστηριοποιείται παράνομα στο χώρο, γεγονός που άνοιξε τον Ασκό του Αιόλου, αφού ισχυρίζεται ότι όλοι είναι παράνομοι και προς τούτο η σύζυγός του υπέβαλε μηνυτήρια αναφορά, που έχει πάρει ήδη τον δρόμο της.
Σημειώνεται ότι η «ΔΕΡΜ ΑΕ» διατείνεται ότι έχει από το 2011 τη διαχείριση της παραλίας και ότι καταβάλλει προς τούτο το 20% από τα μισθώματα στο δημόσιο.
Ο ισχυρισμός της όμως αυτός διαψεύδεται από επιτελείς της Κτηματικής Υπηρεσίας του Δημοσίου.
Πέραν τούτου εξαιρετικό ενδιαφέρον έχει και το γεγονός ότι ο Δήμος Ρόδου ήδη με τις αποφάσεις 215/2011 και 485/2011 του δημοτικού συμβουλίου έχει από το 2011 αποδεχθεί τους όρους παραχώρησης των παραλιών, σύμφωνα με την υπ αρ. 353/17-5-2011 απόφαση του Δ.Σ. της «Ε.Τ.Α Α.Ε.».
Ωστόσο το θέμα δεν έχει τακτοποιηθεί διότι υφίστανται οι εκκρεμότητες παλαιών οφειλών των πρώην Δήμου Ιαλυσού, Καλλιθέας και Αρχαγγέλου, για τις οποίες παρά τις προσπάθειες να τακτοποιηθούν, μέσω της σημερινής επιχείρησης του Δήμου Ρόδου «ΔΕΡΜ ΑΕ», λόγω του δημοσιολογιστικού πλέον αυστηρού καθεστώτος που διέπει την τελευταία, δεν κατέστη δυνατόν ν’ αντιμετωπισθούν.
Συγκεκριμένα οι προ του 2011 υποχρεώσεις των παραπάνω πρώην Δήμων δεν είναι δυνατόν να τακτοποιηθούν, επειδή δεν συνήφθησαν συμβάσεις και ως εκ τούτου η υπηρεσία του Επιτρόπου του Ελεγκτικού Συνεδρίου, δεν πρόκειται να εγκρίνει τα σχετικά εντάλματα πληρωμής.
Είχε ζητηθεί από το δήμαρχο Ρόδου κ. Στάθη Κουσουρνά να παραχωρηθούν για τα έτη 2013 και 2014 οι παραλίες της νήσου Ρόδου και δικαιοδοσίας της «Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου Α.Ε.» προς το Δήμο Ρόδου, συμπεριλαμβάνοντας στους όρους της παραχώρησης και την καταβολή σε δόσεις των οφειλών των παρελθόντων χρήσεων 2011 και 2012, όσον αφορά δε τις οικονομικές υποχρεώσεις των πρώην Δήμων και δημοτικών επιχειρήσεων να καταβληθεί κάθε προσπάθεια ώστε με νομικές ή και αν απαιτηθεί δικαστικές διαδικασίες, να γεννηθούν οι νόμιμοι τίτλοι ώστε κατά το δημόσιο λογιστικό, να δικαιολογείται η αποπληρωμή τους.
Το ιδιο διάστημα, που ήταν σε εξέλιξη η ως άνω διαδικασία, εκδόθηκε από την Διυπουργική Επιτροπή Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων απόφαση με την οποία μεταβιβάζεται και περιέρχεται χωρίς αντάλλαγμα στην ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία «Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου Α.Ε.» κατά πλήρη κυριότητα, νομή και κατοχή, η παραλία της Τσαμπίκας, που οδεύει προς αξιοποίηση.
Ο 47χρονος, που έχει μείνει μετέωρος, εξαιτίας της ως άνω κατάστασης και ήταν ο μόνος που αποβλήθηκε, έχει απευθύνει στην ΕΤΑΔ την ακόλουθη επιστολή και αναμένει απάντηση…
«Αξιότιμοι κύριοι,
Με την από 6 Νοεμβρίου 2009 σύμβαση μίσθωσης ακινήτου και σε εκτέλεση της αποφάσεως του Δ.Σ της εταιρίας σας, η οποία ελήφθη στην υπ’ αριθμ. 320/20-07-2009 συνεδρίαση του, μου μισθώσατε τμήμα αιγιαλού που βρίσκεται στην περιοχή Τσαμπίκα, εντός των διοικητικών ορίων του πρώην Δήμου Αρχαγγέλου Ρόδου, έμπροσθεν του κτήματος διοίκησης και διαχείρισης της ΕΤΑ, επιφάνειας 750 τ.μ. και όπως αυτός ορίζεται με στοιχεία Α,Β,Γ,Δ,Α στο υπ’ αριθμ. 505/11-8-2009 τοπογραφικό διάγραμμά σας, που επισυνάπτει στην ως άνω σύμβαση και υπό τους ειδικότερους όρους και συμφωνίες που προβλέπονται σε αυτή.
Το δε μίσθωμα για ολόκληρη τη θερινή περίοδο είχε ορίσει στο ποσό των 4.500 ευρώ πλέον χαρτοσήμου 3,6% και είχε καταβληθεί αυθημερόν.
Το επόμενο έτος και παρότι η εταιρεία σας μου απέστειλε έγκαιρα τη σύμβαση ανανέωσης, δεν έχει καταστεί δυνατό να ανταποκριθώ και να υπογράψω τη σχετική σύμβαση, λόγω της επελθούσης εν τω μεταξύ οικονομικής κρίσης και των τεράστιων οικονομικών δυσχερειών που αντιμετώπιζα (πολύτεκνη οικογένεια 5 παιδιών).
Φέτος, που οι προσωπικές μου οικονομικές δυνατότητες ανακάμπτουν και βελτιώνονται σταδιακά, επανέρχομαι με την παρούσα στο αίτημα περί μισθώσεως του ίδιου τμήματος, το οποίο σημειωτέον παραμένει ελεύθερο και ανεκμετάλλευτο για την τρέχουσα θερινή περίοδο είτε αναδρομικά από 1/8/14 και μέχρι της λήξεως της θερινής περιόδου 31/10/2014.
Είμαι δε έτοιμος έως 15/8/2014 να προκαταβάλω το μίσθωμα που θα μου υποδείξετε στον τραπεζικό λογαριασμό σας καθώς σύμφωνα και με την προηγούμενη ως άνω σύμβαση ανανέωσης γνωρίζω ότι η σχετική καταβολή του μισθώματος πρέπει να πραγματοποιείται έως 15/8 του κάθε τρέχοντος έτους.
Αναμένοντας την κατά το δυνατόν συντομότερη έγκριση του αιτήματός μου».

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ