ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ολο και λιγότερα ξοδεύουν οι ξένοι τουρίστες

news room 7 λεπτά ανάγνωση

Οι ξένοι επι­σκέ­πτες από Γερ­μα­νία, Βρε­τα­νία, Αμερική, Γαλλία, Ολλαν­δία, Ρωσία και Κύπρο έχουν κάνει περι­κο­πές στα έξοδά τους και ξοδεύ­ουν λιγό­τερα σε σχέση με μία τετρα­ε­τία πριν. Πιο γαλα­ντό­μοι οι Βαλ­κά­νιοι, οι οποίοι όμως έχουν πολύ χαμηλό budget

Μπορεί να μοιάζει αντι­φα­τικό, ωστόσο το «κάθε πέρυσι και καλύ­τερα» ται­ριά­ζει και στον του­ρι­σμό των μεγάλων ρεκόρ, του­λά­χι­στον σε ό,τι αφορά το πόσα ξοδεύ­ουν οι ξένοι επι­σκέ­πτες.

Και αυτό γιατί παρά την αδιαμ­φι­σβή­τητα μεγάλη άνοδο των τελευ­ταίων ετών που οδήγησε σε εισπρά­ξεις άνω των 16 δισ. ευρώ και αφίξεις -μαζί με την κρουαζιέρα- σε επίπεδα άνω των 33 εκα­τομ­μυ­ρίων, οι ξένοι του­ρί­στες από τις βασι­κό­τε­ρες αγορές εισερ­χό­με­νου του­ρι­σμού για την Ελλάδα μείωσαν τη μέση δαπάνη σε κάθε ταξίδι τους στη χώρα μας στην τετρα­ε­τία 2015- 2018. Γερ­μα­νοί, Βρε­τα­νοί, Aμερικάνοι, Γάλλοι, Ρώσοι, Ολλαν­δοί και Κύπριοι έχουν κάνει περι­κο­πές στα έξοδά τους ως του­ρί­στες στους ελλη­νι­κούς προ­ο­ρι­σμούς την τελευ­ταία τετρα­ε­τία, όπως κατα­γρά­φει το Ινστι­τούτο του Συν­δέ­σμου Ελλη­νι­κών Του­ρι­στι­κών Επι­χει­ρή­σεων, ενώ η… εξαί­ρεση έρχεται από τους Βαλ­κά­νιους, οι οποίοι ωστόσο δια­θέ­τουν πολύ χαμηλό budget και αντι­προ­σω­πεύ­ουν μικρό μερίδιο επί του συνόλου των εισπρά­ξεων. Ενδια­φέ­ρουσα είναι η δια­πί­στωση ότι οι γεί­το­νές μας από τη Βόρεια Μακε­δο­νία είναι αυτοί που κάνουν τη διαφορά και είναι οι μόνοι που συνέ­χι­σαν να αυξά­νουν, από το 2015 και μετά, σταθερά ανά έτος, τη μέση δαπάνη ανά ταξίδι στη χώρα μας, έστω και αν, από την άλλη πλευρά, είναι σταθερά μειού­με­νος, κάθε χρόνο, ο αριθμός των επι­σκε­πτών στη χώρα μας.

To Iνστιτούτο ΣΕΤΕ απο­δί­δει τη μείωση των δαπανών των ξένων του­ρι­στών στη χώρα μας, κατά το μεγα­λύ­τερο μέρος της, στη μείωση της μέσης διάρ­κειας παρα­μονής, που απο­τε­λεί ούτως ή άλλως παγκό­σμια τάση, σε συν­δυα­σμό και με άλλες παρα­μέ­τρους, όπως π.χ. την ενί­σχυση του μερι­δίου της Αθήνας ως προ­ο­ρι­σμού, που προ­σελ­κύει του­ρί­στες του Σαβ­βα­το­κύ­ρια­κου, οι οποίοι επίσης έρχο­νται για μικρό χρονικό διά­στημα. Από την άλλη πλευρά, μια πιο λεπτο­με­ρής ματιά στα στοι­χεία της Τρα­πέ­ζης της Ελλάδας ως προς τη δαπάνη ανά δια­νυ­κτέ­ρευση -και όχι ανά ταξίδι- δείχνει ότι οι ξένοι επι­σκέ­πτες από τις βασι­κό­τε­ρες αγορές για τη χώρα μας ξοδεύ­ουν λιγό­τερα σε σχέση με μία τετρα­ε­τία πριν. Ενδει­κτικά, οι Γερ­μα­νοί το 2015 ξόδευαν 72 ευρώ και πλέον 70 ευρώ σε κάθε τους δια­νυ­κτέ­ρευση, οι Βρε­τα­νοί από τα 85 ευρώ προ τετρα­ε­τίας έπεσαν στα 75 ευρώ, οι Αμε­ρι­κά­νοι από τα 110 ευρώ του 2015 στα 89 ευρώ, οι Ρώσοι από τα 77 ευρώ του 2015 στα 66 ευρώ του 2018, οι Γάλλοι από 83 ευρώ στα 69 ευρώ πέρυσι κ.ο.κ.

Το 2019 έχει ξεκι­νή­σει δυνα­μικά σε ό,τι αφορά τις εισπρά­ξεις, αν ληφθεί υπόψη ότι για πρώτη φορά τα επίσημα στοι­χεία της Τρα­πέ­ζης της Ελλάδας παρα­πέ­μπουν σε εντυ­πω­σιακή άνοδο το πρώτο τετρά­μηνο, κατά 22,8%, φτά­νο­ντας το 1,3 δισ. ευρώ, με οριακή αύξηση αφίξεων, κατά 0,5%, λίγο κάτω από τα 3 εκα­τομ­μύ­ρια επι­σκέ­πτες. Τα ποσοστά, σε πρώτη ανά­γνωση, παρα­πέ­μπουν σε αύξηση των δαπανών των ξένων επι­σκε­πτών στη χώρα μας. Ωστόσο, οι του­ρι­στι­κοί παρά­γο­ντες κρατούν προς το παρόν μικρό καλάθι και δεν δια­πι­στώ­νουν, αλλαγές στο μείγμα των του­ρι­στών με την προ­σέλ­κυση μεγα­λύ­τε­ρων «βαλα­ντίων», κάτι που απο­τε­λεί άλλωστε ζητού­μενο για τον κλάδο στο σημείο όπου βρί­σκε­ται σήμερα προς την κατεύ­θυνση της ποιό­τη­τας (εσόδων) και όχι της ποσό­τη­τας (αφίξεων). Οπως σημειώ­νουν οι ίδιοι, «υπάρ­χουν πολλές πιθα­νό­τη­τες η άνοδος να είναι συγκυ­ριακή, πέραν του ότι, ούτως ή άλλως, το πρώτο τετρά­μηνο αντι­προ­σω­πεύει πολύ μικρό, ακόμη και κάτω του 10% επί του συνόλου του ελλη­νι­κού του­ρι­σμού, ο οποίος παρου­σιά­ζει έντονη επο­χι­κό­τητα, αν ληφθεί υπόψη ότι σχεδόν το 70% των αφίξεων και το 75% των εισπρά­ξεων κατα­γρά­φε­ται την περίοδο Ιουνίου- Σεπτεμ­βρίου. Η πραγ­μα­τική εικόνα θα φανεί μετά το καλο­καίρι».

Γεγονός πάντως είναι ότι το ξεκί­νημα της σεζόν, στο δίμηνο Μαΐου – Ιουνίου, ήταν υπο­το­νικό και σίγουρα χει­ρό­τερο σε σχέση με πέρυσι, ενώ μόλις από το δεύτερο μισό του Ιουνίου και μετά άρχισαν να «τσι­μπάνε» οι κρα­τή­σεις, με πολλά από τα ελλη­νικά ξενο­δο­χεία να πραγ­μα­το­ποιούν εκπτώ­σεις για να ενι­σχύ­σουν τις πλη­ρό­τη­τές τους. Ακριβώς αυτό το σκηνικό κάνει την Τράπεζα της Ελλάδος να εκτιμά για φέτος, στην έκθεση Νομι­σμα­τι­κής Πολι­τι­κής που δημο­σί­ευσε στις αρχές της περα­σμέ­νης εβδο­μά­δας, ότι «αν και τα στοι­χεία αφίξεων και εισπρά­ξεων μη κατοί­κων του πρώτου τετρα­μή­νου του 2019 είναι ενθαρ­ρυ­ντικά, για το σύνολο του έτους εκτι­μά­ται ότι η ταξι­διω­τική κίνηση θα στα­θε­ρο­ποι­η­θεί περίπου στα επίπεδα του 2018. Η ανά­καμψη των αντα­γω­νι­στριών χωρών -δηλαδή της Τουρ­κίας, της Αιγύ­πτου και της Τυνησίας- εντός του 2019 και η επι­βρά­δυνση της παγκό­σμιας οικο­νο­μίας χρήζουν ιδιαί­τε­ρης προ­σο­χής για την τυχόν επί­δρασή τους στον εισερ­χό­μενο του­ρι­σμό. Για τον κλάδο της κρουα­ζιέ­ρας, οι προ­ο­πτι­κές για το 2019 είναι ευοί­ω­νες, καθώς ανα­μέ­νε­ται να ξεπε­ρα­στεί το όριο των 5 εκα­τομ­μυ­ρίων αφίξεων επι­βα­τών στα ελλη­νικά λιμάνια».

Πόσα ξοδεύ­ουν οι του­ρί­στες στην Ελλάδα

Από την πλευρά του, τo Iνστιτούτο ΣΕΤΕ κατα­γρά­φει τις δαπάνες των ξένων του­ρι­στών στην Ελλάδα την τελευ­ταία τετρα­ε­τία από μεγάλες οικο­νο­μίες οι οποίες παράλ­ληλα είναι σημα­ντι­κές χώρες προ­έ­λευ­σης ξένων του­ρι­στών στην Ελλάδα, όπως η Γερ­μα­νία, οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασί­λειο, αλλά και άλλες σημα­ντι­κές χώρες προ­έ­λευ­σης ξένων του­ρι­στών στην Ελλάδα, όπως η Ιταλία, η Γαλλία, η Ολλαν­δία, το Βέλγιο και η Ρωσία, καθώς και από τις γει­το­νι­κές μας χώρες, όπως η Κύπρος, η Βουλ­γα­ρία, η Βόρεια Μακε­δο­νία, η Σερβία κ.ά.

Οσον αφορά τις δύο βασι­κό­τε­ρες αγορές για την Ελλάδα, τους Γερ­μα­νούς και τους Βρε­τα­νούς, τα νούμερα βαίνουν μεν αυξα­νό­μενα στο κομμάτι των συνο­λι­κών αφίξεων, όχι όμως και της δαπάνης. Ενδει­κτικά, τα 2,8 εκα­τομ­μύ­ρια Γερ­μα­νοί που επι­σκέ­φθη­καν την Ελλάδα το 2015 έγιναν το 2018 συνο­λικά 4,38 εκα­τομ­μύ­ρια, ωστόσο οι εισπρά­ξεις από καθένα Γερμανό του­ρί­στα μειώ­θη­καν από τα 799 ευρώ του 2015 στα 676 ευρώ το 2018. Το αντί­στοιχο συμ­βαί­νει και με τους Βρε­τα­νούς: το 2015 ήρθαν 2,4 εκα­τομ­μύ­ρια, για να αυξη­θούν το 2018 στα 2,94 εκα­τομ­μύ­ρια, ωστόσο, με βάση τα στοι­χεία που έχει επε­ξερ­γα­στεί το Insete, οι εισπρά­ξεις ανά επι­σκέ­πτη από το Ηνωμένο Βασί­λειο μειώ­θη­καν από τα 842 ευρώ το 2015 στα 658 ευρώ το 2018.

Σαφώς πιο γερά πορ­το­φό­λια απο­δει­κνύ­ο­νται οι Αμε­ρι­κά­νοι, οι οποίοι ωστόσο κάνουν πολύ περισ­σό­τερα μίλια μέχρι να φτάσουν στην Ελλάδα και παρα­μέ­νουν για μεγα­λύ­τερο διά­στημα στον προ­ο­ρι­σμό. Και όμως, και αυτοί μείωσαν μέσα στην τελευ­ταία τετρα­ε­τία τη δαπάνη τους στη χώρα μας από τα 1.257 ευρώ ανά επι­σκέ­πτη το 2015 στα επίπεδα των 948 ευρώ το 2018, παρότι πέρυσι η ταξι­διω­τική κίνηση στην Ελλάδα από τις ΗΠΑ άγγιξε το 1,1 εκα­τομ­μύ­ριο επι­σκέ­πτες όταν μία τετρα­ε­τία πριν ήταν λίγο πάνω από τους 750.000.

Μείωση έχει παρου­σιά­σει και η δαπάνη των Κυπρίων του­ρι­στών στη χώρα μας, από τα 608 ευρώ ανά ταξίδι το 2015 στα 517 ευρώ το 2018. Πάντως, το γεγονός ότι οι συνο­λι­κές πλη­ρω­μές της Κύπρου για ταξίδια των κατοί­κων της στο εξω­τε­ρικό έφτασαν το 1,21 δισ. ευρώ το 2018, και από αυτά το 30%, ή αλλιώς 361 εκατ. ευρώ, αφορούν την Ελλάδα δείχνει ότι οι Κύπριοι σε μεγάλο βαθμό θεωρούν τη χώρα μας, ενώ έχουν και στενούς οικο­γε­νεια­κούς και επι­χει­ρη­μα­τι­κούς δεσμούς.

Η Τράπεζα της Ελλάδος κατα­γρά­φει σημα­ντική μείωση της δαπάνης και του Ρώσου τουρίστα- στο ήμισυ σε σχέση με την προ κρίσης περίοδο, το 2008. Τότε, οι Ρώσοι που έρχο­νταν στην Ελλάδα είχαν φτάσει να ξοδεύ­ουν περί τα 1.300 ευρώ (για την ακρί­βεια 1.297 ευρώ) σε κάθε ταξίδι τους ενώ πέρυσι η αντί­στοιχη δαπάνη ήταν μόλις στα 655 ευρώ.

Οι Βαλ­κά­νιοι

Μεγα­λύ­τε­ρος σε σχέση με το παρελ­θόν είναι ο αριθμός των Βαλ­κά­νιων που προ­τι­μούν την Ελλάδα ως του­ρι­στικό προ­ο­ρι­σμό, με αύξηση των αφίξεων από τις γει­το­νι­κές χώρες. Ακριβώς η αύξηση των του­ρι­στών από τις βαλ­κα­νι­κές χώρες και τις χώρες της Ανα­το­λι­κής Ευρώπης -οι οποίοι έχουν χαμη­λό­τερα εισο­δή­ματα από ό,τι οι του­ρί­στες από τις παρα­δο­σια­κές αγορές μας, και άρα ευλόγως ανα­μέ­νει κανείς να δαπα­νούν και λιγό­τερα χρήματα κατά τις δια­κο­πές τους- είναι και ένας βασικός λόγος για τη μείωση της Μέσης κατά Κεφαλήν Δαπάνης των εισερ­χό­με­νων του­ρι­στών στην Ελλάδα.

Για τους του­ρί­στες από τα Βαλ­κά­νια, με βάση τα στοι­χεία του Insete, οι επι­σκέ­πτες από τη Βόρεια Μακε­δο­νία έχουν μειωθεί σχεδόν στο 1/3 στην τετρα­ε­τία – από τα 3.000.000 αφίξεις του 2015 στο 1,19 το 2018. Ωστόσο, η Βόρεια Μακε­δο­νία είναι η μόνη περί­πτωση όπου οι εισπρά­ξεις ανά του­ρί­στα εμφα­νί­ζο­νται σημα­ντικά αυξη­μέ­νες – από τα 82 ευρώ του 2015 στα 131 ευρώ το 2018.

Αντί­θετα, οι Βούλ­γα­ροι αυξή­θη­καν αριθ­μη­τικά, ξεπερ­νώ­ντας τα 3,1 εκα­τομ­μύ­ρια αφίξεις, έναντι 1,9 εκα­τομ­μυ­ρίων το 2015, αλλά τα έσοδα ανά του­ρί­στα φτάνουν στα 101 ευρώ από τα 103 ευρώ του 2015.

πηγή newmoney.gr

Στε­φα­νία Σούκη

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.