Ειδήσεις

Ουραγός η χώρα στις ευρυζωνικές συνδέσεις στα κινητά

Αυξάνεται η ευρυζωνική πρόσβαση στην Ελλάδα, αλλά η χώρα εξακολουθεί να υστερεί στους κρίσιμους τομείς ευρυζωνικών συνδέσεων μέσω κινητού και οπτικών ινών. Σε ό,τι αφορά την ευρυζωνικότητα μέσω κινητού, η χώρα κατατάσσεται στην 35η θέση μεταξύ των 37 χωρών-μελών του ΟΟΣΑ ενώ, σε ό,τι αφορά την αξιοποίηση ευρυζωνικών συνδέσεων μέσω οπτικών ινών, παραμένει σταθερά… τελευταία στην 37η θέση.

Τα ανανεωμένα στοιχεία του ΟΟΣΑ για την ανάπτυξη της ευρυζωνικότητας ωστόσο διαπνέονται από έναν τόνο αισιοδοξίας. Η χρήση ευρυζωνικών συνδέσεων, έστω και βασισμένων στον χαλκό, εξακολουθεί να διευρύνεται, ενώ παράλληλα οι ευρυζωνικές που βασίζονται σε οπτικές ίνες (FTTH) «ξεκόλλησαν» επιτέλους από το μηδέν.

Σε ό,τι αφορά τις σταθερές ευρυζωνικές συνδέσεις, η χώρα πέτυχε τη δεύτερη υψηλότερη ταχύτητα στην αύξηση της διείσδυσης (σταθερών) ευρυζωνικών συνδέσεων στη ζώνη του ΟΟΣΑ. Συγκεκριμένα, η διείσδυση των σταθερών ευρυζωνικών διευρύνθηκε κατά 183 μονάδες βάσης, αυξήθηκε και διαμορφώθηκε στο 35,40% από 33,57% που ήταν ένα χρόνο πριν. Η ταχύτητα αύξησης ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη στη ζώνη του ΟΟΣΑ, έχοντας ως πρώτη εκείνη της Πορτογαλίας (+200 μονάδες βάσης) και τρίτη της Ιταλίας (+174 μονάδες βάσης).

Η επίδοση αυτή κατέταξε τη χώρα μας με βάση τον δείκτη διείσδυσης των σταθερών ευρυζωνικών συνδέσεων στη 16η θέση του ΟΟΣΑ, πάνω από τον μέσο όρο της ζώνης, που διαμορφώθηκε στο 30,35%.

Η δεύτερη καλή είδηση από τον ΟΟΣΑ για τα ευρυζωνικά της χώρας είναι ότι «ξεκόλλησε» από το «0%» η αναλογία ευρυζωνικών συνδέσεων οπτικών ινών στο σύνολο των αντίστοιχων σταθερών. Η διείσδυση των συγκεκριμένων συνδέσεων (FΤTH, FTTB, FTTP) ανέρχεται πλέον στο 0,2% του συνόλου των σταθερών ευρυζωνικών, γεγονός που σημαίνει ότι υφίστανται μερικές χιλιάδες συνδέσεις οπτικών ινών στη χώρα. Μάλιστα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, πέρυσι σημειώθηκε αύξηση των συγκεκριμένων συνδέσεων κατά 9,5%.

Εδώ όμως τελειώνουν τα καλά νέα και αρχίζουν τα αρνητικά. Η επίδοση του 0,2% στις ευρυζωνικές συνδέσεις οπτικών ινών κατατάσσει τη χώρα στην τελευταία θέση της ζώνης του ΟΟΣΑ. Παρόμοια είναι η κατάσταση και με τις ευρυζωνικές συνδέσεις κινητού, όπου η χώρα εμφανίζοντας διείσδυση 66%, κατατάσσεται στην τρίτη θέση από το τέλος. Ο μέσος όρος στον ΟΟΣΑ ανέρχεται στο 102%, γεγονός που σημαίνει ότι κάθε σύνδεση κινητού τηλεφώνου αποτελεί και μια σύνδεση στο Internet.

Πηγή: Καθημερινή

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου