Τοπικές Ειδήσεις

Ν. Σαντορινιός: Άμεση ανάγκη μέτρων για τη στήριξη του αμπελοοινικού κλάδου

Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κατέθεσαν 42 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ και ο Νεκτάριος Σαντορινιός, με θέμα την άμεση ανάγκη λήψης μέτρων για τη στήριξη του αμπελοοινικού κλάδου.

Στην Ερώτηση τονίζεται ότι η επιδείνωση των προβλημάτων και δυσκολιών, λόγω της πανδημίας, που αντιμετωπίζει ο αμπελοοινικός κλάδος στη χώρας μας, προοιωνίζει τον οικονομικό αφανισμό των αμπελουργών που είδαν τεράστια μείωση τους εισοδήματός τους ενώ, παράλληλα, δεν έτυχαν καμίας ουσιαστικής κρατικής ενίσχυσης.

Αυτό, δυστυχώς, τεκμηριώνεται και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, υπηρεσία της οποίας επεξεργάστηκε τα απολογιστικά στοιχεία που απέστειλε ο Κλαδικός Εθνικός Αγροτικός Συνεταιρισμός Αμπελοοινικών Προϊόντων (ΚΕΟΣΟΕ), στο πλαίσιο των υποχρεωτικών ανακοινώσεων της Ελλάδας για τον συγκεκριμένο τομέα και τα μέτρα που λαμβάνονται για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Πιο συγκεκριμένα, διαπιστώνονται, τα εξής:

Πτώση της εσωτερικής κατανάλωσης οίνου, ιστορικά υψηλότερη αύξηση των αποθεμάτων, σχετική μείωση της παραγωγής οίνου του περασμένου φθινοπώρου, μείωση των εξαγωγών οίνου, καθυστερημένη εφαρμογή του μέτρου της Πράσινης Συγκομιδής, περιορισμένη αποτελεσματικότητα της Απόσταξης Κρίσης στον κλάδο, πτώση των τιμών σταφυλιών οινοποιίας που καταβλήθηκαν από το ιδιωτικό εμπόριο.

Οι βουλευτές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης επισημαίνουν την ανάγκη για ένα ολιστικό σχέδιο δράσης, με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης, για την αντιμετώπιση των σοβαρών προβλημάτων του αμπελοοινικού κλάδου, τα οποία επιδεινώθηκαν από την πανδημία. Μεταξύ άλλων, ζητούν από τον αρμόδιο Υπουργό, να διεκδικηθεί πρόσθετη χρηματοδότηση: 1) από τον κοινοτικό προϋπολογισμό, όπως άλλωστε έπραξαν άλλες χώρες, και όχι μόνο από τα προγράμματα στήριξης, και 2) από τον κρατικό προϋπολογισμό, ώστε να χρηματοδοτηθεί ένα πρόγραμμα ουσιαστικής στήριξης των καλλιεργητών οινοποιήσιμων σταφυλιών.

Τέλος, όπως δηλώνει σχετικά ο Νεκτάριος Σαντορινιός, κανένας παραγωγός δεν πρέπει να μείνει αστήρικτος απέναντι στις συνέπειες της πανδημίας Ο αμπελοοινικός κλάδος της χώρας μας, σημαντικό κομμάτι της αγροτικής παραγωγής, της μεταποιητικής βιομηχανίας και των εξαγωγών, βρίσκεται σε δεινή θέση, γεγονός που ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ συνεχώς αναδείχνει μέσα από ερωτήσεις και παρεμβάσεις. Η Κυβέρνηση, έστω και τώρα, οφείλει να προχωρήσει σε ουσιαστικές ενέργειες για να αναληφθούν δράσεις, τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ώστε να παραμείνει ο κλάδος ζωντανός.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου