Τοπικές Ειδήσεις

Κοινές κοινωνικές δράσεις φαρμακοποιών-οδοντιάτρων

Μία νέα κοινωνική δράση υλοποίησαν από κοινού ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Δωδεκανήσου και Οδοντιατρικός Σύλλογος Δωδεκανήσου. Προσέφεραν συγκεκριμένα δωρεάν μάσκες προστασίας στα κοινωνικά ιδρύματα της Ρόδου, στα ειδικά σχολεία, σε σχολεία απομακρυσμένων νησιών, στην Αστυνομία και στο Λιμενικό Σώμα.
Ο ρόλος της δράσης, όπως εξήγησαν ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου, Νίκος Φουτούλης και του Οδοντιατρικού Συλλόγου, Νίκος Διακογεωργίου, είναι διττός. Στοχεύει αφενός στην αναχαίτιση της διασποράς του κορωνοϊού και αφετέρου στην ενίσχυση της στοματικής υγιεινής.
«Είναι η δεύτερη κατά σειρά δράση μας με τον Οδοντιατρικό Σύλλογο. Είχε προηγηθεί η προσφορά 25.000 γαντιών στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου. Αυτή τη φορά προσφέρουμε προστατευτικές μάσκες, οι κοινές δράσεις με τον Οδοντιατρικό Σύλλογο δεν σταματούν όμως εδώ. Covid επιτρέποντος, έχουμε προγραμματίσει να πραγματοποιήσουμε μία σειρά από δράσεις, γνωρίζοντας τις ανάγκες που υπάρχουν στον τόπο μας», ανέφερε ο κ. Φουτούλης.
Ευχαριστώντας τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Δωδ/σου και τον πρόεδρο κ. Φουτούλη για την άριστη συνεργασία, ο κ. Διακογεωργίου δήλωσε τα εξής: «Μετά την πρώτη εκδήλωση που πραγματοποιήσαμε για τη στήριξη του Νοσοκομείου, προχωράμε σε μία νέα δράση, διαθέτοντας ένα αριθμό μασκών σε ορισμένα ιδρύματα και συγκεκριμένα στο Ίδρυμα Κολυμπίων, στο Ίδρυμα Άγιος Ανδρέας, στο Κέντρο Μέριμνας Θηλέων, στο Χαραλάμπειο Γηροκομείο. Επίσης διαθέτουμε μάσκες στα ειδικά σχολεία, στα δημοτικά σχολεία των απομακρυσμένων νησιών, όπως της Κάσου, της Χάλκης, και του Καστελλόριζου… Τέλος προσφέρουμε μάσκες στην Αστυνομία και στο Λιμενικό Σώμα. Στόχος μας είναι να συμβάλουμε στην αναχαίτιση της διασποράς του κορωνοϊού αλλά και να δώσουμε ένα μήνυμα, που δεν είναι άλλο από το “υγεία στο στόμα”.
Επιλέξαμε να δώσουμε έμφαση στην πρόληψη. Το στόμα είναι ο καθρέφτης του οργανισμού μας. Πάνω από 1000 ασθένειες δίδουν πρώιμα συμπτώματα στο στόμα. Θελήσαμε λοιπόν να ευαισθητοποιήσουμε το κοινό για τη σημασία της πρόληψης. Σε δεύτερο επίπεδο όμως, η υγεία στο στόμα αποτελεί μία απαίτηση του κοινού από την Πολιτεία. Το Κράτος πρέπει να καλύπτει τον πολίτη για να φροντίζει την υγεία του στόματός του. Είναι αδιανόητο να μη διαθέτει το Κράτος ούτε ένα ευρώ για τη στοματική υγεία των πολιτών».
Σχετικά με τις επισκέψεις στα ιατρεία κατά την περίοδο της καραντίνας, ο κ. Διακογεωργίου ανέφερε τα εξής: «Καραντίνα και κορωνοιός επηρέασαν τις επισκέψεις στους γιατρούς γενικότερα αλλά όχι σε μεγάλο βαθμό. Η ροή ασθενών στα ιατρεία ήταν ικανοποιητική… Θα μπορούσαν διαφορετικά να ανακύψουν πολλά προβλήματα από την απομάκρυνση από τα ιατρεία. Μελέτες έχουν αποδείξει ότι ένα μεγάλο ποσοστό διάγνωσης σημαντικών παθήσεων και ιδιαίτερα νεοπλασίες αλλά και παθήσεων του στόματος, δεν έγιναν έγκαιρα, κυρίως από το φόβο επίσκεψης στα ιατρεία. Θα πρέπει όμως ο κόσμος να γνωρίζει ότι τα ιατρεία τηρούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα και η επίσκεψη είναι ασφαλής».
Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου σε ερώτηση σχετικά με τη διάθεση των self-tests σε μαθητές και εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων μέσω των φαρμακείων και στα προβλήματα που προκύπτουν όσον αφορά τη διαχείριση από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, δήλωσε ότι την περασμένη Τετάρτη τα δύο φορτηγά που θα μετέφεραν τα τεστ στη Ρόδο είχαν «εγκλωβιστεί» στον Πειραιά. Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος μερίμνησε για την αποστολή των τεστ, παρόλο που δεν επρόκειτο για δική του αρμοδιότητα. Ο κ. Φουτούλης συγκεκριμένα, είχε επικοινωνία με στέλεχος της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και οργανώθηκε η αποστολή στη Ρόδο από τη Σάμο 6000 self-tests με ελικόπτερο. Τα τεστ έφτασαν στις 6 το απόγευμα και διανεμήθηκαν στα φαρμακεία και κυρίως στα διανυκτερρεύοντα τα οποία όπως ήταν αναμενόμενο θα δέχονταν τη μεγαλύτερη πίεση.
Οι γονείς των μαθητών, οι εκπαιδευτικοί και πλέον οι δημόσιοι και ιδιωτικοί υπάλληλοι δεν θα πρέπει να προμηθεύονται τα τεστ την τελευταία στιγμή, ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός και τα προβλήματα που παρουσιάζονται στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες. Σχετικά με τα ψευδώς θετικά (ρινικά) τεστ, ο κ. Φουτούλης δήλωσε ότι ενδεχομένως να οφείλονται σε μη ορθή χρήση και στη λήψη μη επαρκούς ποσότητας επιχρίσματος.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου