Άνοιξε χτες τις πύλες της η τουριστική έκθεση ΜΙΤΤ της Μόσχας με τη Ρόδο να είναι επιφυλακτική για τις αφίξεις από τη συγκεκριμένη αγορά. Ενώ όλες σχεδόν οι τουριστικές αγορές παρουσιάζουν σημαντική αύξηση, τα μηνύματα από τη Ρωσία είναι «συγκρατημένα». Εκτιμάται ότι οι αφίξεις θα φθάσουν στα περσινά επίπεδα. Σημειώνεται ότι η Ρόδος είχε φιλοξενήσει το 2017 126.000 Ρώσους, αριθμός αρκετά μειωμένος σε σύγκριση με τις παλαιότερες εποχές που φιλοξενούσε έως 250.000.
Σε αντίθεση με την Ελλάδα, η Τουρκία, η Ισπανία και η Κύπρος προσελκύουν τους Ρώσους. Τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος δείχνουν ότι ο αριθμός των αφίξεων των Ρώσων τουριστών στην χώρα μας για το διάστημα Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2017 έφθασε σε 579.900 παρουσιάζοντας μείωση κατά 0,7%. Με βάση αυτά τα στοιχεία η Ελλάδα αποκλείεται να καταφέρει να βρεθεί σε υψηλότερα επίπεδα αφίξεων Ρώσων τουριστών σε σχέση με την Τουρκία, την Ισπανία και την Κύπρο.
«Η ρωσική αγορά είναι η μόνη που δεν κινείται ανοδικά. Θα πρέπει να είμαστε ευχαριστημένοι εάν πιάσουμε τα περσινά νούμερα. Ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος και δεν φαίνεται ότι θα καταφέρει η Ελλάδα να αυξήσει τα νούμερα από τη Ρωσία», δήλωσε ο πρόεδρος του Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων Ρόδου, κ. Γιώργος Ματσίγκος.
Οι αφίξεις από τη Ρωσία στη Ρόδο αναμένεται να ξεκινήσουν στα μέσα Απριλίου. Να σημειωθεί ότι οι κρατήσεις από τη Ρωσία γίνονται συνήθως την τελευταία στιγμή γεγονός που δεν αφήνει περιθώρια για αύξηση των αφίξεων τη φετινή σεζόν. Ήδη έχουν σταματήσει οι πωλήσεις λόγω του overbooking που καταγράφεται σε συγκεκριμένα διαστήματα της σεζόν. Η υψηλή ζήτηση και τα υψηλά επίπεδα κρατήσεων, δεν αφήνουν περιθώρια περαιτέρω ανάπτυξης στη ρωσική αγορά.
Στη ΜΙΤΤ, που εκτιμάται ότι θα προσελκύσει πάνω από 80.000 επισκέπτες μέσα σε τέσσερις μέρες, αναμένεται πάντως να ξεκαθαρίσει το τοπίο. Στην έκθεση συμμετέχει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου με δικό της περίπτερο, όπου φιλοξενούνται εννέα νησιά.

Ποδαρικό από την Αυστρία
Τις απώλειες της ρωσικής αγοράς αναμένεται όμως να καλύψουν οι παραδοσιακές. Η Γερμανία και η Αγγλία παρουσιάζουν λ.χ. διψήφια ποσοστά αύξησης και θα αποτελέσουν τις αδιαφιλονίκητες πρωταγωνίστριες της σεζόν. Η αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη της νέας τουριστικής περιόδου έχει ξεκινήσει με τους επιχειρηματίες του νησιού να ετοιμάζονται να υποδεχθούν τους πρώτους επισκέπτες. Ποδαρικό θα κάνουν φέτος οι Αυστριακοί οι οποίοι καταφθάνουν στις 25 Μαρτίου. Λόγω του Καθολικού Πάσχα που είναι φέτος την 1η Απριλίου, η σεζόν ανοίγει νωρίτερα απ’ ότι συνήθως.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ