Τέρμα στην μεταφορά των χρημάτων σε… μαύρες σακούλες από την Κοιλάδα των Πεταλούδων βάζει από φέτος ο αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Σάββας Διακοσταματίου, στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού της λειτουργίας της που ξεκίνησε ήδη από πέρυσι, με τις καλύτερες προοπτικές.
Από φέτος, την μεταφορά των χρημάτων από τις εισπράξεις στην Κοιλάδα των Πεταλούδων θα αναλάβει εταιρεία που θα εκτελεί καθημερινά χρηματατοποστολές στην Τράπεζα, απ΄όπου και θα γίνονται όλες οι συναλλαγές.
Εξάλλου, και φέτος αναμένεται να καταγραφεί νέα αύξηση στα έσοδα της Κοιλάδας, που πέρυσι έκλεισαν με +25% έπειτα από τον εκσυγχρονισμό του συστήματος έκδοσης εισιτηρίων, που εγκαταστάθηκε στα μέσα του περασμένου Ιουλίου.
Η εγκατάσταση του νέου ηλεκτρονικού εξοπλισμού για την έκδοση εισιτηρίων, τον έλεγχο των εισόδων αλλά και των εσόδων, και την παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο από το Δημαρχείο Ρόδου του τι συμβαίνει στην Κοιλάδα, κόστισε 166.000 ευρώ ποσό που ήδη αποσβέστηκε ήδη από πέρυσι, μέσα σε λίγους μήνες από την εγκατάστασή του.
Πέραν από τον έλεγχο, το νέο ηλεκτρονικό σύστημα δίνει την δυνατότητα και για χρήσιμες πληροφορίες και στατιστικά αποτελέσματα, που θα αξιοποιηθούν προκειμένου να αυξηθεί η επισκεψιμότητα στην Κοιλάδα.
Αυτό που πρέπει να σημειωθεί, είναι πως σύμφωνα με τα στοιχεία που προέκυψαν, μόλις το 10% των τουριστών που έρχονται στη Ρόδο για τις διακοπές τους επισκέπτονται την Κοιλάδα, γεγονός που σημαίνει ότι η προβολή και διαφήμιση του μοναδικού αυτού αξιοθέατου, χωλαίνει παρά την μοναδικότητά του.
«Ηδη έχει ξεκινήσει ο σχεδιασμός για την επόμενη τουριστική περίοδο. Το σύστημα που εγκαταστήσαμε έφερε την Κοιλάδα Πεταλούδων στην νέα εποχή, όμως η τεχνολογία πάντα εξελίσσεται κι εμείς πρέπει να την ακολουθούμε. Δρομολογούμε νέες βελτιωτικές παρεμβάσεις στο σύστημα που εγκαταστήσαμε σεβόμενοι πάντα το περιβάλλον και την ιδιαιτερότητα του χώρου. Αυτό που προκαλεί προβληματισμό, είναι το γεγονός πως διαπιστώσαμε ότι μόλις το 10% περίπου από το σύνολο των τουριστών που έρχονται στη Ρόδο για τις διακοπές τους επισκέπτονται την Κοιλάδα. Είναι απαραίτητο να δώσουμε έμφαση στην προώθηση της Κοιλάδας και παράλληλα να διασφαλίσουμε τον τρόπο μετάβασης από και προς αυτό το σημείο για όσους τουρίστες δεν ενοικιάζουν μεταφορικό μέσο ή δεν περιλαμβάνεται η επίσκεψη στο πακέτο της εκδρομής τους», δήλωσε ο κ. Σάββας Διακοσταματίου καθώς, όπως ανέφερε, έχουν εκφραστεί παράπονα από επισκέπτες για την μη τήρηση του ωραρίου αλλά και για τη συχνότητα των δρομολογίων από τη ΡΟΔΑ.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι αύξηση των εσόδων κατά 25% στην Κοιλάδα των Πεταλούδων αφορά αποκλειστικά την έκδοση εισιτηρίων, καθώς τα καταστήματα ανήκουν στην ΔΕΡΜ ΑΕ. Αυτό καταδεικνύει πως η απώλεια εσόδων από την εισιτηριοδιαφυγή ήταν τεράστια και σωρευτικά ο Δήμος Ρόδου έχει απολέσει εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ. Το εντυπωσιακό ποσοστό αύξησης που καταγράφεται οφείλεται κατά ένα ποσοστό στην αύξηση των τουριστών όμως, κύριος λόγος είναι η εγκατάσταση του νέου συστήματος.
Το σύγχρονο σύστημα έκδοσης και διαχείρισης εισιτηρίων, εγκαταστάθηκε στην Κοιλάδα των Πεταλούδων με πρωτοβουλία του αντιδημάρχου Οικονομικών κ. Σάββα Διακοσταματίου, σε μια προσπάθεια να περιορίσει την συστηματική απώλεια εσόδων από όσους επισκέπτονταν την Κοιλάδα χωρίς να εκδίδουν εισιτήριο, καθώς ήταν αδύνατο να ελεγχθεί ολόκληρη η περιοχή που περιλαμβάνει μια τεράστια έκταση.
Πλέον υπάρχει έλεγχος σε κάθε είσοδο όπου λειτουργούν ταμεία, ενώ όλα τα ηλεκτρονικά συστήματα που είναι εγκατεστημένα στις εισόδους συνδέονται μεταξύ τους ηλεκτρονικά, ώστε ανά πάσα στιγμή να γίνεται έλεγχος σε πραγματικό χρόνο και να μην επιτρέπεται η χρήση του ίδιου εισιτηρίου δύο φορές για είσοδο στην Κοιλάδα.
Το κάθε εισιτήριο, κόστους 5 ευρώ για τους μήνες αιχμής της τουριστικής περιόδου και 3 ευρώ το υπόλοιπο χρονικό διάστημα, έχει χρονική ισχύ δύο ωρών και κατά μέσο όρο κάθε ημέρα εκδίδονται περίπου 2.000 εισιτήρια.
Το ωράριο λειτουργίας είναι από τις 9 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα με την προοπτική να παραταθεί κατά μία ώρα από την φετινή τουριστική περίοδο.
Οι εισπράξεις από τα εισιτήρια ανέρχονται περίπου σε 1.200.000,00€ κάθε χρόνο και ως εκ τούτου, εκτιμάται ότι με την εγκατάσταση του νέου συστήματος θα αυξηθούν σημαντικά, γεμίζοντας με ζεστό χρήμα τα ταμεία του Δήμου Ρόδου.
Με το νέο σύστημα, περιορίζεται σημαντικά η εισιτηριοδιαφυγή, διότι είναι αδύνατη η πρόσβαση επισκεπτών που δεν έχουν προμηθευθεί με εισιτήριο, κάτι που μέχρι σήμερα δεν ήταν απόλυτα ελέγξιμο και χάνονταν πολλά χρήματα.
Ο επισκέπτης έχει την δυνατότητα να πληρώνει με κέρματα, χαρτονομίσματα αλλά και πιστωτικές κάρτες.
Ταυτόχρονα είναι εφικτός και ο απομακρυσμένος έλεγχος του συστήματος που σημαίνει ότι ανά πάσα στιγμή μπορεί να γίνεται:
-Ρύθμιση των παραμέτρων λειτουργίας
– Παρακολούθηση των αναλωσίμων
– Λογιστική παρακολούθηση
-Κεντρική και τοπική παρακολούθηση βλαβών και συναγερμών
– Κεντρική εξαγωγή στατιστικών αναφορών
– Αναβάθμιση του λογισμικού
– Διαχείριση Σφαλμάτων – Προειδοποιήσεις.
Ο αυτόματος πωλητής εισιτηρίων έχει πολυγλωσσική εφαρμογή και θα διαθέτει οθόνες αφής, ενώ οι υπάλληλοι θα εφοδιαστούν και με φορητή συσκευή έκδοσης εισιτηρίων.
Μέσω του νέου συστήματος, υπάρχει συνολική εικόνα ανά πάσα στιγμή για τα οικονομικά δεδομένα της Κοιλάδας Πεταλούδων, ακόμα και από απόσταση, και ο έλεγχος μπορεί να επιτευχθεί ταυτόχρονα σε πολλαπλά επίπεδα, ενώ εκτιμάται ότι σταδιακά θα είναι σημαντική η εξοικονόμηση χρημάτων και από τον περιορισμό του προσωπικού που θα μπορεί να καλύψει ανάγκες σε άλλες υπηρεσίες του Δήμου Ρόδου.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ