Δεκάδες είναι οι περιπτώσεις επιχειρήσεων της Ρόδου που δέχτηκαν στο τελευταίο διάστημα τηλεφωνικές κλήσεις από απατεώνες, που συνομιλούν μαζί τους στα αγγλικά και παριστάνουν τους τεχνικούς της εταιρείας Microsoft.

Oι απατεώνες ενημερώνουν ότι τα προγράμματα της σουίτας Microsoft Οffice που υπάρχουν εγκατεστημένα στους υπολογιστές της επιχείρησης έχουν «μολυνθεί» με αποτέλεσμα όταν οι χρήστες είναι συνδεδεμένοι στο διαδίκτυο να προκαλείται πρόβλημα στο δίκτυο της εταιρείας.
Οι απατεώνες ζητούν από τα υποψήφια θύματά τους να εγκαταστήσουν στον υπολογιστή τους ένα πρόγραμμα remote access κυρίως το teamviewer και να τους δώσουν τους κωδικούς πρόσβασης προκειμένου εν συνεχεία να συνδεθούν σ’ αυτούς και να επισκευάσουν την υποτιθέμενη βλάβη.
Σκοπός των απατεώνων είναι να συνδεθούν remotely στους υπολογιστές των υποψηφίων θυμάτων και να υποκλέψουν προσωπικά τους στοιχεία ευαίσθητου περιεχομένου.
Σημειώνεται ότι οι απατεώνες είναι τόσο πειστικοί που εκατοντάδες ανυποψίαστοι πολίτες, σύμφωνα με την Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, δέχθηκαν να εγκαταστήσουν ένα λογισμικό που τους στάλθηκε με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, το οποίο όμως δε διορθώνει βλάβες, αλλά μεταφέρει στους άγνωστους χάκερ τον πλήρη έλεγχο όλων των δεδομένων του υπολογιστή. Πρόσβαση που φτάνει μέχρι και την τσέπη των χρηστών.
Την 10η Ιανουαρίου 2020 ένας 65χρονος ελεύθερος επαγγελματίας παρουσιάστηκε στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ρόδου και κατήγγειλε ότι την 8η Ιανουαρίου 2020 τον κάλεσε στην οικία του σε σταθερό τηλέφωνο ένα άγνωστο πρόσωπο που του συστήθηκε ως “Peter Smith” και τον ενημέρωσε στ’ Αγγλικά ότι είναι υπάλληλος της Microsoft και ότι στο σύστημα τους έβλεπαν ότι ο υπολογιστής του χρειάζεται αναβάθμιση για να μην έχει πρόβλημα από ιούς.
Ο 65χρονος έδωσε στον άγνωστο τους κωδικούς ασφαλείας για να μπορέσει να έχει πρόσβαση στον υπολογιστή του κι εκείνος του ανέφερε ότι η διαδικασία της αναβάθμισης θα είχε διάρκεια δύο ωρών.
Του τηλεφώνησε λίγες ώρες αργότερα για να τον ενημερώσει ότι θα έπρεπε να συνεχίσει την επόμενη ημέρα και πράγματι την 9η Ιανουαρίου 2020 άνοιξε εκ νέου τον υπολογιστή του και του έδινε οδηγίες ζητώντας και στοιχεία του. Μεταξύ άλλων του έδωσε και τον αριθμό της τραπεζικής του κάρτας και το μεσημέρι της ίδιας ημέρας διαπίστωσε ότι είχαν πραγματοποιηθεί δύο μεταφορές χρημάτων και συγκεκριμένα 2010 και 985 ευρώ σε δύο λογαριασμούς της αλλοδαπής.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ