Τοπικές Ειδήσεις

Η Εθνική Αρχή Διαφάνειας ξεκίνησε έλεγχο στο έργο των LED του Δήμου Ρόδου

Eνώ εκκρεμεί η έγκριση και αποδοχή ή μη από τον Δήμο Ρόδου της από 26 Οκτωβρίου 2020 γνωστοποίησης ολοκλήρωσης εγκατάστασης του διαβόητου έργου των Led, με ανάδοχο την ενωση εταιρειών “Ο.Τ.Ε Α.Ε. – GLOBILED M.E.Π.Ε – ΣΤΗΡΙΞΙΣ ΤΕΧΝΙΚΗ Α.Ε.” μια νέα εξέλιξη σημειώθηκε την Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2020.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «δημοκρατικής», η ενιαία και ανεξάρτητη Εθνική Αρχή Διαφάνειας με έγγραφό της γνωστοποιεί στην δημοτική αρχή ότι διενεργεί έρευνα για το θέμα και ζητά συγκεκριμένα στοιχεία καθώς και αποφάσεις, που αφορούν στην διαχείριση της συγκεκριμένης η Σύμβασης Παροχής Υπηρεσιών (ΣΠΥ) με τίτλο «Ενεργειακή Αναβάθμιση – Αυτοματοποίηση Συστημάτων Ηλεκτροφωτισμού Κοινόχρηστων Χώρων – Εφαρμογές Smart Cities, με Εξοικονόμηση Ενέργειας στο Δήμο Ρόδου».
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι αφορμή για την έρευνα της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας αποτέλεσε αναφορά που υπέβαλε γνωστός μηχανικός της Ρόδου, ο οποίος μεταξύ άλλων αναφέρεται και σε δημόσια δήλωση του δημάρχου Ρόδου κ. Αντώνη Καμπουράκη για την συγκεκριμένη σύμβαση, που είχε προκαλέσει αίσθηση. Ειχε αναφέρει ειδικότερα ο δήμαρχος Ρόδου, ότι θα προτιμούσε να του κοπεί το χέρι από το να υπογράψει την συγκεκριμένη σύμβαση!
Η συγκεκριμένη ΣΠΥ, γνωστή και ως «σύμβαση των LED του Δήμου Ρόδου» έχει αποτελέσει αντικείμενο έρευνας της νομικής υπηρεσίας του Δήμου Ρόδου και της αρμόδιας προς τούτο Επιτροπής Παραλαβής Παρακολούθησης Έργου (ΕΠΠΕ).
Εχει οδηγήσει εξάλλου στην έκδοση απόφασης της Οικονομικής Επιτροπής με την οποία κινήθηκε ήδη η διαδικασία για την έκπτωση της αναδόχου ένωσης εταιρειών.
Η ένωση εταιρειών, όπως έγραψε η «δημοκρατική», εχει γνωστοποιήσει στην Επιτροπή Παραλαβής και Παρακολούθησης της Σύμβασης την ολοκλήρωση του έργου.
Γνωστοποίησε ειδικότερα ότι έχει ολοκληρωθεί η εγκατάσταση του εξοπλισμού φωτισμού (φωτιστικών, λαμπτήρων και προβολέων), καθώς και η εγκατάσταση και παραμετροποίηση του συστήματος τηλεδιαχείρισης.
Οπως αναφέρει σε επιστολή της, έχουν εγκατασταθεί 30.403 τεμάχια φωτιστικών, λαμπτήρων και προβολέων LED, καθώς και 600 κόμβοι Globinode2.
Θυμίζουμε ότι το κόστος του έργου είναι 25.179.312,92 ευρώ (με Φ.Π.Α).
Ο ΟΤΕ με ανακοίνωσή του είχε δημοσιοποιήσει, όταν ανέκυψε το θέμα με την έναρξη των διαδικασίων για τον έλεγχο της Σύμβασης και για την έκπτωση της ένωσης εταιρειών, ότι πρόκειται για ένα σημαντικό έργο για τον Δήμο και τους δημότες Ρόδου, που αφορά στην εξοικονόμηση ενέργειας και στην αναβάθμιση του οδικού φωτισμού του Δήμου για 12 ολόκληρα χρόνια.
Το έργο αποτελείται από τα παρακάτω αντικείμενα:
Την αναβάθμιση του δικτύου οδοφωτισμού του Δήμου, δηλαδή την αντικατάσταση των φωτιστικών σωμάτων (30.403 φωτιστικά) με νέας τεχνολογίας και εξοικονόμησης.
Τη διαχείριση του δικτύου οδοφωτισμού για 12 χρόνια (υπηρεσίες λειτουργίας, συντήρησης και άρσης βλαβών).
Την παροχή υπηρεσιών Έξυπνης Πόλης: 6 σημεία ασύρματης πρόσβασης στο internet (WiFi access points), 120 θέσεις έξυπνης στάθμευσης, πλατφόρμα έξυπνης πόλης.
Με βάση τη σχετική προσφορά, ο Δήμος, όπως ανέφερε ο ΟΤΕ, χωρίς καμία επένδυση κεφαλαίου, εξοικονομεί 3,7 εκατ. ευρώ στην 12ετία.
Συνυπολογίζοντας το επιπρόσθετο όφελος ύψους 7,2 εκατ. ευρώ, βάσει στοιχείων του Δήμου, από τα έξοδα συντήρησης του δικτύου φωτισμού (μισθοδοσία, καλαθοφόρα, ανταλλακτικά, διαχείριση αποθήκης κ.α.), τα οποία πλέον αναλαμβάνει ο ανάδοχος, το συνολικό όφελος για τον Δήμο Ρόδου σε βάθος 12ετίας εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 11 εκατ. ευρώ.
Οπως έκρινε η Οικονομική Επιτροπή δεν έχει γνωστοποιηθεί και φαίνεται να εξακολουθεί να εκκρεμεί η επιλαμβανόμενη κατά τα οριζόμενα στις αποφάσεις υπ’ αρ. 31/2020 και 94/2020 της Οικονομικής Επιτροπής απόφαση της επιτροπής παρακολούθησης γνωμοδότηση ως προς την «συμμόρφωση» της ένωσης εταιρειών στις επισημάνσεις της, που να δικαιολογεί την μη έκπτωσή της αλλά και απάντηση επί του αιτήματος μεταβολής σύνθεσής της.
Σημειώνεται εξάλλου ότι το όλο ζήτημα της υλοποίησης της συμβάσεως αποτελεί αντικείμενο έρευνας του συμβούλου που προσελήφθη για τον σκοπό αυτό και συγκεκριμένα της εταιρείας «ΔΑΜΙΣ ΜΟΝ. Ι.Κ.Ε.», με εκπρόσωπο τον κ. Δημήτριο Σαμψών.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου