ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Λόγοι που παχαίνουμε το χειμώνα

news room 1 λεπτό ανάγνωση
μοραρης μ
Γράφει ο ΜΟΡΑΡΗΣ  Κ. ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ M.Sc ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ -ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ, Ειδίκευση στην  Αθλητική Διατροφή

Γρά­φει ο

Εμ­μα­νου­ήλ Μο­ρά­ρης

Διαι­το­λό­γος-Δια­τρο­φο­λό­γος

Κάνει κρύο

Όταν πέ­φτει η εξω­τε­ρι­κή θερ­μο­κρα­σία, το σώμα μας χρειά­ζε­ται θερ­μί­δες, έτσι ώστε να μην κρυώ­νου­με. Έτσι το μυαλό μας, δίνει εντο­λή να κα­τα­να­λώ­σου­με ένα ζεστό και ταυ­τό­χρο­να πλού­σιο σε θερ­μί­δες σνακ ή ρό­φη­μα όπως για πα­ρά­δειγ­μα μπι­σκό­τα με διπλή σο­κο­λά­τα ή μια ζεστή σο­κο­λά­τα.

Δεν εί­μα­στε

και τόσο δρα­στή­ριοι

Είτε γιατί κάνει κρύο, είτε διότι η μέρα μι­κραί­νει, είτε γιατί εί­μα­στε πιο άνετα στο ζεστό κα­να­πέ του σπι­τιού μας, έχου­με την τάση να τρώμε πε­ρισ­σό­τε­ρο και να κι­νού­μα­στε λι­γό­τε­ρο κατά τους χει­με­ρι­νούς μήνες.

Αφυ­δά­τω­ση ή πείνα;

Ένας λόγος που πα­χαί­νου­με τoν χει­μώ­να μπο­ρεί να είναι και ότι εί­μα­στε αφυ­δα­τω­μένoι. Iδρώ­νου­με ακόμα και τους χει­με­ρι­νούς μήνες όσο και τις υπό­λοι­πες επο­χές.

Τόσο η θερ­μό­τη­τα από τα κα­λο­ρι­φέρ, το τζάκι ή το air-condition, τα οποία έχουν την τάση να ξη­ραί­νουν την ατμό­σφαι­ρα όσο και τα πολλά ρούχα που φο­ρά­με κατά τους χει­με­ρι­νούς μήνες μπο­ρούν εύ­κο­λα να οδη­γή­σουν στην αφυ­δά­τω­ση του σώ­μα­τος μας. Η συν­θή­κη αυτή μπο­ρεί να οδη­γή­σει σε υπερ­κα­τα­νά­λω­ση τρο­φής και τσι­μπο­λό­γη­μα, καθώς συχνά η αντί­δρα­ση του ορ­γα­νι­σμού στην αφυ­δά­τω­ση συγ­χέ­ε­ται με το αί­σθη­μα της πεί­νας.

Με­λαγ­χο­λία…

Από τη μία, μας λεί­πουν πολύ οι φίλοι μας και οι συ­ζη­τή­σεις που κά­να­με. Από την άλλη, δεν είναι και τόσο εύ­κο­λο να βλέ­πεις με αι­σιο­δο­ξία το μέλ­λον. Το τε­λευ­ταίο μπο­ρεί να επη­ρε­ά­σει και τα κιλά μας. Ει­δι­κό­τε­ρα, τα άτομα που έχουν κακή διά­θε­ση θα προ­τι­μή­σουν να τσι­μπο­λο­γή­σουν μια σο­κο­λά­τα ενώ κά­ποιος με καλή διά­θε­ση θα προ­τι­μή­σει κά­ποιο φρού­το.

ΤΙ ΝΑ ΚΑ­ΝΕ­ΤΕ

ΓΙΑ ΝΑ ΣΩ­ΣΕ­ΤΕ

ΤΗΝ ΚΑ­ΤΑ­ΣΤΑ­ΣΗ

Αρ­χί­στε να κα­τα­να­λώ­νε­τε άφθο­να υγρά.

2 λίτρα νερό την ημέρα και τι κα­λύ­τε­ρο από ένα ζεστό τσα­γά­κι το από­γευ­μα;

Εστιά­σε­τε στα “καλά” λι­πα­ρά.

Σε εκεί­να που βοη­θούν στην απορ­ρό­φη­ση των βι­τα­μι­νών από τον ορ­γα­νι­σμό. Θα τα βρεί­τε στα κα­ρύ­δια, στα αμύ­γδα­λα, στις ελιές, στην κο­λο­κύ­θα και στα λι­πα­ρά ψάρια.

Αυ­ξή­σε­τε την πρω­τε­ΐ­νη.

Θα σας κρα­τή­σει χορ­τά­τους για πε­ρισ­σό­τε­ρες ώρες.

Προ­σπα­θή­σε­τε να κά­νε­τε πράγ­μα­τα που σας κρα­τούν ευ­τυ­χι­σμέ­νους.

Να μι­λά­τε στο τη­λέ­φω­νο με τους φί­λους σας, να ακού­τε τα αγα­πη­μέ­να σας τρα­γού­δια. Άλ­λω­στε, η ευ­τυ­χία βρί­σκε­ται στα μικρά πράγ­μα­τα και πολ­λές φορές ακόμα και ανά­με­σα στους τοί­χους του σπι­τιού μας.

Βγεί­τε να περ­πα­τή­σε­τε

Φο­ρέ­στε τα ακου­στι­κά, ντυ­θεί­τε καλά, στείλ­τε το κα­τάλ­λη­λο sms και ξε­κι­νή­στε το περ­πά­τη­μα.

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.