ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αυξάνονται πάλι τα χρέη του δημοσίου στους ιδιώτες – Μεγάλες καθυστερήσεις στις πληρωμές

news room 1 λεπτό ανάγνωση
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Μέγεθος γραμμάτων

Σε τρο­χιά αντί­θε­τη από την ανα­με­νό­με­νη κι­νή­θη­καν τον Σε­πτέμ­βριο οι λη­ξι­πρό­θε­σμες οφει­λές του Δη­μο­σί­ου αφού, όπως δεί­χνουν τα στοι­χεία του Γε­νι­κού Λο­γι­στη­ρί­ου του Κρά­τους (ΓΛΚ), το πρό­βλη­μα των αυ­ξα­νό­με­νων οφει­λών στα δη­μό­σια νο­σο­κο­μεία συ­νε­χί­ζε­ται, ενώ ταυ­τό­χρο­να δεν κα­τα­γρά­φε­ται αξιό­λο­γη μεί­ω­ση και στις οφει­λές των υπο­λοί­πων φο­ρέ­ων της Γε­νι­κής Κυ­βέρ­νη­σης.

Ει­δι­κό­τε­ρα, οι οφει­λές των δη­μό­σιων νο­σο­κο­μεί­ων έφτα­σαν στο τέλος Σε­πτεμ­βρί­ου στα 1,28 δισ. ευρώ από 1,2 δισ. ευρώ στο τέλος Αυ­γού­στου, ενώ η συμ­φω­νία που έχει γίνει με την Ευ­ρω­παϊ­κή Επι­τρο­πή είναι αφε­νός να μειω­θεί στο ελά­χι­στο το χρέος των νο­σο­κο­μεί­ων αλλά και να στα­μα­τή­σει η συσ­σώ­ρευ­ση νέων χρεών.

Το πρό­βλη­μα, στην πράξη, είναι ότι δεν έχει βρε­θεί ακόμη βιώ­σι­μη λύση, ώστε να ξε­κα­θα­ρι­στεί το “κου­βά­ρι” που επι­κρα­τεί στην εκ­κα­θά­ρι­ση του clawback. Η δέ­σμευ­ση που έχει ανα­λά­βει η Αθήνα είναι να εκ­κα­θα­ρί­σει πε­ρί­που 300 εκατ. ευρώ μέχρι το τέλος του χρό­νου. Αυτό συ­ζη­τή­θη­κε και κατά τις συ­να­ντή­σεις που υπήρ­ξαν τον πε­ρα­σμέ­νο μήνα, στο πλαί­σιο της αξιο­λό­γη­σης της χώρας με βάση το ευ­ρω­παϊ­κό εξά­μη­νο. Η σχε­τι­κή δέ­σμευ­ση επα­να­λή­φθη­κε με χρο­νο­διά­γραμ­μα μέχρι και το τέλος του χρό­νου.

Οι τε­χνο­κρά­τες από τις Βρυ­ξέλ­λες πά­ντως δεν πα­ρα­λεί­πουν να επι­ση­μά­νουν ότι τόσο στα δη­μό­σια νο­σο­κο­μεία, όσο και γε­νι­κό­τε­ρα, η προ­σπά­θεια για μη­δε­νι­σμό των οφει­λών του δη­μο­σί­ου προς ιδιώ­τες δεί­χνει να έχει “πα­γώ­σει” ή του­λά­χι­στον να κι­νεί­ται με πολύ αρ­γούς ρυθ­μούς. Επί­σης, πα­ρα­τή­ρη­σαν ότι όσο περνά ο και­ρός, η κα­θυ­στέ­ρη­ση της απο­πλη­ρω­μής υπο­χρε­ώ­σε­ων του δη­μο­σί­ου ξε­περ­νά όλο και πε­ρισ­σό­τε­ρο τις 90 ημέ­ρες, ενώ ως γνω­στό, όλες οι χώρες της Ευ­ρω­παϊ­κής Ένω­σης θα πρέ­πει να προ­σαρ­μο­στούν στη νέα οδη­γία, με βάση την οποία μια οφει­λή κα­θί­στα­ται λη­ξι­πρό­θε­σμη μετά από κα­θυ­στέ­ρη­ση 30 ημε­ρών. Είναι σαφές ότι η Ελ­λά­δα βρί­σκε­ται ακόμη μα­κριά από το να υιο­θε­τή­σει τη νέα οδη­γία.

Οι άλλοι φο­ρείς της Γε­νι­κής Κυ­βέρ­νη­σης

Το ύψος των συ­νο­λι­κών λη­ξι­πρό­θε­σμων υπο­χρε­ώ­σε­ων του δη­μο­σί­ου συ­μπλη­ρώ­νε­ται και από τις υπό­λοι­πες επι­μέ­ρους οφει­λές των φο­ρέ­ων της Γε­νι­κής Κυ­βέρ­νη­σης που δεν πα­ρου­σιά­ζουν αξιό­λο­γες μειώ­σεις.

Συ­γκε­κρι­μέ­να, οι οφει­λές των Ορ­γα­νι­σμών Κοι­νω­νι­κής Ασφά­λι­σης αυ­ξή­θη­καν τον Σε­πτέμ­βριο στα 701 εκατ. ευρώ από 661 εκατ. ευρώ τον Αύ­γου­στο με βα­σι­κή αιτία τις οφει­λές του ΕΟΠΥΥ οι οποί­ες αυ­ξή­θη­καν στα 290 εκατ. ευρώ τον Σε­πτέμ­βριο από 246 εκατ. ευρώ τον αμέ­σως προη­γού­με­νο μήνα.

Οι λη­ξι­πρό­θε­σμες οφει­λές των Ορ­γα­νι­σμών Το­πι­κής Αυ­το­διοί­κη­σης, όπου κα­τα­γρά­φο­νται συχνά προ­βλή­μα­τα νο­μι­μό­τη­τας και επάρ­κειας πα­ρα­στα­τι­κών για τις δα­πά­νες, έμει­ναν το Σε­πτέμ­βριο στα 321 εκατ. ευρώ, όσο ακρι­βώς ήταν και τον πε­ρα­σμέ­νο Αύ­γου­στο.

Αντί­θε­τα, τα Νο­μι­κά Πρό­σω­πα Δη­μο­σί­ου Δι­καί­ου κα­τά­φε­ρα και μεί­ω­σαν τις λη­ξι­πρό­θε­σμες οφει­λές τους στα 294 εκατ. ευρώ από 335 εκατ, ευρώ τον Αύ­γου­στο.

Οι κα­θυ­στε­ρού­με­νες επι­στρο­φές φόρων αυ­ξή­θη­καν στα 287 εκατ. ευρώ τον Σε­πτέμ­βριο από 261 εκατ. ευρώ τον Αύ­γου­στο. Ωστό­σο από το ποσό αυτό τα 190 εκατ. ευρώ δεν επι­στρά­φη­καν γιατί οι φο­ρο­λο­γι­κές αρχές δεν είχαν έγκαι­ρα τα απα­ραί­τη­τα πι­στο­ποι­η­τι­κά.

Πηγή: capital.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.