Τοπικές Ειδήσεις

3 αθίγγανοι ενέχονται σε διακεκριμένη απάτη με θύματα ανυποψίαστους πολίτες

Τρεις αθίγγανοι ενέχονται σε διακεκριμένη υπόθεση απάτης και πλαστογραφίας με θύμα Ροδίτη που πείστηκε ότι προτίθεντο να αγοράσουν μέσω αγγελίας προϊόντα που διέθετε αλλά και ότι από λάθος του κατέθεσαν σε λογαριασμό του πλεονάζον από το κόστος των προϊόντων που διέθετε ποσό το οποίο και τους επέστρεψε!!
Πρόκειται για την πρώτη εξιχνίαση απάτης του είδους μέσω της εφαρμογής Viber για κινητά τηλέφωνα στην Ρόδο ενώ εκκρεμούν όμοιες έρευνες σε Ρόδο και Κόρινθο για έτερο κύκλωμα που κατόρθωσε να εξαπατήσει πολλούς επιχειρηματίες του νησιού σε ορισμένες περιπτώσεις κάνοντας χρήση των στοιχείων της ταυτότητας και υποδυόμενο τον αντιδήμαρχο επί των Οικονομικών του Δήμου Ρόδου.
Πιο συγκεκριμένα η Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Ρόδου παρέπεμψε σε δίκη ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Ρόδου τρείς αθίγγανους, έναν κάτοικο Αγίου Δημητρίου Αττικής και δύο Νέου Οικισμού αθιγγάνων Μαυρίκου Καρδίτσας για τα αδικήματα της απάτης, της πλαστογραφίας και της απλής συνέργειας σε απάτη.
Ο πρώτος όντας ιδιοκτήτης μάντρας οικοδομικών υλικών στον Πειραιά αφού κάλεσε στο τηλέφωνο του εγκαλούντος Ροδίτη, προφασιζόμενος ότι ενδιαφέρεται για την αγορά μπαταριών από την επιχείρηση του τελευταίου κι αφού συμφώνησε αντί τιμήματος 2650€, ποσό το οποίο θα κατέθετε βάσει της συμφωνίας σε λογαριασμό του στην Eurobank απέστειλε στον εγκαλούντα, μέσω της εφαρμογής viber, φωτογραφία απεικονίζουσα πλαστή απόδειξη μηδέποτε διενεργηθείσας μεταφοράς χρημάτων ύψους 5650€ στο λογαριασμό του, δηλαδή ποσού κατά 3000€ μεγαλύτερο του συμπεφωνημένου.
Στη συνέχεια κάλεσε εκ νέου τηλεφωνικά τον εγκαλούντα και του ζήτησε να του επιστρέφει το εκ παραδρομής (δήθεν) κατατεθέν ποσό της διαφοράς ο δε εγκαλών πράγματι επείσθη από την ψευδή παράσταση του κατηγορουμένου και έσπευσε να καταθέσει τα χρήματα σε λογαριασμό που του υπέδειξε ο κατηγορούμενος και συγκεκριμένα σε κοινό λογαριασμό επ’ονόματι της δεύτερης και του τρίτου των κατηγορουμένων.
Με τον τρόπο αυτό πέτυχε να καρπωθεί, υλοποιώντας τον αρχικό του σκοπό, παράνομο περιουσιακό όφελος από την περιουσία του παθόντος.
Κατήρτισε δε πλαστό έγγραφο και ειδικότερα προκειμένου να διευκολύνει την εξαπάτηση του παθόντος κατήρτισε και εν συνεχεία απέστειλε μέσω viber, φωτογραφία απεικονίζουσα πλαστή απόδειξη μηδέποτε διενεργηθείσας μεταφοράς χρημάτων ύψους 5650€ στο λογαριασμό του εγκαλούντος.

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται στο μεταξύ έρευνα σε Ρόδο και Κάρπαθο για την εξάρθρωση οργανωμένης σπείρας, που φέρεται να δρα σ’ όλη τη χώρα (που πρόσφατα τηλεφώνησε σε δύο επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην λαχαναγορά και αποπειράθηκε να τους αφαιρέσει σημαντικά ποσά.
Πιο συγκεκριμένα από τον ένα, παριστάνοντας τον κ. Τηλ. Καμπούρη, παρήγγειλε οπωροκηπευτικά αξίας 1021 ευρώ προκειμένου να εφοδιάσει ξενοδοχεία!
Του ζήτησε έναν λογαριασμό για να του εμβάσει το ποσό της αγοράς και εν συνεχεία του έστειλε ένα πλαστό καταθετήριο της Eurobank για μεταφορά ποσού ύψους 10.021 ευρώ στον λογαριασμό του επιχειρηματία στην τράπεζα Πειραιώς.
Ακολούθως ο απατεώνας τηλεφώνησε στον επιχειρηματία και επεδίωξε να τον πείσει ότι είχε καταθέσει κατά λάθος 9.000 ευρώ επιπλέον τα οποία και του ζήτησε να επιστρέψει.
Στο μεταξύ χθες η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος με ανακοίνωση της ενημέρωσε τους πολίτες σχετικά με προσπάθειες υποκλοπής δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα μέσω “ηλεκτρονικού ψαρέματος” (phishing)
Στη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος καταγγέλλονται το τελευταίο διάστημα περιπτώσεις απόπειρας υποκλοπής δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, μέσω μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (emails) με τη χρήση τεχνικών «ηλεκτρονικού ψαρέματος» (phishing).
Συγκεκριμένα, μέσω emails, που αποστέλλονται μαζικά προς τους πολίτες, με εμφανιζόμενο αποστολέα εταιρεία παροχής υπηρεσιών ταχυδρομείου, άγνωστοι δράστες επιχειρούν να υποκλέψουν δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα με πρόφαση απαίτηση για πληρωμή εξόδων μεταφοράς και φύλαξης προϊόντων.
Τα emails εμπεριέχουν συνδέσμους (links), που οδηγούν σε ιστοσελίδες στις οποίες πρέπει να συμπληρωθούν τα στοιχεία εισόδου σε online λογαριασμούς (email, socialmedia, webbanking) αλλά και καρτών πληρωμών.
Στη συνέχεια, εφόσον ο παραλήπτης του email συμπληρώσει τα στοιχεία που του ζητούνται, οι δράστες τα αξιοποιούν είτε για να αποκτήσουν μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση σε λογαριασμούς του θύματος, είτε για να προβούν σε ηλεκτρονικές συναλλαγές χωρίς εξουσιοδότηση, με χρήση των υποκλαπέντων στοιχείων καρτών.
Επισημαίνεται ότι τα emails αυτά χρήζουν μεγάλης προσοχής, καθότι παρουσιάζονται εξαιρετικά αληθοφανή.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου