Πολιτιστικά

4ο Φεστιβάλ Ευρωπαϊκής Πολυφωνίας στη Ρόδο

10 με 24 Οκτωβρίου του 2022

Αφιερωμένο στην κλασική μουσική, την φωτογραφία και το σινεμά, το 4ο Φεστιβάλ Ευρωπαϊκής Πολυφωνίας σηκώνει την αυλαία του στις 10 με 24 Οκτωβρίου του 2022 γιορτάζοντας την πολιτιστική γέφυρα Παρίσι-Ρόδος που έχει χτιστεί τα τελευταία χρόνια.

 

Για δεκαπέντε συνεχόμενες ημέρες, η μεσαιωνική πόλη της Ρόδου μετατρέπεται σε ένα εργαστήρι μουσικής και τέχνης. Στο φεστιβάλ δίνεται η ευκαιρία στο κοινό να λάβει μέρος σε πολυάριθμα διαδραστικά μουσικά εργαστήρια και συναυλίες υψηλής αισθητικής στις οποίες συμμετέχουν διεθνούς φήμης καλλιτέχνες και μουσικά σύνολα. Είναι ένας καινούργιος τρόπος γνωριμίας του κοινού με την κλασική μουσική μέσα από την τέχνη.

 

Ένας από τους κυριότερους στόχους του Φεστιβάλ είναι η ανάδειξη της Ρόδου ως εξέχουσας καλλιτεχνικής πρωτεύουσας και η εδραίωση της σαν έναν από τους πιο σημαντικούς προορισμούς πολιτιστικού τουρισμού διεθνώς. Επίσης, κύριο μέλημα του Φεστιβάλ αποτελεί η ανάπτυξη και η προώθηση της μουσικής στους νέους.

 

Το Φεστιβάλ Ευρωπαϊκή Πολυφωνία, τελεί υπό την αιγίδα του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (E.O.T) και της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής. Είναι μια συν-διοργάνωση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, του Δημοτικού Οργανισμού Πολιτισμού Αθλητισμού Ρόδου (Δ.Ο.Π.Α.Ρ), της Γαλλικής Προξενικής Αρχής Ρόδου και του Οργανισμού Arts Spontanés. Με την σημαντική στήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, των Δημοτικών επιχειρήσεων Ρόδου μονομετοχική ΑΕ (Δ.Ε.Ρ.Μ.ΑΕ), του Οργανισμού προώθησης Ροδιακού τουρισμού (ΠΡΟΤΟΥΡ), του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου, του Οργανισμού Ars Artis, του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος, και από ιδιωτικούς φορείς που στηρίζουν ανιδιοτελώς τον Πολιτισμό.

 

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό για όλες τις εκδηλώσεις. Η κράτηση είναι υποχρεωτική για τις συναυλίες και τα εργαστήρια

 

Τι ακριβώς θα περιλαμβάνει το πρόγραμμα – FEP2022

 

Στο 4ο Φεστιβάλ Ευρωπαϊκής Πολυφωνίας που θα πραγματοποιηθεί από τις 10 έως τις 24 Οκτωβρίου 2022 στην μεσαιωνική πόλη της Ρόδου, oι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να λάβουν μέρος σε πλούσιες δραστηριότητες όπως :

 

· Συναυλίες που θα συμπεριλαμβάνει το ξεχωριστό καλλιτεχνικό πρόγραμμα της Estonian Philharmonic Chamber Choir, κατόχων δυο Grammy Awards με τον αρχιμουσικό και ιδρυτή της χορωδίας Tõnu Kaljuste και την μουσική παρέλαση της Compagnie Transe express με τις γιγαντιαίες κούκλες να ερμηνεύουν όπερα μαζί με την ομάδα κρουστών της.

· Εργαστήρια μουσικής και θεάτρου

· Εκπαιδευτικό πρόγραμμα με την γαλλική χορωδία Mikrokosmos απευθυνόμενη σε περισσότερα από 1000 παιδιά́ της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης

· Μουσικό περίπατο

· Έκθεση φωτογραφίας και ήχου

· Προβολή της ταινίας μικρού μήκους « PASSION »

 

 

· ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ – ΜΟΥΣΙΚΗ ΠΑΡΕΛΑΣΗ

*ΚΥΡΙΑΚΗ 16/10/2022

Απογευματινή μουσική παρέλαση « POUPÉES GÉANTES/ ΓΙΓΑΝΤΙΑΙΕΣ ΚΟΥΚΛΕΣ »

Transe Express COMPANY

 

Άριες, κρουστά, ήχος και φώς, σε μία φαντασμαγορική παρέλαση με πολλές εκπλήξεις…

 

Η Compagnie Transe Express είναι μια Γαλλική ομάδα καλλιτεχνών που παντρεύουν θέατρο και μουσική στις παραστάσεις-παρελάσεις τους. Κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ θα παρουσιάσουν μια από τις μεγαλύτερες δημιουργίες τους. Τρεις γιγαντιαίες κούκλες θα ερμηνεύουν όπερα, μαζί με την ομάδα κρουστών και περισσότερους από 1000 μαθητές των δημοτικών σχολείων της Ρόδου που θα παρακολουθήσουν τα ειδικά εκπαιδευτικά προγράμματα του Φεστιβάλ.

 

Χώρος : Υπαίθριος παραλιακός χώρος έξω από τον Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου

Έναρξη της μουσικής παρέλασης : Δημαρχείο

Ώρα : 5 :00 μ.μ

 

 

ΣΑΒΒΑΤΟ 22/10/2022 ΚΑΙ ΚΥΡΙΑΚΗ 23/10/2022

Φιλαρμονική Χορωδία Δωματίου της Εσθονίας (Estonian Philharmonic Chamber Choir)

Tõnu Kaljuste, μουσική διεύθυνση

Μουσικό πρόγραμμα: Kanon Pokajanen – Arvo Pärt Η μνημειώδης μελοποίηση του «Μεγάλου Κανόνος», ποιήματος του Αγίου Ανδρέα Επισκόπου Κρήτης (660-740 μ.Χ.), υπό τον τίτλο « Kanonen Pokajanen » (1997), έιναι ένα από τα κορυφαία αριστουργήματα του συνθέτη που έγραψε για χορωδία.

 

Χώρος : Καθεδρικός Ναός Ευαγγελισμού της Θεοτόκου

Ώρα : 9 :00 μ.μ

 

 

· ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΚΑΙ ΗΧΟΥ

« Ταξίδι στη Μεσόγειο, από τη Σικελία στη Ρόδο »

Ζήστε μια καθηλωτική έκθεση στην καρδιά της μεσαιωνικής πόλης. Ο φωτογράφος Riccardo Fisichella και ο μουσικός δημιουργός Χρύσανθος Αντωνίου εξερευνούν μια νέα μορφή έκθεσης βυθίζοντας τους επισκέπτες σε μια μοναδική οπτική και ηχητική εμπειρία.

 

Riccardo Fisichella, φωτογραφία

Χρύσανθος Αντωνίου, μουσική

 

Χώρος : Κατάλυμα της Γαλλίας

Οδός Ιπποτών, Ρόδος

 

Διάρκεια της έκθεσης : 10-23 Οκτωβρίου 2022

Ώρες επίσκεψης : 10:00 – 13:00 και 18:00 – 20:00

 

 

· ΜΟΥΣΙΚΟΣ ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ

 

Γαλλική χορωδία MIKROKOSMOS

Ημερομηνία : Σάββατο 15/10/22

Χώρος : Μεσαιωνική πόλη της Ρόδου

Ώρα : 19 :00

 

Συνάντηση με την ομάδα μουσικών της χορωδίας σε προκαθορισμένo σημείo της παλιά πόλης και έναρξη του μουσικού περιπάτου.

 

Η μαγευτική ομάδα της χορωδίας Mikrokosmos θα ξυπνήσει την παλιά πόλη εξερευνώντας την κρυμμένη ακουστική της, τραγουδώντας έργα από το ρεπερτόριο à Cappella. Γνωριμία και ανταλλαγή ιδεών με τοuς επισκέπτες, μια ευκαιρία για το κοινό να παίξει με τον ήχο της χορωδίας.

 

Σημείο συνάντησης: Είσοδος Παλάτι Μ. Μαγίστρου

 

· ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ – ΠΡΟΒΟΛΕΣ

ΤΡΙΤΗ 18/10/2022 ΚΑΙ ΤΕΤΑΡΤΗ 19/10/2022

« PASSION » ταινία μικρού μήκους

Gabriel Mirété, σενάριο και σκηνοθεσία

 

Χώρος: Πρόσοψη καθεδρικού Ναού του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου

(υπαίθριος χώρος)

Ώρες : 8.00 μ.μ

8.20 μ.μ

8.40 μ.μ

 

Το πρόγραμμα : Προβολή της ταινίας και συνάντηση με τους καλλιτέχνες και την ομάδα παραγωγής

 

 

· ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΚΑΙ ΘΕΑΤΡΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΟ

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΣΙΝΕΜΑ-ΘΕΑΤΡΟΥ : Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2022

Υπεύθυνος εργαστηρίου : Gabriel Mirété (Fr)

Κοινό : Ενήλικες

Χώρος : Κατάλυμα της Γαλλίας

Διάρκεια : 1 ώρα

Ώρα : 6.00 μ.μ – 7.30 μ.μ

 

 

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ : Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2022

Εργαστήριο μουσικής απο τους μουσικούς της χορωδίας Mikrokosmos απευθυνόμενη σε παιδιά.

Χώρος : Κατάλυμα της Γαλλίας

Ώρα : 10.00 π.μ – 11.00 π.μ

 

 

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ : Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2022

Εργαστήριο μουσικής απο τους μουσικούς της χορωδίας Mikrokosmos απευθυνόμενη σε ενήλικες.

Χώρος : Κατάλυμα της Γαλλίας

Ώρα : 11.00 π.μ – 12.00 μ.μ

 

 

Μπορείτε να μάθετε περισσότερα και να κάνετε κράτηση στην ηλεκτρονική σελίδα του Φεστιβάλ : www.festivaleuropeanpolyphony.com

 

Χρύσανθος Αντωνίου, Σάββας Καραντζιάς

Καλλιτεχνικοί συν-διευθυντές Φεστιβάλ Ευρωπαϊκή Πολυφωνία-Ρόδος

epolyphonyfestival@gmail.com

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου