Όσοι βρεθούν απόψε στις 8.30 το βράδυ στον Ιερό Ναό Ευαγγελισμού, θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν το σημαντικότερο πολιτιστικό γεγονός που έχει φιλοξενηθεί στη Ρόδο τους τελευταίους μήνες. Ο λόγος για το έργο (ορατόριο) «Θεοφάνης ο Έλληνας», του συνθέτη Σάββα Καρατζιά που κάνει πρεμιέρα στο νησί μας πριν παρουσιαστεί στη Μασσαλία, στο Βερολίνο, στη Νέα Υόρκη και σε διάφορες πόλεις της Ρωσίας.
Στο έργο «Θεοφάνης ο Έλληνας», ο συνθέτης Σάββας Καρατζιάς καταπιάνεται με το οδοιπορικό του μεγάλου αγιογράφου – ζωγράφου Θεοφάνη στις 4 μεγάλες πορείες της ζωής του: από την γέννησή του στην Κωνσταντινούπολη, στη συνέχεια στην Κριμαία και στη γη των Ρως, στο μακρινό Νόβγκοροντ και τον τελευταίο του προορισμό τη Μόσχα.
Μιλώντας στη «δημοκρατική» για την πηγή έμπνευσής του ο δημιουργός του έργου, Σάββας Καρατζιάς ανέφερε: «Αφορμή στάθηκε η ταινία Ρουμπλιόφ του αγαπημένου μου σκηνοθέτη Αντρέι Ταρκόφσκι. Στην ταινία εκείνη διέκρινα μία ιδιαίτερη μορφή που δεν ήταν άλλη από το Θεοφάνη τον Έλληνα. Μελετώντας την προσωπικότητα του Θεοφάνη, που ήταν ο δάσκαλος του μεγάλου αγιογράφου και αγίου πλέον Ρουμπλιόφ, διαπίστωσα ότι είναι μία ιδιαίτερα αγαπητή και δημοφιλής προσωπικότητα στη Ρωσία. Στην Ελλάδα τον γνωρίζουν ελάχιστοι… Η τέχνη της αγιογραφίας έχει βασιστεί σε δικές του δομές και τεχνικές. Ταξίδεψε το 1340 κάτω από δύσκολες συνθήκες τον ελληνικό πολιτισμό από την Κωνσταντινούπολη μέχρι την Κριμαία… Ο τελευταίος του προορισμός ήταν στη Μόσχα, όπου και υπήρξε δάσκαλος του Ρουμπλιόφ.
Προσπαθώ να περιγράψω όλο αυτό το ταξίδι του Θεοφάνη του Έλληνα, όλες τις επιρροές που δέχθηκε. Οι πληροφορίες που έχουμε από εκείνη την εποχή είναι λίγες, ουσιαστικά υπάρχει μόνο μία επιστολή του μοναχού Επιφανίου. Το πιο δύσκολο για εμένα ήταν να προσπαθήσω να καταλάβω την τέχνη του. Ένα από τα σπουδαιότερα του έργα είναι η μεταμόρφωση του Σωτήρος. Στο τρίτο μέρος του μουσικού έργου που έχω γράψει, προσπαθώ κάθε ένα από τα όργανα να αντιπροσωπεύει κάθε σχήμα στην εικόνα».

Εξαίρετοι μουσικοί υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Τάσου Συμεωνίδη θα παρουσιάσουν το έργο. «Το έργο ξεκίνησε το 2015 και ολοκληρώθηκε πρόσφατα. Μου πήρε δύο χρόνια. Έχω τη χαρά και την τιμή να το παρουσιάσει η μικτή χορωδία Ρόδου. Είναι πραγματικά απίστευτη η προσπάθεια σε τόσο μικρό χρονικό περιθώριο να ανεβάσουν το έργο Θεοφάνης ο Έλληνας. Θα διευθύνει ο διεθνούς φήμης Έλληνας Μαέστρος Τάσος Συμεωνίδης, που είναι καλλιτεχνικός διευθυντής όλων των μουσικών συνόλων της ΕΡΤ. Θα συμμετέχει επίσης το Ensemble Ars Nova, που αποτελείται από 10 εξαιρετικούς μουσικούς, απόφοιτους της μουσικής ακαδημίας Τσαϊκόφσκι», ανέφερε ο κ. Καρατζιάς, ο οποίος αναφορικά με την μεγάλη, διεθνή αποδοχή του έργου, πριν αυτό ακόμη παρουσιαστεί επίσημα δήλωσε: «Είναι η πρώτη φορά που κάνω μία τόσο μεγάλη περιοδεία. Το έργο έχει μεγάλη υπόσταση και πιστεύω ότι μπορεί να αγαπηθεί από τον κόσμο. Παίζει προφανώς ρόλο το θέμα και ίσως να έχει παίξει ρόλο και η τελευταία παράσταση “Ο Κύκλος του 10”, που είχα παρουσιάσει στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης. Η συγκεκριμένη παράσταση έχει συγκαταλεχθεί ανάμεσα στις 4 καλύτερες παραστάσεις στην Ελλάδα και προφανώς δημιούργησε προσμονή για το νέο μου έργο».
Τέλος, για την παραγωγή πολιτισμού στην Ελλάδα της κρίσης, ο κ. Καρατζιάς τόνισε: «Την περίοδο κρίσης πάντα ο κόσμος έχει ανάγκη να στηριχθεί από τον Πολιτισμό. Κατά τη γαλλική επανάσταση λ.χ. άνθισαν όλες οι τέχνες στη Γαλλία. Στην Ελλάδα υπάρχει μία τέτοια τάση, αλλά κολλάμε ως συνήθως στη γραφειοκρατία και σε διαδικαστικά, γραφειοκρατικά θέματα».
Η εκδήλωση συνδιοργανώνεται από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου Τμήμα Πολιτισμού Δωδεκανήσου, τον Δήμο Ρόδου Τμήμα Τουρισμού και το Ωδείο Corelli. Η εκδήλωση τελεί υπό την Αιγίδα της Βουλής των Ελλήνων στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 70 χρόνια από την Ενσωμάτωση των Δωδεκανήσων με την Ελλάδα και υλοποιείται με την υποστήριξη της Ιεράς Μητροπόλεως Ρόδου. Πραγματοποιείται στα πλαίσια του έτους τουρισμού Ελλάδας – Ρωσίας 2017- 2018, ενώ αποτελεί πολιτιστική κληρονομιά και των δύο χωρών.
Χρυσοί χορηγοί είναι το Ρόδος Παλάς και το Ίδρυμα Ιβάν Σαββίδη. Υποστηρικτές είναι οι επιχειρήσεις Γιάννη Πάππου, το Ίδρυμα Υποτροφιών Σταματίου και το ξενοδοχείο Αμφιτρύων.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ