Ρεπορτάζ

Ποινή κάθειρξης 7 ετών σε 38χρονο Ροδίτη για «πειρατεία»

Βαρύς έπεσε ο πέλεκυς του Μονομελούς Εφετείου Δωδεκανήσου επί κακουργημάτων σε έναν 38χρονο κάτοικο Ιαλυσού, που καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης 7 ετών και σε χρηματική ποινή ύψους 10.000 ευρώ, με ανασταλτικό ως προς την έφεση αποτέλεσμα, για παράβαση του νόμου περί πνευματικής ιδιοκτησίας και ειδικότερα για «πειρατεία» εις βάρος της NOVA.
O κατηγορούμενος φέρεται συγκεκριμένα την 22α Οκτωβρίου 2009 και περί ώραν 10.50 να είχε θέσει σε λειτουργία δικτυακό δορυφορικό αποκωδικοποιητή- διακομιστή στον οποίο είχε εγκαταστήσει παράνομο λογισμικό και διαμοίραζε μέσω διαδικτύου σε 20 χρήστες internet ηλεκτρονικά “κλειδιά” αποκωδικοποίησης των συνδρομητικών υπηρεσιών του “μπουκέτου” τηλεοπτικών καναλιών NOVA.
H οικονομική ζημία που υπέστη η εταιρεία σύμφωνα με κατάθεση μάρτυρα, υπαλλήλου της Μultichoice στο τμήμα αντιπειρατείας, ανέρχεται τουλάχιστον στο ποσό των 24.000 ευρώ.
Σε έρευνα που διενεργήθηκε στην οικία του 38χρονου, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, ένας δορυφορικός δέκτης Dreambox, μια κάρτα της εταιρείας στο όνομα της αδελφής του και δύο σκληροί δίσκοι.
Απολογούμενος υποστήριξε ότι χρησιμοποιούσε την κάρτα της αδελφής του για να τη διαμοιράσει μεταξύ των μελών της οικογένειάς του χωρίς να γνωρίζει ότι αυτό είναι παράνομο.
Η έρευνα για την υπόθεση ξεκίνησε μετά την υποβολή σχετικής μηνυτήριας αναφοράς από την εταιρεία MULTICHOICE, κατ΄αγνώστων χρηστών Διαδικτύου (Internet), οι οποίοι με χρήση ειδικών δικτυακών συσκευών τύπου DREAMBOX, υποκλέπτουν, αποκρυπτογραφούν και διανέμουν παράνομα μέσω Διαδικτύου σε έτερους χρήστες Internet – κατόχους όμοιων δικτυακών συσκευών τηλεοπτικό συνδρομητικό σήμα του μπουκέτου καναλιών NOVA.
Σύμφωνα με τη μήνυση οι ανωτέρω παράνομες υπηρεσίες προσφέρονται στους έτερους χρήστες έναντι αγνώστου χρηματικού ποσού, χαμηλότερου της νόμιμης μηνιαίας συνδρομής για το μπουκέτο NOVA, το οποίο σήμερα προσφέρεται στους ιδιώτες με χρηματικό ποσό που κυμαίνεται από 19,90 – 59,90 ευρώ και στους εμπορικούς συνδρομητές (καφετέριες, ξενοδοχεία, εστιατόρια κ.λπ.) με χρηματικό ποσό 100-140 ευρώ, πράξεις που οδηγούν στην απώλεια κερδών τόσο για την εγκαλούσα εταιρεία όσο και για το Ελληνικό Δημόσιο.
Ως συνήγορος υπεράσπισης του παρέστη ο δικηγόρος κ. Ακης Μεϊμάρης.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου