Τοπικές Ειδήσεις

4ο Συμπόσιο Διεθνούς Δικαίου: Μεστός περιεχομένου χαιρετισμός της Προέδρου της Δημοκρατίας

Με τα ελληνοτουρκικά και την συνεχιζόμενη προκλητικότητα της γείτονος απέναντι στην χώρα μας, διεξήχθη χτες, για 2η ημέρα το 4ο Συμπόσιο Διεθνούς Δικαίου και Διεθνούς Πολιτικής για το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο με θέμα «40 χρόνια από τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας του Montego Bay 1982», που διοργάνωσε η Ελληνική Εταιρεία Διεθνούς Δικαίου και Διεθνών Σχέσεων στη Ρόδο.
Εξαιρετική τιμή για την περιοχή και το νησί μας, η παρουσία και συμμετοχή της Προέδρου της Δημοκρατίας κυρίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, η οποία απηύθυνε χαιρετισμό, αποστέλλοντας μάλιστα από την Ρόδο μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση.
Μετείχαν -πέραν των τοπικών αρχών-, ο βουλευτής Δωδεκανήσου της Ν.Δ. κ. Βασίλης Υψηλάντης, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος, ο δήμαρχος Ρόδου κ. Αντώνης Καμπουράκης, κορυφαίοι διεθνολόγοι της χώρας μας, καθηγητές, και διδάκτορες καθώς και εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων.
Το πρόγραμμα άλλαξε κατά την 2η ημέρα, καθώς απηύθυναν χαιρετισμούς οι κ.κ. Χατζημάρκος και Καμπουράκης (λόγω της απουσίας τους κατά την έναρξη των εργασιών, την Κυριακή) και αναβλήθηκε η συζήτηση, ενώ τα βλέμματα ήταν όλα στραμμένα στην ΠτΔ, η οποία, κέρδισε τις εντυπώσεις με την απλότητα και την φιλικότητά της προς όλους όσους την πλησίαζαν.
Μία ακόμη αλλαγή ήταν πως λόγω προβλημάτων μετακίνησης, δεν πραγματοποιήθηκαν οι εργασίες και στο ακριτικό Καστελλόριζο


Την ΠτΔ προλόγισε ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Διεθνούς Δικαίου και Διεθνών Σχέσεων, κ. Στέλιος Περράκης ο οποίος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την παρουσία και συμμετοχή της στις εργασίες του Συμποσίου στην Ρόδο:

«Κυρία Πρόεδρε, είναι ιδιαίτερα σημαντικό για εμάς να βρίσκεστε εδώ.
Η Ελληνική Εταιρεία Διεθνούς Δικαίου και Διεθνών Σχέσεων έχει μια συστηματική ενασχόληση, προσέγγιση και παρέμβαση στη δημόσια συζήτηση θεμάτων Δικαίου Θαλάσσης τα οποία ήταν, διαχρονικά, μία από τις προτεραιότητες της Εταιρείας μας. Στο πλαίσιο αυτό, η Ρόδος και το Καστελλόριζο από το 2014 κι έπειτα, σαν ένα ‘δίπολο’ αποτέλεσαν και σηματοδότησαν το ενδιαφέρον της ακαδημαϊκής μας κοινότητας για τα θέματα αυτά. Είναι προνομιακά σημεία συνάντησης (ήδη από το 1994) συμβολικά και ουσιαστικά. Η επιτυχία των εκδηλώσεων αυτών συνίστατο στην συμμετοχή και στο ακριτικό νησί», τόνισε μεταξύ άλλων.

Χαιρετισμός στο 4ο Συμπόσιο Διεθνούς Δικαίου και Διεθνούς Πολιτικής για το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο
Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου απηύθυνε χαιρετισμό στο 4ο Συμπόσιο Διεθνούς Δικαίου και Διεθνούς Πολιτικής για το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο με θέμα «40 χρόνια από τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας του Montego Bay 1982», που διοργάνωσε η Ελληνική Εταιρεία Διεθνούς Δικαίου και Διεθνών Σχέσεων στη Ρόδο –το οποίο τέθηκε υπό την αιγίδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας.

Αναλυτικά είπε:
«Με ιδιαίτερη χαρά σας καλωσορίζω στο IV Συμπόσιο Διεθνούς Δικαίου και Διεθνούς πολιτικής, που διοργανώνει η Ελληνική Εταιρεία Διεθνούς Δικαίου και Διεθνών Σχέσεων. Ένα συμπόσιο με διεθνές κύρος και αναγνώριση, στο οποίο συμμετέχουν διακεκριμένοι επιστήμονες και τίθενται εξαιρετικά σημαντικά και επίκαιρα ζητήματα.
Ο τόπος και η θεματική του Συμποσίου φέρουν στη συγκυρία που διανύουμε ένα ισχυρό συμβολικό αποτύπωμα. Στη Ρόδο και τα Δωδεκάνησα, σήμερα, ενώ η τουρκική προκλητικότητα εντείνεται διατυπώνοντας έωλους και αστήρικτους ισχυρισμούς και αμφισβητώντας την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας, η επιστημονική συζήτηση για τα 40 χρόνια από την υπογραφή της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία. Τα θέματα που αναπτύσσονται στο Συμπόσιο, όπως της οριοθέτησης και ειρηνικής επίλυσης των θαλασσίων διαφορών και της δικαιοδοσίας ως προς τις επιχειρήσεις διάσωσης σε θαλάσσιες περιοχές, συνιστούν κομβικά ζητήματα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής και ιδίως των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Η νομική ακριβολογία στα πεδία αυτά, σύμφωνα με το δίκαιο της θάλασσας και τις διεθνείς δεσμεύσεις, υπηρετεί το εθνικό μας συμφέρον. Η διευθέτηση των αμφισβητήσεων μεταξύ των χωρών με βάση το διεθνές δίκαιο αποτελεί πάγια θέση της χώρας μας. Δεν πρόκειται για σύνθημα ή για ευχολόγιο, κενό περιεχομένου, αλλά για μια βαθιά πεποίθηση και στάση που χαρακτηρίζει την εξωτερική μας πολιτική και διασφαλίζει τις σχέσεις καλής γειτονίας που διαχρονικά σεβόμαστε και υπηρετούμε.
Σε μία περίοδο, κατά την οποία το διεθνές δίκαιο και οι θεμελιώδεις αρχές και αξίες του βάλλονται και καταπατώνται βάναυσα, όπως δυστυχώς καταδεικνύει η κατάφωρα αντίθετη σε αυτό ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η Ελλάδα επιμένει στην απαρέγκλιτη εφαρμογή του ως αντίβαρου σε κάθε τάση αναθεωρητισμού και επεκτατισμού. Στη συγκρουσιακή εποχή μας, η ισχυρή απάντηση σε κάθε προσπάθεια αποσταθεροποίησης είναι άμεσα συναρτώμενη με την πίστη μας στο διεθνές δίκαιο και τους εφαρμοστέους κανόνες του. Και αυτό το μήνυμα φιλοδοξεί να εκπέμψει το Συμπόσιο.
Εύχομαι κάθε επιτυχία στις εργασίες σας».

ΟΙ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ
Πολύ ουσιαστικές ήταν και οι τοποθετήσεις των κ.κ. Χρήστου Ροζάκη (ομότ. καθηγητής Διεθνούς Δικαίου Νομικής ΕΚΠΑ, πρώην αντιπρόεδρος Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, μέλος Ινστιτούτου Διεθνούς Δικαίου), με θέμα «Η συζήτηση περί κυριαρχίας και αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου: Ανατέμνοντας αντιστίξεις…» αλλά και του Αλκ. Στεφανή (πρώην υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, επίτιμος αρχηγός ΓΕΣ), με θέμα: «Η σημασία των επιστημονικών συναντήσεων στην ‘εποχή των άκρων’».
Αμφότεροι έθεσαν τους προβληματισμούς με επιστημονικούς όρους για την τουρκική προκλητικότητα, με σημείο αιχμής τις αιτιάσεις της γείτονος για ‘αποστρατιωτικοποίηση’ των νησιών μας και βεβαίως, για αμφισβήτηση της εθνικής κυριαρχίας τους.

Ο ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΑΛΗΝΑΚΗΣ
Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις που έκανε στους δημοσιογράφους, στο περιθώριο του Συμποσίου ο κ. Ιωάννης Βαληνάκης, καθηγητής, διευθυντής Ευρωπαϊκού Κέντρου Αριστείας Jean Monnet του Πανεπιστημίου Αθηνών, πρώην αναπλ. υπουργός ΥΠΕΞ.
«Είναι μεγάλη η χαρά μου που βρίσκομαι ξανά στην Ρόδο, με αφορμή το 4ο Συμπόσιο που διοργανώνει η Ελληνική Εταιρεία Διεθνούς Δικαίου και Διεθνών Σχέσεων στη Ρόδο. Το απαραίτητο συμπλήρωμα είναι πάντα και το Καστελλόριζο, που βάλλεται τον τελευταίο καιρό ιδιαίτερα έντονα από την Τουρκία –γι’ αυτό κι έχει σημασία, η παρουσία όλων μας. Μας τίμησε ιδιαίτερα φέτος, η παρουσία της ΠτΔ και νομίζω πως ήταν πάρα πολύ χρήσιμη η δυνατότητα να ακούσει ορισμένες απόψεις των Ελλήνων διεθνολόγων κι εμείς, από την μεριά μας, ν’ ακούσουμε τι δικές της σκέψεις πάνω σε αυτά τα θέματα. Πρέπει να πω ότι στην διάρκεια του Συμποσίου, είχαμε πολλές ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις. Συνάδελφοι από τον χώρο των Διεθνών Σχέσεων και του Διεθνούς Δικαίου ανέπτυξαν τις απόψεις τους για τα μεγάλα εθνικά μας θέματα. Είναι μια εποχή που πρέπει –και κάνω έκκληση προς όλους τους Έλληνες διεθνολόγους- να στρατευτούν στην μεγάλη ανάγκη που υπάρχει για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις της Τουρκίας. Εδώ και καιρό, αυτές οι προκλήσεις έχουν λάβει μια πολύ μεγαλύτερη δυναμική, είναι ιδιαίτερα απειλητικές και γι’ αυτό, πιστεύω ότι χρειάζεται πολλή δουλειά από μέρους μας, για να τις αντιμετωπίσουμε και όχι μια υπεραπλούστευση –που συχνά βλέπουμε- όταν αποδίδουμε τα όσα γίνονται σε προεκλογικές σκοπιμότητες και μόνον, της Τουρκίας. Βεβαίως, υπάρχει η προεκλογική πλευρά, όμως το κυριότερο είναι ότι έχουμε να κάνουμε με μια χώρα με στρατηγική, που βαδίζει βάσει σχεδίου, η οποία κάθε φορά κάνει και βήματα μπροστά, εναντίον μας, και γι’ αυτό χρειάζεται συστράτευση, εθνική ενότητα και μια μελέτη όλων αυτών, έτσι ώστε να είμαστε νικητές σε αυτό τον αγώνα με μια χώρα που έχει εξελιχθεί σε ιδιαίτερα επιθετική τα τελευταία χρόνια. Ασφαλώς, πρέπει να σταματήσουν αυτές οι απειλές και οι πιο σημαντικές που νιώθουμε στο ‘πετσί’ μας εμείς οι Δωδεκανήσιοι όταν προσπαθεί η Τουρκία να αμφισβητήσει την ίδια την κυριαρχία στα νησιά μας, ξεχνώντας από ποιους κατοικούνται και για ποιο σκοπό, είμαστε εδώ. Χρειάζεται να είμαστε πάντα σε εγρήγορση».
-Οι εργασίες του Συμποσίου θα συνεχιστούν σήμερα, Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου από το πρωί με Συζήτηση και Υιοθέτηση Διακήρυξης της ΕΕΔΔΔΣ για τα 40 χρόνια Σύμβασης Δικαίου Θαλάσσης.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου