Ειδήσεις

ΥΠΕΝ: Αυξάνουν στο 30% τις εκπτώσεις στα πρόστιμα αυθαιρέτων

Δεν θα χρειαστεί να περιμένουν οι πολίτες μέχρι τις 8 Απριλίου για να «δοκιμάσουν» τις αντοχές της ρύθμισης για τα αυθαίρετα. Μέσα από το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης που δόθηκε σε διαβούλευση προχθές, αποκαλύπτεται ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να αυξήσει τις ταμειακές ροές της ρύθμισης και να δελεάσει με νέες εκπτώσεις του πολίτες γεγονός που προεξοφλεί τις προθέσεις της.

Με τις νέες διατάξεις προβλέπεται έκπτωση 30% (από 20% που ισχύει σήμερα) στο συνολικό πρόστιμο νομιμοποίησης αυθαιρέτου, εφόσον αυτό καταβληθεί εφάπαξ έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα της ημερομηνίας υπαγωγής στον νόμο 4495/2017.

Επίσης, έκπτωση 20% (από 10% που ισχύει σήμερα) επί του συνολικού ποσού του προστίμου θα έχει ο αυθαιρετούχος που θα αποφασίσει να μην ξοφλήσει το πρόστιμο αλλά να καταβάλει μόνο το 30% της οφειλής του, αλλά έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα της ημερομηνίας υπαγωγής.

Αίσθηση πάντως κάνει η αποκάλυψη ότι η χώρα μας ετοιμάζεται να ενσωματώσει στο εθνικό δίκαιο κοινοτική οδηγία, σύμφωνα με την οποία, από το 2020 και μετά, όσα κτίρια δημόσια και ιδιωτικά δεν είναι προσβάσιμα από ΑμΕΑ, θα θεωρούνται αυθαίρετα!

Ωστόσο, επειδή υπάρχουν διάφορες κατηγορίες κτιρίων (όπως είναι π.χ. τα διατηρητέα κτίρια) στα οποία δεν είναι εύκολο να ενσωματωθούν υποδομές για τη διευκόλυνση ατόμων με προβλήματα κινητικότητας αναμένεται να ζητηθεί από την ΕΕ ένα πιο ελαστικό χρονοδιάγραμμα.

Η Ελλάδα, πάντως, δέχεται πιέσεις για να ενσωματώσει τη συγκεκριμένη οδηγία, παρότι στον νέο οικοδομικό κανονισμό υπάρχει σχετική πρόβλεψη.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου