Ο πρόεδρος της ΝΔ Βαγγέλης Μεϊμαράκης, στη συνέντευξη Τύπου της ΔΕΘ, υποστήριξε εκ νέου πως απαιτείται κυβέρνηση συνεργασίας με συμμετοχή και του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ όταν ρωτήθηκε γιατί τέτοια εμμονή να συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ απάντησε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ γιατί έχει τέτοια εμμονή να μην θέλει να συμμετάσχει σε τέτοια κυβέρνηση; Φοβάται;».

Μάλιστα όπως είπε σε περίπτωση που νικήσει η ΝΔ θα αποδεχόταν ακόμη και να μην είναι πρωθυπουργός ο ίδιος, αλλά κάποιος τρίτος, αν του το ζητούσε ο Αλέξης Τσίπρας ως προϋπόθεση για κυβέρνηση συνεργασίας. Όμως σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν φαίνεται να θέλει τη συνεργασία και άρα θα πάρει την εντολή και θα είναι ο ίδιος πρωθυπουργός. «Αν δεν θέλει θα απευθυνθώ σε άλλες δυνάμεις», είπε. «Μπορεί πάλι να θέλει (σημ: ο Αλέξης Τσίπρας) να μπει σαν αντιπρόεδρος. Θα το συζητήσω με τους επιτελείς μου», πρόσθεσε. Ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης τόνισε πως αν κερδίσει τις εκλογές σχεδιάζει τη συγκρότηση τριών «εθνικών ομάδων»: Μιας εθνικής ομάδας διακυβέρνησης που θα επιδιώκει συνεργασίες με όλες τις πολιτικές δυνάμεις, μιας εθνικής ομάδας διαπραγμάτευσης και μιας ομάδας εθνικού σχεδιασμού. Και οι τρεις θα γίνουν μέσα στον Σεπτέμβριο, το αργότερο αρχές Οκτωβρίου.

Συνεχίζοντας εξαπέλυσε επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ κάνοντας λόγο για ένα «παλιό κόμμα», εκτιμώντας πως σε αυτές τις εκλογές θα καταρρεύσει και θα επιστρέψει στα παλιά ποσοστά του. Ενώ αντίθετα ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, τα παλιά κόμματα της εξουσίας, όπως είπε, θα κερδίσουν και πάλι τα ποσοστά που είχαν πριν την κρίση. Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για διάλυση της χώρας και τον Αλέξη Τσίπρα πως «έχει κρυφή ατζέντα και γι’ αυτό προσέφυγε στις κάλπες». «Καταστροφή για τη χώρα θα είναι η δεύτερη ευκαιρία στον Αλέξη Τσίπρα», δήλωσε.

Σε επιμέρους ερωτήσεις που δέχτηκε, δήλωσε πως δεν μπορεί να κάνει κάτι για την ανεργία. «Αλλά πάντα η αγορά είναι ο τελικός κριτής… αν είσαι τεμπέλης…», είπε με νόημα σε ερώτηση ενός νέου για την ανεργία που του μετέφερε ένας δημοσιογράφος. «Με απασχολεί η ανεργία στο σύνολό της, αλλά κυρίως του 50αρη που έχει παιδιά, οικογένεια και βρέθηκε ξαφνικά στο κενό», συνέχισε. Στο σημείο αυτό αναφέρθηκε στην ανάγκη για επενδύσεις, ενώ αργότερα τόνισε πως δεν επιτρέπεται να αντιδρούν έτσι οι τοπικές κοινωνίες στα έργα και όλες οι επενδύσεις να γίνονται με τα ΜΑΤ. Είπε ακόμη πως τα μεταλλεία στις Σκουριές θα επαναλειτουργήσουν και τάχθηκε υπέρ της ιδιωτικής εκπαίδευσης, καθώς όπως ανέφερε μεταξύ άλλων δεν υπάρχει πλέον δωρεάν δημόσια παιδεία.

Υποστήριξε πως το 2014 ο κόσμος ήταν χαμογελαστός για την κατάσταση στη χώρα – η ανεργία είχε μειωθεί, έρχονταν επενδύσεις, είχαν επιτευχθεί πλεονάσματα -, ενώ αντίθετα ο ΣΥΡΙΖΑ τα διέλυσε όλα και «φέσωσε τη χώρα με 90 δις». «Δεν δημιούργησαν τα παλιά κόμματα την κρίση», είπε. «Θα σας το ανέλυα, αλλά δεν είναι ώρα για τέτοιες αναλύσεις», πρόσθεσε, ενώ αναφερόμενος στη λίστα Λαγκάρντ και στις άλλες υποθέσεις διαφθοράς υποστήριξε πως «στα θέματα διαφθοράς και διαφάνειας είμαστε πολύ ευαίσθητοι». Ωστόσο τόνισε πως είναι αντίθετος με το νομοσχέδιο για τις άδειες των καναλιών, ενώ για την υποψηφιότητα Μαρκογιαννάκη, δήλωσε πως «μόλις άκουσα ότι ασκήθηκε ποινική δίωξη, μου έκανε εντύπωση ο χρόνος». Eρωτηθείς για το συνταξιοδοτικό – ασφαλιστικό, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης είπε ότι δεν μπορεί να γίνει τίποτα, παρά μόνο μακροπρόθεσμα εφόσον λυθούν προβλήματα όπως η εισφοροδιαφυγή, το δημογραφικό, η αύξηση της απασχόλησης κ.λπ. Αντίστοιχη ήταν η απάντησή του και για τα εργασιακά. «Έτσι όπως μας δέσμευσε ο κ. Τσίπρας, δεν μπορούμε να κάνουμε απολύτως τίποτα», είπε.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ