ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η Γερμανία κλείνει τα σύνορα με την Αυστρία

news room 4 λεπτά ανάγνωση
μετανάστες Αυστρία

Η Γερ­μα­νία απο­φά­σισε να επα­νει­σά­γει προ­σω­ρινά τους ελέγ­χους στα σύνορά της με την Αυστρία, σε μια προ­σπά­θεια να περιο­ρι­στεί ο αριθμός των αιτού­ντων άσυλο που φτάνουν καθη­με­ρινά στη χώρα, ανα­κοί­νωσε ο υπουρ­γός Εσω­τε­ρι­κών Τόμας ντε Μεζιέρ.

Αυτή τη στιγμή η Γερ­μα­νία επα­να­φέ­ρει προ­σω­ρινά τους μεθο­ρια­κούς ελέγ­χους στα εσω­τε­ρικά σύνορα (της ΕΕ). Το επί­κε­ντρο (των ελέγχων) θα είναι αρχικά τα σύνορα με την Αυστρία”, είπε ο Γερ­μα­νός υπουρ­γός, επι­βε­βαιώ­νο­ντας σχετικά δημο­σιεύ­ματα που είχαν δει νωρί­τερα το φως της δημο­σιό­τη­τας.

“Ο στόχος των μέτρων αυτών είναι να περιο­ρι­στεί η εισροή στη Γερ­μα­νία και να επα­νέλ­θουμε σε τακτι­κές δια­δι­κα­σίες όταν μπαί­νουν άνθρω­ποι στη χώρα” είπε, προ­σθέ­το­ντας ότι αυτό είναι ανα­γκαίο και για λόγους ασφα­λείας.

Την ανη­συ­χία του για το μέλλον του συστή­μα­τος ανοι­χτών συνόρων της Ευρώπης εξέ­φρασε ο πρό­ε­δρος της Ευρω­παϊ­κής Επι­τρο­πής Ζαν-Κλοντ Γιούν­κερ σε τηλε­φω­νική επι­κοι­νω­νία που είχε με την καγκε­λά­ριο της Γερ­μα­νίας Άγγελα Μέρκελ με αφορμή τα δημο­σιεύ­ματα για την προ­σω­ρινή επα­να­φορά των ελέγχων στα σύνορα της χώρας με την Αυστρία.

“Μόλις μίλησα με την καγκε­λά­ριο Μέρκελ. Συμ­φω­νούμε: για να κρα­τή­σουμε ανοιχτά τα σύνορα μεταξύ των χωρών-μελών, χρεια­ζό­μα­στε περισ­σό­τερη Ευρώπη και περισ­σό­τερη αλλη­λεγ­γύη στη δια­χεί­ριση της προ­σφυ­γι­κής κρίσης” έγραψε στο Twitter ο Γιούν­κερ, ανα­φε­ρό­με­νος στις προ­σπά­θειες που κατα­βά­λει ο ίδιος, σε συνερ­γα­σία με το Βερο­λίνο, για να προ­ω­θή­σει την εγκα­τά­σταση των αιτού­ντων άσυλο σε όλες τις χώρες της ΕΕ.

Λίγα λεπτά νωρί­τερα, ο προ­σω­πάρ­χης του Γιούν­κερ, ο Μάρτιν Σέλμαϊρ, έγραψε στο Twitter: “Η ελεύ­θερη μετα­κί­νηση (η ζώνη Σένγκεν) θα τεθεί σε κίνδυνο αν οι χώρες-μέλη της ΕΕ δεν συνερ­γα­στούν γρήγορα και αλλη­λέγ­γυα για τη δια­χεί­ριση της προ­σφυ­γι­κής κρίσης”.

Με άλλα μηνύ­ματά του ο Γιούν­κερ ανα­φέρ­θηκε στις εκκλή­σεις που έχει κάνει στους ηγέτες χωρών της Ανα­το­λι­κής Ευρώπης οι οποίοι αντι­τί­θε­νται στο σύστημα των ποσο­στώ­σεων για τη φιλο­ξε­νία προ­σφύ­γων στο έδαφός τους.

Κομι­σιόν: Η επα­να­φορά των ελέγχων στα σύνορα προ­βλέ­πε­ται από τη συνθήκη του Σένγκεν

Η Ευρω­παϊκή Επι­τροπή ανα­κοί­νωσε ότι η απόφαση της Γερ­μα­νίας να επα­νει­σά­γει τους μεθο­ρια­κούς ελέγ­χους, κυρίως στα σύνορά της με την Αυστρία, φαί­νε­ται νομικά αιτιο­λο­γη­μένη, τονί­ζο­ντας ότι η ενέρ­γεια αυτή κατα­δει­κνύει την ανάγκη να συμ­φω­νή­σουν οι χώρες-μέλη της ΕΕ σε μια κοινή προ­σέγ­γιση όσον αφορά τους πρό­σφυ­γες.
“Η προ­σω­ρινή επα­νει­σα­γωγή των συνο­ρια­κών ελέγχων μεταξύ των χωρών-μελών είναι μια έκτακτη δυνα­τό­τητα που προ­βλέ­πε­ται ρητά από τον Κώδικα Συνόρων του Σένγκεν (σ.σ. σχετικά με το καθε­στώς διέ­λευ­σης προ­σώ­πων από τα σύνορα) στην περί­πτωση μιας κατά­στα­σης κρίσης” ανέφερε σε ανα­κοί­νωσή της η Επι­τροπή.
“Η παρούσα κατά­σταση στη Γερ­μα­νία, εκ πρώτης όψεως, φαί­νε­ται ότι είναι μια κατά­σταση που καλύ­πτε­ται από τους κανο­νι­σμούς”, προ­στί­θε­ται στο κείμενο της ανα­κοί­νω­σης.
Η Κομι­σιόν θα παρα­κο­λου­θεί τις εξε­λί­ξεις και τόνισε ότι στόχος είναι η επι­στροφή σε μια κανο­νική κατά­σταση, χωρίς συνο­ρια­κούς ελέγ­χους μεταξύ των χωρών-μελών της ζώνης Σένγκεν “το συντο­μό­τερο δυνατόν”.
“Η σημε­ρινή απόφαση της Γερ­μα­νίας υπο­γραμ­μί­ζει την κατε­πεί­γουσα ανάγκη να συμ­φω­νή­σουμε στα μέτρα που προ­τά­θη­καν από την Ευρω­παϊκή Επι­τροπή για τη δια­χεί­ριση της προ­σφυ­γι­κής κρίσης”, κατα­λή­γει η ανα­κοί­νωση.

Η Γερ­μα­νία σταματά τα δρο­μο­λό­για των τρένων από την Αυστρία

Οι γερ­μα­νι­κές αρχές απο­φά­σι­σαν να δια­κό­ψουν τη σιδη­ρο­δρο­μική σύνδεση της Γερ­μα­νίας με την Αυστρία, ανα­κοί­νω­σαν οι αυστρια­κοί σιδη­ρό­δρο­μοι.

Μια εκπρό­σω­πος της σιδη­ρο­δρο­μι­κής εται­ρείας ÖBB είπε ότι η Γερ­μα­νία σταματά τα τρένα που κατευ­θύ­νο­νται στο έδαφός από την Αυστρία. Προς το παρόν είναι ασαφές αν δια­κό­πτο­νται τα δρο­μο­λό­για και από την άλλη κατεύ­θυνση, δηλαδή των τρένων που ανα­χω­ρούν από τη Γερ­μα­νία με προ­ο­ρι­σμό την Αυστρία.

Λίγο νωρί­τερα, το αυστριακό ειδη­σε­ο­γρα­φικό πρα­κτο­ρείο APA είχε μετα­δώ­σει ότι δια­κό­πτο­νται τα δρο­μο­λό­για από Γερ­μα­νία προς Αυστρία από τις 18.00 σήμερα (ώρα Ελλάδας), χωρίς να δώσει περισ­σό­τε­ρες λεπτο­μέ­ρειες.

Η απόφαση αυτή συμπί­πτει με την πλη­ρο­φο­ρία που μετέ­δω­σαν πολλά γερ­μα­νικά μέσα ενη­μέ­ρω­σης ότι ξαναρ­χί­ζουν οι έλεγχοι στα σύνορα της Γερ­μα­νίας με την Αυστρία.

Τσεχία: Ενι­σχύ­ο­νται οι έλεγχοι στα σύνορα με την Αυστρία

Η Τσεχία θα ενι­σχύ­σει τους ελέγ­χους της στα σύνορά της με την Αυστρία, μετά την απόφαση που έλαβε το Βερο­λίνο να επα­να­φέ­ρει τους μεθο­ρια­κούς ελέγ­χους στα σύνορα της Γερ­μα­νίας λόγω της μαζικής εισροής προ­σφύ­γων, ανα­κοί­νωσε απόψε το υπουρ­γείο Εσω­τε­ρι­κών.

“Η Δημο­κρα­τία της Τσεχίας ενι­σχύει τα μέτρα στα σύνορά της με την Αυστρία. Τα επόμενα βήματα θα καθο­ρι­στούν με βάση τον αριθμό των προ­σφύ­γων που κατευ­θύ­νο­νται προς τη Δημο­κρα­τία της Τσεχίας” δήλωσε ο υπουρ­γός Μίλαν Κόβα­νετς σε συνέ­ντευξη που παρα­χώ­ρησε στη δημόσια τηλε­ό­ραση της χώρας.

Χαι­ρε­τί­ζει την απόφαση της Γερ­μα­νίας ο πρω­θυ­πουρ­γός της Ουγ­γα­ρίας

Ο πρω­θυ­πουρ­γός της Ουγ­γα­ρίας Βίκτορ Ορμπάν χαι­ρέ­τισε σήμερα, χαρα­κτη­ρί­ζο­ντάς την “ανα­γκαία”, την απόφαση της Γερ­μα­νίας να επα­να­φέ­ρει τους ελέγ­χους στα σύνορά της, λόγω της μαζικής εισροής προ­σφύ­γων.

“Κατα­νο­ούμε απο­λύ­τως την απόφαση της Γερ­μα­νίας και εκφρά­ζουμε την πλήρη αλλη­λεγ­γύη μας” είπε ο Ορμπάν σε δήλωσή που έκανε στη γερ­μα­νική λαϊκή εφη­με­ρίδα Bild. Η απόφαση του Βερο­λί­νου ήταν “ανα­γκαία για να υπε­ρα­σπι­στεί τις αξίες της Γερ­μα­νίας και της Ευρώπης”, πρό­σθεσε.

Ο Ούγγρος πρω­θυ­πουρ­γός μέχρι τώρα τηρούσε επι­κρι­τική στάση απέ­να­ντι στην πολι­τική της καγκε­λα­ρίου Άγγελα Μέρκελ να ανοίξει τις πύλες της χώρας της στου πρό­σφυ­γες, θεω­ρώ­ντας ότι αυτό θα υπο­κι­νούσε δεκάδες χιλιά­δες άλλους μετα­νά­στες να επι­χει­ρή­σουν να φτάσουν στην Ευρώπη.

ΕΘΝΟΣ

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.