Ειδήσεις

Εφορία: Στην τσιμπίδα της τεχνητής νοημοσύνης τα αδήλωτα ακίνητα

Μετά τις «κρυφές» πισίνες, η ΑΑΔΕ επιστρατεύει την τεχνητή νοημοσύνη για να αποκαλύψει και αδήλωτα ακίνητα βάζοντας στο “μάτι” φορολογούμενους που έχουν «ξεχάσει» να δηλώσουν κάποιο ακίνητο στο Ε9 ή σκοπίμως έχουν εμφανίσει κατοικίες με μικρότερη επιφάνεια από την πραγματική για να πληρώνουν λιγότερο ΕΝΦΙΑ και μικρότερους φόρους και τέλη (τεκμήρια, δημοτικά τέλη, ΤΑΠ).

Ο φοροελεγκτικός μηχανισμός θα χρησιμοποιήσει ένα λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης το οποίο θα σαρώσει τα ακίνητα στο δορυφορικό χάρτη της χώρας και θα διασταυρώσει τα στοιχεία με τη βάση δεδομένων του Κτηματολογίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, για τη δημιουργία του αλγόριθμου θα χρησιμοποιηθούν αεροφωτογραφίες μέσω του google maps, τα στοιχεία που έχουν δηλωθεί στο Περιουσιολόγιο Ε9 και τα δεδομένα του Κτηματολογίου.

Αλγόριθμος
Στη συνέχεια τα στοιχεία που θα έχει συγκεντρώσει η ΑΑΔΕ για τα ακίνητα με βάση τον αλγόριθμο θα τα συγκρίνει με τα δεδομένα των φορολογικών δηλώσεων ώστε να εντοπιστούν οι φορολογούμενοι με αδήλωτα ή και με αυθαίρετα κτίσματα. Οι ιδιοκτήτες που θα εντοπιστούν να έχουν κρύψει ακίνητα ή να έχουν δηλώσει ακίνητα μικρότερης επιφάνειας θα βρεθούν αντιμέτωποι με αναδρομικούς φόρους και πρόστιμα (ΕΝΦΙΑ, φόρο εισοδήματος) ενώ τα στοιχεία τους θα αποσταλούν και στις πολεοδομικές αρχές, ώστε και αυτές να επιβάλουν τα σχετικά πρόστιμα που προβλέπει η νομοθεσία σε περίπτωση αυθαίρετων κατασκευών.

Τον ίδιο αλγόριθμο χρησιμοποιεί σήμερα η ΑΑΔΕ για να εντοπίσει τις αδήλωτες πισίνες. Στις πισίνες ο αλγόριθμος λειτουργεί ως εξής: Σαρώνει συγκεκριμένα σημεία του δορυφορικού χάρτη και εντοπίζει τα μπλε σημεία. Στη συνέχεια το σύστημα ξεχωρίζει ποια από αυτά είναι όντως κολυμβητικές δεξαμενές και ποια κάτι άλλο. Ταυτόχρονα βγάζει τις συντεταγμένες και ακολουθεί η διασταύρωση μέσω Κτηματολογίου. Την περίοδο αυτή, οι υπηρεσίες της ΑΑΔΕ ολοκληρώνουν τη διασταύρωση των στοιχείων με τις φορολογικές δηλώσεις για να προχωρήσουν στη συνέχεια στον καταλογισμό φόρων και προστίμων στους ιδιοκτήτες με αδήλωτες πισίνες οι οποίοι έπεσαν στην «παγίδα» που τους έστησε η τεχνητή νοημοσύνη.

Σημειώνεται ότι ένα παρόμοιο λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης βοήθησε τις φορολογικές αρχές στη Γαλλία να εντοπίσουν πάνω από 20.000 αδήλωτες ιδιωτικές πισίνες και να επιβάλουν στους ιδιοκτήτες πρόστιμα συνολικού ύψους 10 εκατ. ευρώ.

Διασύνδεση ΑΑΔΕ με Κτηματολόγιο
Ο ελεγκτικός κλοιός σφίγγει ακόμη περισσότερο γύρω από τους φορολογούμενους που δεν εμφανίζουν την πραγματική εικόνα της ακίνητης περιουσίας τους στην Εφορία. Εκτός από το λογισμικό της τεχνητής νοημοσύνης που θα εντοπίζει αδήλωτα ακίνητα, η ΑΑΔΕ ετοιμάζει μια νέα εφαρμογή καταγραφής και παρακολούθησης των ακινήτων όλης της χώρας, η οποία θα συνδεθεί με το Εθνικό Κτηματολόγιο, προκειμένου να γίνουν οι διασταυρώσεις των στοιχείων της ακίνητης περιουσίας.

Πρόκειται για το «Μητρώο Ιδιοκτησίας και Διαχείρισης Ακινήτων το οποίο εκτός από τα βασικά στοιχεία των ακινήτων (επιφάνεια, θέση, όροφος, ηλεκτροδοτούμενο, ημιτελές, κενό, ποσό συνιδιοκτησίας) θα περιλαμβάνει και άλλες πληροφορίες για τα ακίνητα όπως εάν είναι μισθωμένα ή δωρεάν παραχωρημένα, τα ποσά των μηνιαίων και ετήσιων μισθωμάτων, τα στοιχεία των ενοικιαστών. Τα δεδομένα αυτού του μητρώου θα διασυνδεθούν και θα διασταυρώνονται με τα δεδομένα που έχουν δηλωθεί στο Κτηματολόγιο.

Η online σύνδεση ΑΑΔΕ – Κτηματολόγιο μπαίνει στην τελική ευθεία και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους. Με τη διασύνδεση των ηλεκτρονικών συστημάτων, οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ αποκτούν ένα νέο ηλεκτρονικό όπλο καθώς θα παρακολουθούν και θα εντοπίζουν ευκολότερα όλα τα ακίνητα και εμπράγματα δικαιώματα (πλήρης ή ψιλή κυριότητα, επικαρπία κλπ) που υπάρχουν σε αυτά τόσο για τις περιοχές που βρίσκονται εντός σχεδίου πόλεως όσο και για αυτές που βρίσκονται εκτός σχεδίου.

Σε όσες περιπτώσεις θα διαπιστώνονται διαφορές στα περιγραφικά στοιχεία των ακινήτων που έχουν δηλωθεί στην ΑΑΔΕ και στο Κτηματολόγιο οι ιδιοκτήτες θα καλούνται να υποβάλουν διορθωτικές-τροποποιητικές δηλώσεις Ε9 προκειμένου να διορθώσουν τις διαφορές ώστε οι δηλώσεις Ε9 να συμφωνούν πλήρως με τις δηλώσεις του Κτηματολογίου.

Εάν από τη διόρθωση των στοιχείων των ακινήτων που έχουν δηλωθεί στο Ε9, μέσω της υποβολής τροποποιητικών δηλώσεων, προκύπτει αλλαγή σε στοιχεία του ακινήτου που οδηγούν σε επιπλέον ΕΝΦΙΑ (π.χ. λόγω αύξησης των τετραγωνικών μέτρων της επιφάνειας ενός ή περισσότερων ακινήτων), ο ιδιοκτήτης θα καλείται να καταβάλει τον φόρο αυτό προσαυξημένο με τόκους υπολογιζόμενους με ποσοστό 0,73% για κάθε μήνα που παρήλθε από την ημέρα ηλεκτρονικής έκδοσης του πρώτου αρχικού εκκαθαριστικού σημειώματος ΕΝΦΙΑ, μέχρι την ημέρα υποβολής της τροποποιητικής δήλωσης Ε9.

Ενοικιαστές
Το νέο ηλεκτρονικό μητρώο θα έχουν υποχρέωση να το ενημερώνουν τόσο οι ιδιοκτήτες όσο και οι ενοικιαστές ακινήτων. Το αρχείο θα ενημερώνεται αυτόματα κάθε φορά που θα υποβάλλεται από ιδιοκτήτη ακινήτου και θα γίνεται αποδεκτή από τον ενοικιαστή του ίδιου ακινήτου δήλωση πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης. Επίσης, θα ενημερώνεται αυτόματα κάθε φορά που ένας ιδιοκτήτης θα δηλώνει τη λύση της μίσθωσης

Πηγή ΟΤ

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου