Ειδήσεις

Έξτρα ενίσχυση σε 300.000 εργαζομένους τουρισμού και επισιτισμού

Έξτρα οικονομική ενίσχυση σε έως 300.000 εργαζομένους του τουρισμού και του επισιτισμού σχεδιάζει να δώσει η κυβέρνηση τον Σεπτέμβριο, προκειμένου να στηρίξει περαιτέρω τον κλάδο που έχει δεχθεί το μεγαλύτερο πλήγμα από την πανδημία του κορωνοϊού.

Το ύψος της ενίσχυσης δεν έχει «κλειδώσει», ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν θα είναι χαμηλότερο από τα 534 ευρώ που δίδονται ως ειδική αποζημίωση.

Ποιους αφορά

Η οικονομική ανάσα στους εκατοντάδες χιλιάδες εργαζομένους του κλάδου θα αφορά όσους δεν επαναπροσελήφθησαν ή προσελήφθησαν και οι επιχειρήσεις στις οποίες εργάζονταν αποφάσισαν να κατεβάσουν ρολά, ανεξάρτητα από το αν κάνουν χρήση της αναστολής σύμβασης εργασίας και λαμβάνουν την ειδική αποζημίωση των 534 ευρώ μηνιαίως.

Οι μόνοι που με βάση τα σημερινά δεδομένα σχεδιάζεται να εξαιρεθούν από την εισοδηματική ενίσχυση είναι όσοι εργάζονται είτε σε καθεστώς πλήρους είτε μερικής απασχόλησης. Από τους περίπου 600.000 εργαζομένους που εργάζονται στον τουριστικό-επισιτιστικό κλάδο, πάνω από τους 300.000 είναι εποχικώς απασχολούμενοι. Περίπου 80.000 έχει υπολογιστεί ότι δυνητικά είχαν το δικαίωμα επαναπρόσληψης και εξ αυτών εκτιμάται ότι δεν θα εργαστούν κατά τη φετινή χρονιά περισσότεροι από 20.000 με 30.000, στην καλύτερη περίπτωση, σε όλες τις επιχειρήσεις της χώρας.

Οι παράγοντες που θα κρίνουν το ποσό

Τρεις παράγοντες θα καθορίσουν το ακριβές ύψος της ενίσχυσης. Συγκεκριμένα το ύψος της παροχής θα εξαρτηθεί από:

  • Τον ακριβή αριθμό των εργαζομένων στον κλάδο του τουρισμού-επισιτισμού που άμεσα ή έμμεσα βρίσκονται εκτός αγοράς εργασίας και δυνητικά δικαιούνται την ενίσχυση.
  • Τα δημοσιονομικά δεδομένα, βάσει των οποίων θα καθοριστεί το τελικό ύψος της ενίσχυσης.
  • Την υγειονομική εικόνα της χώρας. Δηλαδή, αν υπάρξει έξαρση της πανδημίας και αποφασιστούν τοπικά lockdown, γεγονός που θα κάνει ακόμα πιο δύσκολη την κατάσταση για τους επαγγελματίες του κλάδου, αλλά και για την ελληνική οικονομία εν γένει.

Τέταρτος γύρος επιστρεπτέας

Η ενίσχυση θα ενταχθεί σε ένα ευρύτερο πακέτο μέτρων για τη στήριξη των δύο κλάδων. Αυτό θα περιλαμβάνει και τέταρτο γύρο επιστρεπτέας προκαταβολής, αυτή τη φορά απολύτως στοχευμένο στον κλάδο του τουρισμού και των εποχικών επαγγελμάτων, το οποίο εξετάζεται να έχει και γεωγραφικά χαρακτηριστικά. Δηλαδή, αυτό που σκέφτονται οι αρμόδιες Αρχές είναι να ληφθούν υπόψη οι απώλειες των τουριστικών εσόδων στις περιφέρειες και στους νομούς της χώρας, ώστε επιχειρήσεις που εδρεύουν σε αυτές τις περιοχές να έχουν ευνοϊκότερα κριτήρια ένταξης και να τύχουν υψηλότερων κρατικών δανείων σε σχέση με άλλες.

Δεν αποκλείεται να διαμορφωθεί μια κλίμακα κρατικών ενισχύσεων, ανάλογα με το ποσοστό των επιχειρήσεων που δεν λειτούργησαν ή υπολειτούργησαν, το ποσοστό των εργαζομένων που δεν επαναπροσελήφθησαν ή βρίσκονται σε αναστολή εργασίας, αλλά και τα έσοδα που θα μπουν στα ταμεία τους.

Επίσης, μελετάται το ενδεχόμενο, ειδικά για τις επιχειρήσεις του κλάδου, να επεκταθεί η παράταση αναστολής καταβολής των δόσεων κεφαλαίου ή και των τοκοχρεολυτικών δόσεων και πέραν της 31ης Δεκεμβρίου που ισχύει για τα φυσικά και όλα τα νομικά πρόσωπα, όπως αποφάσισε πρόσφατα η Ελληνική Ένωση Τραπεζών.

Τι ισχύει για τα καταλύματα 12μηνης λειτουργίας

Προκειμένου, δε, να αντιμετωπιστεί το τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα με τους εποχικά εργαζομένους, αποφασίστηκε όσοι απασχολήθηκαν τη θερινή τουριστική περίοδο 2019 σε ξενοδοχειακά και τουριστικά καταλύματα 12μηνης λειτουργίας, με μονομερή υπεύθυνη δήλωση στην πλατφόρμα, να μπορούν να λάβουν την αποζημίωση των 534 ευρώ, εφόσον δεν έχουν επαναπροσληφθεί και δεν απασχολούνται από τις επιχειρήσεις ή δεν έχουν σύμβαση εξαρτημένης εργασίας σε άλλον εργοδότη.

Αντίστοιχα, οι εργοδότες στα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας που επαναπροσέλαβαν εποχικά εργαζομένους, οι οποίοι είχαν απασχοληθεί τη θερινή τουριστική περίοδο του 2019, μπορούν να θέτουν σε αναστολή τις συμβάσεις εργασίας μέρους ή του συνόλου του προσωπικού αυτού, από την ημερομηνία επαναπρόσληψής τους και μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου.

Οι επιχειρήσεις των 12μηνης λειτουργίας ξενοδοχείων μπορούν να προβαίνουν σε προσωρινή ανάκληση αναστολής συμβάσεων εργασίας των εν λόγω εργαζομένων για κάλυψη έκτακτων, πρόσκαιρων, κατεπειγουσών και ανελαστικών αναγκών μετά την επαναπρόσληψή τους.

Επίσης, οι επιχειρήσεις μπορούν να κάνουν χρήση του προγράμματος ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, δηλαδή να υπαγάγουν στον εν λόγω μηχανισμό τους ανωτέρω εργαζομένους με συμβάσεις πλήρους απασχόλησης, εφόσον έχουν προβεί σε επαναπροσλήψεις.

Πηγή: tourismtoday.gr

της Εύας Οικονομάκη

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου