Μία… τρύπα στο νερό φαίνεται πως έκανε ο Δήμος Ρόδου, όσον αφορά στην αλλαγή καθεστώτος ως προς τις θέσεις στάσης μπροστά από τα φαρμακεία, αφού αφενός υπάρχουν φαρμακοποιοί που αυθαιρετούν και κρατούν θέσεις για τις οποίες δεν έχουν πληρώσει το αντίτιμο που έχει καθοριστεί, και αφετέρου μόλις πέντε (!) από τους 120 φαρμακοποιούς που δραστηριοποιούνται στο νησί, έσπευσαν να καταβάλουν τα 300 ευρώ. Ο πόλεμος που άνοιξε μεταξύ του Δήμου Ρόδου και των φαρμακοποιών μαίνεται, κι όλα δείχνουν ότι θα έχει συνέχεια που θα τραβήξει επί μακρόν.

Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Δωδεκανήσου κ. Νίκος Φουτούλης, εκτιμά ότι πρόκειται για αστοχία της δημοτικής αρχής αφού όπως υποστηρίζει με την απόφαση αυτή και οι ασθενείς θα ταλαιπωρηθούν αλλά και ο Δήμος θα βγει χαμένος, αφού δεν πρόκειται να του αποφέρει τα χρήματα που υπολόγιζε καθώς οι φαρμακοποιοί δεν είναι διατεθειμένοι να συναινέσουν στην καταβολή των 300 ευρώ.

«Προσπάθησαν να απλοποιήσουν το πρόβλημα, λέγοντας ότι το ποσό είναι αμελητέο καθώς πρόκειται για την καταβολή ενός ευρώ την ημέρα. Αυτά είναι μπακαλίστικα μαθηματικά. Υπενθυμίζω πως εμείς οι φαρμακοποιοί πληρώναμε δημοτικό φόρο για τα φάρμακα, που είναι διατιμημένα προϊόντα χωρίς να υπάρξει ποτέ ανταποδοτικότητα και χωρίς να κινηθούμε δικαστικά εναντίον του δήμου για να μας επιστραφεί  ο δημοτικός φόρος όπως έκαναν άλλοι επιχειρηματίες. Φέτος μας ζητούν 300 ευρώ για τις θέσεις στάσης, του χρόνου μπορεί να μας ζητήσουν 500 ευρώ όταν θα αλλάξει η δημοτική αρχή μπορεί να γίνουν και 800! Αυτό δεν μπορεί να διασφαλιστεί. Η ουσία είναι πως άνοιξε ο δρόμος και η κάθε δημοτική αρχή θα ασκεί τη δική της οικονομική πολιτική επί του θέματος. Επειδή τα οικονομικά του Δήμου δεν πάνε και τόσο καλά, προσπαθούν να βγάλουν από την μύγα ξίγκι», λέει στην «δ» ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Δωδεκανήσου κ. Νίκος Φουτούλης.

Όπως επισημαίνει ο κ. Ν. Φουτούλης, πρόκειται για «κοντόφθαλμη, μίζερη, μικροπρεπή και καθαρά εισπρακτικού χαρακτήρα απόφαση» η οποία θα χειροτερέψει την εξυπηρέτηση των ασθενών, ιδίως εκείνων που έχουν σοβαρά προβλήματα υγείας, ξεκαθαρίζοντας ότι οι φαρμακοποιοί ακριβώς για αυτό το λόγο δεν πρόκειται να μείνουν με σταυρωμένα τα χέρια.

«Υπήρχε τρόπος να αποφευχθεί η ταλαιπωρία ασθενών, αφού το πρόβλημα της δημοτικής αρχής είναι πώς θα γεμίσει τα ταμεία. Εμείς προτείναμε ανταποδοτικά να τοποθετήσουμε σε κεντρικά σημεία της πόλης διαδραστικές πινακίδες, για τις οποίες θα καταβάλλαμε το ανάλογο τίμημα με τις οποίες και κοινωνικά μηνύματα θα περνούσαμε, και οι πολίτες όπως και οι τουρίστες, θα ενημερώνονταν για τα φαρμακεία υπηρεσίας της τοποθεσίας τους άμεσα. Με τον τρόπο αυτό θα έμπαιναν στα ταμεία του Δήμου, περισσότερα χρήματα από αυτά που μας ζητούν σήμερα για τις θέσεις στάσης», δηλώνει ο κ. Νίκος Φουτούλης.

Περαιτέρω σημειώνει πως τα φαρμακεία αποτελούν βασικό πυλώνα της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται ως καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. «Στα φαρμακεία μας, παρέχουμε υπηρεσίες στους ασθενείς, οι οποίες δεν πληρώνονται και από τον καθορισμό θέσεων στάσης δεν εξυπηρετείται ο φαρμακοποιός, αλλά ο πολίτης. Πρέπει όλοι οι πολίτες να έχουν άμεση και εύκολη πρόσβαση, καθώς εξυπηρετούνται και άτομα με κινητικά προβλήματα (ΑΜΕΑ) υπερήλικες, καρδιοπαθείς, καρκινοπαθείς και αιμοκαθαιρόμενοι, τόσο για να πάρουν τα αναγκαία φάρμακα, όσο και για να γίνουν δέκτες των υπηρεσιών υγείας που προσφέρει το φαρμακείο. Οι συγκεκριμένοι ασθενείς, ακόμα και 10 μέτρα να περπατήσουν, θα ταλαιπωρηθούν. Πρόκειται για μια “πρωτοτυπία” της δημοτικής αρχής που δεν έχει καμία λογική εξήγηση. Ολες οι προηγούμενες δημοτικές αρχές παραχώρησαν μετά από αίτημα του Φ.Σ.Δ. θέσεις προσωρινής στάσης για την εξυπηρέτηση των ασθενών, μέτρο που ακολούθησαν κι άλλοι Δήμοι στα Δωδεκάνησα όπου κι εξακολουθεί να ισχύει. Φαίνεται ότι η σημερινή δημοτική αρχή, δεν διαθέτει τέτοιες ευαισθησίες, αφού κατήργησε το αυτονόητο καθεστώς, κάτι που μπορεί να δεχτεί κανείς ως μια πολιτική απόφαση – η ορθότητα της οποίας θα κριθεί», επισημαίνει ο κ. Φουτούλης.

Ποιοι χρεώνονται τα 300 ευρώ

Να σημειωθεί ότι στην απόφαση του Δήμου Ρόδου που αφορά τις «καταλήψεις κοινοχρήστων χώρων επί του οδοστρώματος, για θέσεις στάθμευσης» το ποσό καθορίζεται στα 300 ευρώ ετησίως και αφορά:

• Ξενοδοχεία, Ενοικιαζόμενα δωμάτια

• Καταστήματα ενοικίασης οχημάτων

• Τράπεζες

• Φαρμακεία

• Καταστήματα ΕΛΤΑ – ΟΤΕ

• Ιδιωτικά σχολεία

• Φροντιστήρια (ξένων γλωσσών, μέσης εκπαίδευσης, εκμάθησης ηλεκτρονικών υπολογιστών κλπ)

• Κλινικές – πολύ ιατρεία – μονάδες ημερήσιας νοσηλείας (όχι ιατρεία).

«Μπάχαλο» με την σήμανση

Παρά το γεγονός πως κλιμάκιο του Δήμου με τη συνδρομή του Τμήματος Τροχαίας Ρόδου προέβη  στην απομάκρυνση των μεταλλικών – σιδερένιων εμποδίων που υπήρχαν στο οδόστρωμα για την οριοθέτηση χώρου στάθμευσης, φαρμακοποιοί διαμαρτύρονται πως υπάρχουν συνάδελφοί τους που τα επανατοποθέτησαν, χωρίς όμως να έχουν καταβάλει το αντίτιμο των 300 ευρώ και λειτουργούν εις βάρος εκείνων που έχουν πειθαρχήσει, γι αυτό και ζητούν την διενέργεια ελέγχων καθώς όπως λένε στην «δ» είναι τουλάχιστον άδικο να ταλαιπωρούνται οι ασθενείς των φαρμακείων που έχουν πειθαρχήσει και έχουν αφαιρέσει τις σιδερένιες-μεταλλικές πινακίδες με τις οποίες οριοθετούσαν τον χώρο στάσης, την ίδια ώρα που υπάρχουν φαρμακοποιοί οι οποίοι αυθαιρετούν.

Τι θα γίνει με τα βεβαιωμένα πρόστιμα;

«Εμείς είμαστε διατεθειμένοι να κινηθούμε νομικά ούτως ώστε να διαγραφούν τα αναδρομικά χαράτσια των 300 ευρώ που μας επιβλήθηκαν για το 2016 και το 2017 χωρίς να έχουμε καν καταθέσει αίτηση για τη χορήγηση της άδειας το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα», ξεκαθάρισε ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Δωδεκανήσου. Ωστόσο ήδη ο αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Σ. Διακοσταματίου, έχει δεσμευτεί πως θα εισηγηθεί στην νομική υπηρεσία την διαγραφή των βεβαιωμένων οφειλών για παραχώρηση θέσεων στάθμευσης, χωρίς αίτηση, μέχρι και το 2017.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ