ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Γερμανικό «γυμνάσιο» με τη δόση λόγω του ΦΠΑ στα νησιά-Ψάξτε ισοδύναμα μέτρα λέει ο Κλάους Ρέγκλινγκ

news room 1 λεπτό ανάγνωση
ρεγκλινγκ

Τις αμυ­ντι­κές δα­πά­νες «κοιτά» ο Τσα­κα­λώ­τος σύμ­φω­να με αξιω­μα­τού­χους

Για τις αρχές Αυ­γού­στου με­τα­τί­θε­ται η κα­τα­βο­λή της τε­λευ­ταί­ας δόσης των 15 δισ. ευρώ από το τρίτο μνη­μό­νιο προς την Ελ­λά­δα, ενώ επρό­κει­το να εγκρι­θεί αύριο Πα­ρα­σκευή.

Όπως με­τα­δό­θη­κε, μετά τη συ­νε­δρί­α­ση του Eurogroup, η κα­θυ­στέ­ρη­ση στην εκτα­μί­ευ­ση της δόσης των 15 δισ. ευρώ συν­δέ­ε­ται με την από­φα­ση της Αθή­νας να μην αυ­ξή­σει το ΦΠΑ σε πέντε νησιά. Αυτό δεν επέ­τρε­ψε την ολο­κλή­ρω­ση της έγκρι­σης της συμ­φω­νί­ας από το γερ­μα­νι­κό κοι­νο­βού­λιο, ση­μεί­ω­σε ο επι­κε­φα­λής του ESM Κλά­ους Ρέ­γκλινγκ.

Όπως είπε ο κ. Ρέ­γκλινγκ, «υπήρ­χε μια δέ­σμευ­ση προς τους ευ­ρω­παϊ­κούς θε­σμούς, η οποία από την πλευ­ρά μου, πα­ρα­μέ­νει».

Όντως, το γε­γο­νός ότι δεν ολο­κλη­ρώ­θη­κε η έγκρι­ση από το γερ­μα­νι­κό κοι­νο­βού­λιο συν­δέ­ε­ται με την από­φα­ση της ελ­λη­νι­κής κυ­βέρ­νη­σης να μην αυ­ξή­σει το ΦΠΑ σε πέντε νησιά.

Αυτό ήταν ένα από τα προ­α­παι­τού­με­να. όλοι ξέ­ρου­με ότι το ποσόν δεν είναι με­γά­λο, είναι 28 εκατ. ευρώ και έχου­με τη δέ­σμευ­ση της Ελ­λά­δας ότι θα είναι για έξι μήνες. Σή­με­ρα, υπήρ­ξε δέ­σμευ­ση της Ελ­λά­δας ότι θα βρε­θούν ισο­δύ­να­μα ύψους 28 εκατ. ευρώ από αλλού στον προ­ϋ­πο­λο­γι­σμό. Αυτό είναι μια ση­μα­ντι­κή δέ­σμευ­ση που θα επι­τρέ­ψει και στη γερ­μα­νι­κή βουλή να εγκρί­νει τη συμ­φω­νία, τό­νι­σε ο επι­κε­φα­λής του ESM.

Επί του θέ­μα­τος, απα­ντώ­ντας σε σχε­τι­κή ερώ­τη­ση, ο επι­κε­φα­λής του Eurogroup Μαριο Σε­ντέ­νο τό­νι­σε ότι οι ελ­λη­νι­κές αρχές έχουν κάνει τε­ρά­στιες προ­σπά­θειες να ολο­κλη­ρώ­σουν το πρό­γραμ­μα και να δεί­ξουν ιδιο­κτη­σία των με­ταρ­ρυθ­μί­σε­ων. «Το τέλος του προ­γράμ­μα­τος είναι πολύ κρί­σι­μο για ενί­σχυ­ση της εμπι­στο­σύ­νης. Είναι πολύ ση­μα­ντι­κό για την Ελ­λά­δα να πα­ρα­μεί­νει στις συμ­φω­νη­μέ­νες με­ταρ­ρυθ­μί­σεις».

Μο­σκο­βι­σί: Αντι­λαμ­βά­νο­μαι τις επι­φυ­λά­ξεις, σέ­βο­μαι το γερ­μα­νι­κό κοι­νο­βού­λιο

Από την πλευ­ρά του ο κ. Μο­σκο­βι­σί επι­χεί­ρη­σε να υπο­βαθ­μί­σει το γερ­μα­νι­κό «κα­ψό­νι» με την δόση ανα­φε­ρό­με­νος στην δη­μο­σιο­νο­μι­κή από­δο­ση του ΦΠΑ «Είναι 28 εκατ. ευρώ. Αντι­λαμ­βά­νο­μαι τις επι­φυ­λά­ξεις, σέ­βο­μαι το γερ­μα­νι­κό κοι­νο­βού­λιο, αλλά αυτό το ποσόν δεν ανα­μέ­νε­ται να θέσει σε κίν­δυ­νο το στόχο για πρω­το­γε­νές πλε­ό­να­σμα του 3,5%. Η Ελ­λά­δα υπε­ρα­πο­δί­δει κάθε χρόνο και το νού­με­ρο είναι πολύ μικρό» , δή­λω­σε χα­ρα­κτη­ρι­στι­κά

Με αυτά τα δε­δο­μέ­να η εκτα­μί­ευ­ση δεν θα γίνει εντός του Ιου­λί­ου αλλά τον Αύ­γου­στο.

«Η τε­λι­κή από­φα­ση που θα δώσει το «πρά­σι­νο φως» για την εκτα­μί­ευ­ση της δόσης θα λη­φθεί όταν ολο­κλη­ρω­θούν όλες οι δια­δι­κα­σί­ες στα εθνι­κά κοι­νο­βού­λια. Πε­ρι­μέ­νω ότι αυτό θα συμ­βεί στις αρχές του Αυ­γού­στου», ανέ­φε­ρε ο κ. Σε­ντέ­νο.

Τέλος το μέλος του Δ,Σ της ΕΚΤ κ. Μπε­νουά Κερέ έκλει­σε την… πόρτα για συμ­με­το­χή της Ελ­λά­δος στο πρό­γραμ­μα πο­σο­τι­κής χα­λά­ρω­σης «QE» .Όπως είπε , ο επι­κε­φα­λής της κε­ντρι­κής τρά­πε­ζας Μάριο Ντρά­γκι ήταν ξε­κά­θα­ρος λίγες μέρες πριν στην Ευ­ρω­βου­λή, όταν πε­ριέ­γρα­ψε ποιες είναι οι προ­ϋ­πο­θέ­σεις για να γίνει κάτι τέ­τοιο. Ει­δι­κό­τε­ρα , ο κ. Κερέ ανέ­φε­ρε ότι πρώ­τον πρέ­πει να υπάρ­χει waiver, δεύ­τε­ρον πρέ­πει να υπάρ­χει αξιο­λό­γη­ση ότι το χρέος είναι βιώ­σι­μο και τέλος πρέ­πει να λη­φθούν επι­σή­μως οι απο­φά­σεις.

Κα­τέ­λη­ξε λέ­γο­ντας πως για να υπάρ­χει waiver πρέ­πει να υπάρ­χει πρό­γραμ­μα, ση­μειώ­νο­ντας πως η επο­πτεία δεν είναι πρό­γραμ­μα.

Στις αμυ­ντι­κές δα­πά­νες ανα­ζη­τού­νται τα ισο­δύ­να­μα

Πά­ντως, σύμ­φω­να με πλη­ρο­φο­ρί­ες ο υπουρ­γός οι­κο­νο­μι­κών κ. Ευ­κλεί­δης Τσα­κα­λώ­τος ενη­μέ­ρω­σε τους ομο­λό­γους του ότι ισο­δύ­να­μα θα βρε­θούν από πε­ρι­κο­πές 28 εκατ. ευρώ στον φε­τι­νό προ­ϋ­πο­λο­γι­σμό του υπουρ­γεί­ου Εθνι­κής Άμυ­νας (9 εκατ. ευρώ από την μεί­ω­ση σε υγειο­νο­μι­κές, φαρ­μα­κευ­τι­κές και τα­ξι­διω­τι­κές δα­πά­νες του προ­σω­πι­κού των Ενό­πλων Δυ­νά­με­ων, 5 εκατ. ευρώ από δα­πά­νες για το ΝΑΤΟ, 4 εκατ. ευρώ για συ­ντή­ρη­ση αε­ρο­σκα­φών και 10 εκατ. από οφει­λές στα εξο­πλι­στι­κά προ­γράμ­μα­τα).

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.