Ειδήσεις

Εξάπλωση του καρκίνου στην Ευρώπη λόγω αλκοόλ, σύμφωνα με μελέτη του ΠΟΥ

Μια νέα έκθεση συνδέει την κατανάλωση αλκοόλ με την αύξηση των περιπτώσεων του καρκίνου του πεπτικού συστήματος στην ΕΕ και καλεί τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να αναλάβουν άμεση δράση.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, περίπου 3,3 εκατομμύρια θάνατοι ανά τον κόσμο – 5,9% των πρόωρων θανάτων – προέρχονται κάθε χρόνο από την κατάχρηση του αλκοόλ. Η Ευρώπη κατέχει το υψηλότερο ποσοστό κατανάλωσης οινοπνεύματος παγκοσμίως.

Η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Γαστρεντερολογίας (UEG) δημοσίευσε την περασμένη εβδομάδα μια έκθεση, προειδοποιώντας ότι η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ στην Ευρώπη συνδέεται με την αύξηση των καρκίνων του πεπτικού συστήματος.

Η έκθεση συγκέντρωσε τις απόψεις κορυφαίων Ευρωπαίων ειδικών στον καρκίνο του πεπτικού συστήματος και επικεντρώθηκε στην επίδραση του αλκοόλ σε αυτόν τον τύπο καρκίνου.

Ο πρόεδρος της UEG Μάικλ Μανς τόνισε ότι παρά τις προσπάθειες της ΕΕ να αντιμετωπίσει τον αντίκτυπο του αλκοόλ στην υγεία, η κατανάλωση παραμένει υψηλότερη από ότι στον υπόλοιπο κόσμο και ταυτόχρονα η συχνότητα εμφάνισης καρκίνων του πεπτικού που συνδέονται με το αλκοόλ όλο και μεγαλώνει.

«Απαιτούμε άμεσα μια στοχευμένη και πολυδιάστατη προσέγγιση από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και λήψης αποφάσεων για να αυξήσουμε την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του κοινού αλλά και των επαγγελματικών υγείας σχετικά με τους κινδύνους του αλκοόλ […] και στρατηγικές για τη μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ που σχετίζονται με την εμφάνιση καρκίνων του πεπτικού», τόνισε ο Mανς.

Οι πολίτες της ΕΕ καταναλώνουν κατά μέσο όρο δύο αλκοολούχα ποτά την ημέρα. Σύμφωνα με την έκθεση, οι καταναλωτές αλκοόλ αντιμετωπίζουν κατά 21% αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του παχέος εντέρου, πέρα από τους άλλους τύπους καρκίνου του πεπτικού συστήματος.

Η έρευνα διαπίστωσε ότι όλες οι χώρες της ΕΕ είχαν «μέτρια» μέση ημερήσια πρόσληψη αλκοολούχων ποτών, δηλαδή μεταξύ ενός και τεσσάρων ποτών την ημέρα. «Αυτό εκθέτει τους πολίτες σε αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου και του οισοφάγου», τόνισε η έκθεση.

Όσον αφορά αυτούς που καταναλώνουν τέσσερα ή περισσότερα ποτά την ημέρα, η έκθεση τόνισε ότι διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του παγκρέατος, του ήπατος και του γαστρεντερικού συστήματος.

«Αυτοί οι τρεις τύποι καρκίνου, σε συνδυασμό με τον καρκίνο του παχέος εντέρου και του οισοφάγου, είναι οι πέντε πιο κοινοί τύποι καρκίνου του πεπτικού συστήματος παγκοσμίως, προκαλώντας σχεδόν 3 εκατομμύρια θανάτους ετησίως νούμερο το οποίο αντιστοιχεί σε πάνω από το ένα τρίτο των θανάτων από καρκίνο παγκοσμίως», ανέφερε η έκθεση υπογραμμίζοντας ότι καμία χώρα της ΕΕ δεν είχε μέση ημερήσια κατανάλωση αλκοόλ μικρότερη του ενός ποτού ανά κάτοικο.

Ποιο είναι το πιο «επικίνδυνο» ποτό;

Σε ερώτηση για ποιο είναι το πιο επικίνδυνο αλκοολούχο ποτό για τον καρκίνο του πεπτικού συστήματος, η καθηγήτρια Ελένα Κορτέζ Πίντο είπε: «Η έρευνα για το ποιος τύπος αλκοολούχου ποτού παίζει τον σημαντικότερο ρόλο στον καρκίνο παραμένει ασαφής».

Η Κορτέζ Πίντο, η οποία είναι επίσης σύμβουλος πολιτικής της ΕΕ για την Ευρωπαϊκή Ένωση Μελέτης του Ήπατος (EASL), εξήγησε ότι οι περισσότερες μελέτες δεν αναφέρουν κάποια διακύμανση για τον κίνδυνο αύξησης των καρκίνων του πεπτικού από κάποιο συγκεκριμένο τύπο ποτού.

skai.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου