Συνεντεύξεις

Γ. Τσακίρης: «Ευημερούν οι αριθμοί σε ό,τι αφορά τις αφίξεις»

«Οι αριθμοί σε ό,τι αφορά τις αφίξεις ευημερούν. Το θέμα είναι να ευημερήσουν και οι επιχειρήσεις στο τέλος της σεζόν. Εδώ είναι το μεγάλο στοίχημα. Θα αποδειχθεί κερδισμένο όταν θα φθάσουμε στο τέλος της τουριστικής περιόδου και διαπιστώσουμε πως οι επιχειρήσεις είναι σε καλύτερη κατάσταση από ό,τι βρισκόντουσαν πέρσι τέτοια εποχή».

Στο στοίχημα της αύξησης των εσόδων των τουριστικών επιχειρήσεων, αναφέρεται, σε συνέντευξή του στη «δ», ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου κ. Γιώργος Τσακίρης και τονίζει πως θα πρέπει να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα του τουριστικού προϊόντος.
Ο κ. Τσακίρης αναφέρεται και στις μελέτες που εκπονούνται από το ΞΕΕ. Η μία από αυτές σχετίζεται με τα οικονομικά των τουριστικών επιχειρήσεων.

«Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ρευστότητα και δεν δίνεται χρηματοδότηση από τις τράπεζες. Όλα αυτά πιέζουν χρηματοοικονομικά και λειτουργικά τις επιχειρήσεις. Πρόκειται για ένα τεράστιο θέμα που πρέπει να μελετηθεί άμεσα και να δούμε ποιες λύσεις θα προτείνουμε στην κυβέρνηση σαν θεσμικοί της σύμβουλοι», δηλώνει ο κ. Τσακίρης.

Με αφορμή την επίσκεψη του προέδρου της Κίνας στη Ρόδο, ο κ. Τσακίρης δηλώνει, πως θα επιδράσει θετικά στον τομέα του τουρισμού.
Η συνέντευξη του κ. Γιώργου Τσακίρη, αναλυτικά:
• Δώσατε το «παρών» στην Γενική Συνέλευση της ΕΞΡ.
Ναι, μην ξεχνάτε πως είμαι και ξενοδόχος Ρόδου. Όφειλα να δώσω το παρών στη γενική συνέλευση. Είναι ιδιαίτερη χαρά ότι συνέπεσε αυτή η συγκυρία και βρισκόμουν στη Ρόδο.
• Είστε ικανοποιημένος από τις αφίξεις των τουριστών και την εξέλιξη της σεζόν μέχρι τώρα;
Οι αριθμοί σε ό,τι αφορά τις αφίξεις ευημερούν. Το θέμα είναι να ευημερήσουν και οι επιχειρήσεις στο τέλος της σεζόν. Εδώ είναι το μεγάλο στοίχημα. Θα αποδειχθεί κερδισμένο όταν θα φθάσουμε στο τέλος της τουριστικής περιόδου και διαπιστώσουμε πως οι επιχειρήσεις είναι σε καλύτερη κατάσταση από ό,τι βρισκόντουσαν πέρσι τέτοια εποχή.
• Το ζητούμενο είναι η αύξηση των εσόδων;
Η αύξηση των εσόδων και η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού τουριστικού προϊόντος. Επίσης πρέπει να λυθούν δομικά προβλήματα, όπως η εποχικότητα. Υπάρχει ανάγκη εμπλουτισμού του τουριστικού προϊόντος με νέες μορφές τουρισμού που είναι πολύ ώριμες για τη χώρα και δεν καταφέραμε να τις εκμεταλλευτούμε ως χώρα.

• Σε ποιες ειδικές μορφές τουρισμού αναφέρεστε;
Στον συνεδριακό, τον ιατρικό τουρισμό, τον τουρισμό τρίτης ηλικίας.
• Ποιο είναι το αντικείμενο των μελετών που θα εκπονηθούν για λογαριασμό του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου;
Εκπονούνται για λογαριασμό του ΞΕΕ τρεις μελέτες αυτή την περίοδο. Η μια αφορά το sharing economy και είναι η νέα τάση που υπάρχει στην παγκόσμια τουριστική αγορά. Είναι ταχύτατα αναπτυσσόμενη και χρηματοδοτείται από μεγάλους τραπεζικούς οργανισμούς. Εδώ είναι ένα θέμα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Για το λόγο αυτό μελετούμε τις επιπτώσεις για να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε. Εκπονείται μελέτη για την άμβλυνση της εποχικότητας και μελέτη για τα οικονομικά των ελληνικών τουριστικών επιχειρήσεων.
• Ποιος είναι ο λόγος που αναζητάτε στοιχεία για τα οικονομικά των ελληνικών τουριστικών επιχειρήσεων; Υπάρχει κάτι που σας ανησυχεί;
Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ρευστότητα και δεν δίνεται χρηματοδότηση από τις τράπεζες. Όλα αυτά πιέζουν χρηματοοικονομικά και λειτουργικά τις επιχειρήσεις. Αυτό είναι ένα τεράστιο θέμα που πρέπει να μελετηθεί άμεσα και να δούμε ποιες λύσεις θα προτείνουμε στην κυβέρνηση σαν θεσμικοί της σύμβουλοι.

• Πώς μπορεί να επιτευχθεί η άμβλυνση της εποχικότητας;
Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν. Αυτό που θα πρέπει να δούμε είναι ο εμπλουτισμός του προϊόντος. Εμείς θεωρούμε ως σημαντικότερη παράμετρο για την άμβλυνση της εποχικότητας την αύξηση των τουριστών τρίτης ηλικίας. Για να έρθουν στην Ελλάδα θα πρέπει να έχουν την κατάλληλη ιατρική περίθαλψη και διευκολύνσεις ως προς την προσβασιμότητα στις επιχειρήσεις και τις υποδομές. Αυτό είναι το τρίπτυχο που θα δώσει το έναυσμα για την αύξηση των τουριστών εκτός περιόδου αιχμής και άρα για την άμβλυνση της εποχικότητας.

• Έχουν ανατεθεί νέες αρμοδιότητες στο Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο και ποιες είναι;
Η βασική αρμοδιότητα που έχει ανατεθεί στο ΞΕΕ είναι η κατάταξη των τουριστικών καταλυμάτων. Είναι σημαντικό και πιστεύω πως το Επιμελητήριο θα μπορέσει να ανταποκριθεί εμπεριστατωμένα και αποτελεσματικά σε αυτή την πρόκληση που βοηθά στην αναβάθμιση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος. Είναι πολύ σημαντικό που ένας φορέας ομογενοποιημένα θα κατατάσσει τα ελληνικά τουριστικά καταλύματα ανεξαρτήτως της κατηγορίας και της ιδιότητας που έχουν.
• Ποια είναι η άποψή σας για το νομοσχέδιο που αφορά τον τουρισμό;
Είναι ένα νομοσχέδιο θετικό. Έρχεται να εξορθολογίσει την υπάρχουσα τουριστική νομοθεσία, να εξομαλύνει τις δυσλειτουργίες που παρατηρήθηκαν το προηγούμενο διάστημα. Σαν Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο στηρίζουμε την προσπάθεια εξορθολογισμού της τουριστικής νομοθεσίας.

• Στη Ρόδο έρχεται για ιδιωτική επίσκεψη ο Πρόεδρος της Κίνας. Ποιες είναι οι προοπτικές, που ανοίγονται για συνεργασία στον τουρισμό;
Η Κίνα είναι μια τεράστια αγορά. Στην Αθήνα και στη Σαντορίνη βλέπουν και βιώνουν τη μεγάλη δυναμική του τουρισμού από την Κίνα. Είναι πολύ θετικό που θα είναι στη Ρόδο ο Κινέζος πρόεδρος. Το αναφέρω αυτό γιατί οι Κινέζοι είναι άτομα μιμητικά και η επίσκεψη θα τους δώσει έναυσμα για να έρθουν στο νησί. Αυτό είναι πολύ σημαντικό. Το είδαμε και πριν μερικά χρόνια όταν είχαν πάει πρόσφυγες της Λιβύης στην Κρήτη.
• Γίνεται πρόταση για τη δημιουργία κέντρου προσωρινής φιλοξενίας παράνομων μεταναστών στη Ρόδο. Αυτό δεν ενέχει κινδύνους για τον τουρισμό;
Άποψή μου είναι ότι πρέπει να δημιουργηθούν σε όλα τα νησιά κέντρα υποδοχής. Δεν θα πρέπει οι παράνομοι μετανάστες να κυκλοφορούν ελεύθερα στους δρόμους. Θα πρέπει να υπάρχει ένας χώρος υποδοχής που να διαθέτει όλες τις κατάλληλες υποδομές. Να μένουν σε αυτό μέχρι να κριθούν τα αιτήματά τους. Δεν νοείται να κυκλοφορούν ελεύθεροι.

• Προχωρούν οι διαδικασίες για την ιδιωτικοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων; Ποια είναι η άποψή σας;
Αυτό είναι ένα στοίχημα ισορροπίας. Θα πρέπει να ισορροπήσουμε στα ορθολογικά τέλη και να επενδύσουμε στις υποδομές. Μας αξίζουν καλύτερα αεροδρόμια διότι ο καλός τουρίστας, που όλοι προσδοκούμε να φέρουμε, δεν μπορεί να έρχεται σε τέτοιες υποδομές. Πρέπει να είναι ικανοποιημένος για όλο το πακέτο του προορισμού που επισκέπτεται. Δεν θα πρέπει όμως να επαναληφθούν φαινόμενα σαν αυτό του αεροδρομίου «Ελ. Βενιζέλος», όπου η αύξηση των τελών το κατέστησε αποτρεπτικό για τους επιβάτες που προτιμούσαν την Αθήνα.

• Πώς είναι η συνεργασία σας με την Ένωση Ξενοδόχων Ρόδου;
Είναι εξαιρετικά αποτελεσματική. Και με τον κ. Αντώνη Καμπουράκη και με τον κ. Αρη Σουλούνια που είναι μέλος της διοικούσας επιτροπής του ΞΕΕ έχουμε εξαιρετική συνεργασία. Στο διοικητικό συμβούλιο του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου μετέχει και ο κ. Στέργος Φώκιαλης.
• Έχουν εισέλθει στην τελική ευθεία οι προετοιμασίες για τη δημιουργία παραρτήματος του ΞΕΕ στη Ρόδο;
Ναι, βεβαίως. Θα ανακοινώσουμε σε λίγο καιρό τη λειτουργία του τοπικού παραρτήματος του ΞΕΕ στη Ρόδο.
• Θα λειτουργεί στους χώρους της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου;
Θα λειτουργεί στους χώρους της ΕΞΡ. Το παράρτημα του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου θα παρέχει στους ξενοδόχους της Ρόδου τις υπηρεσίες που απολαμβάνουν οι συνάδελφοί τους στην Αθήνα. Αυτό θα επιτευχθεί γιατί έχουμε ηλεκτρονικοποιήσει όλες τις εσωτερικές διαδικασίες. Τα πάντα γίνονται ηλεκτρονικά. Θα γίνεται η ίδια δουλειά όπως στην Αθήνα.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου