ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Παγκόσμια ανησυχία: Εκρήξεις σε δύο πετρελαιοφόρα στον Κόλπο του Ομάν

news room 3 λεπτά ανάγνωση
733

Συνα­γερ­μός στον Κόλπο του Ομάν, μετά από πλη­ρο­φο­ρίες για εκρή­ξεις σε δύο πετρε­λαιο­φόρα. Είχαν προη­γη­θεί επι­θέ­σεις σε τέσσερα πλοία τον Μάιο και είχε προ­κλη­θεί ένταση ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ιράν

Δύο δεξα­με­νό­πλοια εκκε­νώ­θη­καν σήμερα έπειτα από περι­στα­τικό στον Κόλπο του Ομάν και το πλήρωμά τους είναι ασφαλές, σύμφωνα με τέσ­σε­ρις ναυ­τι­λια­κές και εμπο­ρι­κές πηγές.

Πρό­κει­ται για το δεξα­με­νό­πλοιο Front Altair με σημαία Νήσων Μάρσαλ και το Kokuka Courageous με σημαία Παναμά.

Προς το παρόν δεν υπάρχει επι­βε­βαί­ωση από τις εται­ρείες στις οποίες ανήκουν τα δεξα­με­νό­πλοια ή τις αρχές του Ομάν ή των γει­το­νι­κών Ηνω­μέ­νων Αρα­βι­κών Εμι­ρά­των, στα χωρικά ύδατα των οποίων επλή­γη­σαν τέσσερα δεξα­με­νό­πλοια τον περα­σμένο μήνα.

Λίγο νωρί­τερα ο Maritime Trade Operations, ο οποίος ανήκει στο Βρε­τα­νικό Βασι­λικό Ναυτικό, ανα­κοί­νωσε ότι ενη­με­ρώ­θηκε για περι­στα­τικό με πλοία στον Κόλπο του Ομάν, κοντά στην ιρανική ακτή, χωρίς να διευ­κρι­νί­σει περαι­τέρω.

“Το Ηνωμένο Βασί­λειο και οι εταίροι του διε­ρευ­νούν” το περι­στα­τικό, σημεί­ωσε.

Επίθεση σε νορ­βη­γικό πλοίο

Δεξα­με­νό­πλοιο που ανήκει στην νορ­βη­γική εται­ρεία Frontline επλήγη από τορπίλη ανοιχτά της ακτής της Φου­τζέιρα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, γράφει σήμερα η ναυ­τι­λιακή εφη­με­ρίδα Tradewinds, επι­κα­λού­μενη εται­ρι­κές πηγές που δεν κατο­νο­μά­ζει.

Η Frontline δεν έχει μέχρι στιγμής σχο­λιά­σει την είδηση αυτή.

Ο βρε­τα­νι­κός οργα­νι­σμός United Kingdom Maritime Trade Operations (UKMTO), που ανήκει στο Βασι­λικό Ναυτικό του Ηνω­μέ­νου Βασι­λείου, ανα­κοί­νωσε λίγο νωρί­τερα ότι ενη­με­ρώ­θηκε για ένα περι­στα­τικό στον Κόλπο του Ομάν, κοντά στην ιρανική ακτή, και ότι η Βρε­τα­νία και οι εταίροι της διε­ρευ­νούν το συμβάν.

Επίσης τέσ­σε­ρις ναυ­τι­λια­κές και εμπο­ρι­κές πηγές δήλωσαν ότι δύο δεξα­με­νό­πλοια εκκε­νώ­θη­καν σήμερα έπειτα από περι­στα­τικό στον Κόλπο του Ομάν και ότι τα πλη­ρώ­ματά τους είναι ασφαλή.

Πρό­κει­ται για το δεξα­με­νό­πλοιο Front Altair με σημαία Νήσων Μάρσαλ και το Kokuka Courageous με σημαία Παναμά, σύμφωνα με τις πηγές αυτές.

Προς το παρόν δεν υπάρχει επι­βε­βαί­ωση από τις εται­ρείες στις οποίες ανήκουν τα δεξα­με­νό­πλοια ή τις αρχές του Ομάν ή των γει­το­νι­κών Ηνω­μέ­νων Αρα­βι­κών Εμι­ρά­των, στα χωρικά ύδατα των οποίων επλή­γη­σαν τέσσερα δεξα­με­νό­πλοια τον περα­σμένο μήνα.

 Το δεξα­με­νό­πλοιο Kokuka Courageous υπέστη βλάβη

Το δεξα­με­νό­πλοιο Kokuka Courageous υπέστη σήμερα βλάβη από περι­στα­τικό σχετικό με την ασφά­λεια στον Κόλπο του Ομάν, δήλωσε εκπρό­σω­πος του διευ­θυ­ντή της εται­ρείας που δια­χει­ρί­ζε­ται το πλοίο BSM Ship Management, στην Σιγκα­πούρη.

Ο εκπρό­σω­πος διευ­κρί­νισε ότι και τα 21 μέλη του πλη­ρώ­μα­τος έχουν απο­μα­κρυν­θεί από το πλοίο μετά το περι­στα­τικό, το οποίο είχε ως απο­τέ­λε­σμα να υποστεί ζημιά η δεξιά πλευρά του κύτους του δεξα­με­νό­πλοιου.

Ο καπε­τά­νιος και το πλήρωμα δια­σώ­θη­καν και απο­μα­κρύν­θη­καν γρήγορα με σωσίβια λέμβο του Coastal Ace, ενός πλοίου που βρι­σκό­ταν κοντά.

Ένα μέλος του πλη­ρώ­μα­τος του δεξα­με­νό­πλοιου τραυ­μα­τί­στηκε ελαφρά κατά το περι­στα­τικό και του παρα­σχέ­θη­καν πρώτες βοή­θειες πάνω στο Coastal Ace.

“Το Kokuka Courageous παρα­μέ­νει στην περιοχή και δεν δια­τρέ­χει κίνδυνο να βυθι­στεί. Το φορτίο μεθα­νό­λης που μετα­φέ­ρει παρα­μέ­νει ανέπαφο”, σημεί­ωσε ο εκπρό­σω­πος.

Το πλοίο αυτό βρί­σκε­ται περίπου 70 ναυτικά μίλια ανοιχτά της Φου­τζέιρα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και περίπου 14 ναυτικά μίλια ανοιχτά του Ιράν.

Το αμε­ρι­κα­νικό Πολε­μικό Ναυτικό παρέχει βοήθεια

Το Πολε­μικό Ναυτικό των ΗΠΑ παρέχει σήμερα βοήθεια σε δεξα­με­νό­πλοια στον Κόλπο του Ομάν αφού έλαβε δύο σήματα κιν­δύ­νου, ανα­κοί­νωσε ο Πέμπτος Στόλος, η βάση του οποίου είναι στο Μπα­χρέιν.

“Εχουμε ενη­με­ρω­θεί για την φερό­μενη επίθεση σε δεξα­με­νό­πλοια στον Κόλπο του Ομάν. Το αμε­ρι­κα­νικό Πολε­μικό Ναυτικό στην περιοχή δέχθηκε δύο ξεχω­ρι­στά σήματα κιν­δύ­νου στις 6:12 πμ τοπική ώρα και ένα δεύτερο στις 07:00 πμ”, δήλωσε ο Τζόσουα Φρέι του Πέμπτου Στόλου.

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.