Τοπικές Ειδήσεις

Γεραπετρίτης: Μετακίνηση στα νησιά με self test ή πιστοποιητικό εμβολιασμού

Τον τρόπο με τον οποίο  θα γίνουν από την Παρασκευή οι μετακινήσεις στα νησιά και στην επαρχία, εξήγησε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης στον ΣΚΑΙ.

«Θα είναι ένα καλοκαίρι που θα αποζημιώσει όλους μας” επισήμανε ενώ πρόσθεσε “Εάν θέλουμε να μετακινηθούμε σε νησί με πλοίο ή αεροπλάνο πρέπει να κάνουμε  ένα αυτοδιαγνωστικό τεστ και στη συνέχεια να το δηλώσουμε στην πλατφόρμα και να το εκτυπώσουμε»

Οι ταξιδιώτες θα συμπληρώνουν χειρόγραφα pfd με υπεύθυνη δήλωση αρνητικού αποτελέσματος την οποία θα υποδεικνύουν στους ελέγχους. Παράλληλα ολοκληρώνεται το ψηφιακό σύστημα όπου θα αναρτώνται τα αποτελέσματα των διαγνωστικών ελέγχων.

Εξήγησε ότι προφανώς εκτός από τα self test για ταξίδια σε νησιά ισχύει και το πιστοποιητικό εμβολιασμού που εκδίδει μόνος του ο πολίτης από την πλατφόρμα εμβολιασμών, ενώ μπορεί να χρησιμοποιήσει και πιστοποιητικό αντισωμάτων αν έχει νοσήσει και έχει επαρκή αντισώματα από διαγνωστικό κέντρο.

Το self test δε θα δίνεται δωρεάν από το κράτος σε όσους θα ταξιδέψουν στα νησιά, θα το αγοράζουν από το φαρμακείο, επισήμανε ο κύριος Γεραπετρίτης, και είναι ένα μέτρο το οποίο δεν  αφορά τις διαπεριφερειακές μετακινήσεις. Ο σκοπός είναι τα προστατεύσουμε τα νησιά επισήμανε, ενώ τόνισε ότι τα τεστ που έχουμε μέχρι τώρα δεν επαρκούν για τους ταξιδιώτες.

“Όπως μέχρι σήμερα έχουμε πορευθεί χέρι – χερι με πολίτες και πιστώνονται την όποια καλή διαχείριση έτσι και σήμερα με σχέση ευθύνης θα πρέπει να προβαίνουν σε αυτές τις απαιτούμενες ενέργειες, ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας.”

Στο ερώτημα γιατί δεν έγινε πράξη η εξαγγελία για ένα δωρεάν self test στο γενικό πληθυσμό, εξήγησε ότι καθώς άνοιξαν πολύ πρώιμα δραστηριότητες της αγοράς και της κοινωνίας, η επιτροπή εισηγήθηκε πολλαπλά υποχρεωτικά τεστ για λόγους ασφάλειας.

Στα σχολεία σε μαθητές και εκπαιδευτικούς γίνονται 4 εκατ. τεστ εβδομαδιαίως ενώ εάν συνυπολογιστούν και τα τεστ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού υπόκειται σε έλεγχο, σύμφωνα με τον κ. Γεραπετρίτη.

Ελεύθερη μετακίνηση με “πιστοποιητικά”
Σύμφωνα με τον κ. Γεραπετρίτη ο κάθε πολίτης που θέλει να ταξιδέψει ελέυθερα στα νησιά  μπορεί να επιδείξει ακόμα τρια πιστοποιητικά πιο ισχυρά από το self test.

Ωστόσο ο πολίτης μπορεί να μετακινηθεί με:

το πιστοποιητικό εμβολιασμό του
πιστοποιητικό αντισωμάτων
ακόμα και το μοριακό τεστ όπως και κάθε τεστ αντιγόνου
Να τονίσουμε ότι σε Λευκάδα και  Εύβοια δεν είναι υποχρεωτικο  το testing

Ταχύτερος ο ρυθμός εμβολιασμού από όλες τις G8 και G20 χώρες
Η Ελλάδα σε αναλογία πληθυσμού βρίσκεται στην πρώτη θέση μεταξύ των χωρών της G20 με 0,91 εμβολιασμούς ανά 100 άτομα, τόνισε ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, τόνισε

στη συνέχεια ο υπουργός ενώ πρόσθεσε, ότι η χώρα μας βρίσκεται «πολύ πάνω από το μέσο όρο» και μεταξύ τωνχωρών της ΕΕ.

«Ένας στους 100 Έλληνες εμβολιάζεται κάθε ημέρα. Έχουμε φτάσει σε πάρα πολύ υψηλό επίπεδο», «το εμβολιαστικό εγχείρημα ξεπέρασε τις προσδοκίες όλων μας» πρόσθεσε ο υπουργός και τόνισε ότι έως τα τέλη Μαΐου εκτιμάται ότι θα έχουν εμβολιαστεί 5 εκατ. πολίτες.

Χαρακτήρισε αυτονόητο ότι η χώρα μας ετοιμάζεται για τέταρτο κύμα της πανδημίας ωστόσο εκτίμησε ότι δεν θα χρειαστεί και πρόσθεσε ότι το μεγάλο όπλο είναι οι εμβολιασμοί.

Πότε θα ανοίξει η συζήτηση για υποχρεωτικούς εμβολιασμούς
Ο κ. Γεραπετρίτης τόνισε ότι μόλις εξασφαλιστεί η καθολική παροχή εμβολίων στον πληθυσμό μπορεί να ανοίξει η συζήτηση για υποχρεωτικούς εμβολιασμούς σε κρίσιμες δομές υγείας και κέντρα ευάλωτου πληθυσμού. Αναφέρθηκε στα νομικά αλλά και τα πραγματικά ζητήματα που προκύπτουν και εξέφρασε την άποψη ότι καθώς είναι ζήτημα κοινωνικής αλληλεγγύης και θα πρέπει να εξεταστεί όταν εξασφαλιστεί καθολική παροχή εμβολίων.

Επεκτατική η πολιτική Ερντογάν – Οι προϋποθέσεις για συνάντηση με Μητσοτάκη
Για την Τουρκία ο υπουργός ανέφερε ότι το τελευταίο διάστημα έχει επιλέξει μια ιδιαιτέρως επεκτατική πολιτική, καθώς εγκαθίσταται σε περιοχές όπου υπάρχουν προβλήματα όπως η Λιβύη, Συρία και τώρα η Παλαιστίνη.

Εκτίμησε ότι αυτή η πολιτική δεν έχει αποδώσει, ούτε ισχυροποίησε την Τουρκία, αντίθετα δημιούργησε σοβαρά προβλήματα αντισυσπείρωσης στη χώρα και ενίσχυσε τις ελληνικές θέσεις.

Τόνισε ότι η Ελλάδα έχει ενισχύσει σημαντικά τη θέση της μέσω στρατηγικών συνεργασιών.

Για το ενδεχόμενο συνάντησης του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν τόνισε ότι η θέση της ελληνικής πολιτείας είναι ότι οι ηγέτες γειτονικών κρατών οφείλουν να μιλούλ ωστόσο πρέπει να ικανοποιούνται ορισμένα αναγκαία προαπαιτούμενα. Πιο συγκεκριμένα είπε ότι χρειάζεται μια αμοιβαία σχέση εμπιστοσύνης, αποχή από ενέργειες που δυναμιτίζουν το κλίμα και πάνω από όλα να έχει εδραιωθεί και μια σαφής ατζέντα για τα εκκρεμή ζητήματα που στην περίπτωσή Ελλάδας – Τουρκίας αφορούν τις θαλάσσιες ζώνες.

Δεν καταργείται το 8ωρο
Για το εργασιακό νομοσχέδιο που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση ο κ. Γεραπετρίτης δήλωσε ρητά και κατηγορηματικά ότι δεν καταργείται το 8ωρο, το 5νθήμερο και οι υπερωρίες αλλά συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Πρόσθεσε ότι πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που «ενισχύει απολύτως τη θέση του εργαζόμενου» και πρόσθεσε ότι αυτή τη στιγμή το εργασιακό πλαίσιο είναι τελείως αρρύθμιστο, η εργοδοτική αυθαιρεσία πλεονάζει ενώ δεν είναι επαρκής και ο έλεγχος με αποτέλεσμα να ευνοείται πάντα ο ισχυρός

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου