Ρεπορτάζ

Συμπληρωματικές καταθέσεις σε υπόθεση πλαστογραφίας με κατηγορούμενους εκπροσώπους φορολογικής αποθήκης

Καταθέσεις έδωσαν χθες στο πλαίσιο συμπληρωματικής κυρίας ανάκρισης, που παραγγέλθηκε, τρεις επιτελείς του Τελωνείου Ρόδου σε υπόθεση με κατηγορούμενους για διακεκριμένη πλαστογραφία δύο εκπροσώπους φορολογικής αποθήκης της Ρόδου.
Στην επιχείρησή τους διενεργήθηκε έρευνα επιτελών του Τελωνείου Ρόδου, του ΣΔΟΕ Αττικής και Νότιου Αιγαίου και του Τμήματος Χημικών Υπηρεσιών Ρόδου, ενώ υπέστησαν αλλεπάλληλους ελέγχους από τις αρχές του Μαρτίου 2016, γιατί μετά από αιφνίδιο έλεγχο τελωνειακών και αστυνομικών σε αποθήκη ιδιοκτησίας τους, βρέθηκαν στην κατοχή τους σημαντικές ποσότητες αλκοολούχων ποτών τύπου «Breezer» τα οποία δεν έφεραν σήμανση και ημερομηνία λήξης, ενώ περαιτέρω βρέθηκαν χημικές ουσίες για να αφαιρούνται από τα μπουκάλια οι σχετικές ενδείξεις αλλά και ειδικό εκτυπωτικό μηχάνημα, που εκτυπώνει πάνω σε φιάλες.
Εγιναν έρευνες και από το χημείο, που διαπίστωσε ότι τα συγκεκριμένα ποτά δεν ήταν «μπόμπες» αλλά κανονικά ως προς την σύστασή τους και ασφαλή.
Οι τελωνειακοί είχαν πάντως δεσμεύσει μεγάλες ποσότητες ποτών που βρέθηκαν σε δύο αποθήκες, ενώ από την έρευνα που διενήργησαν, φέρεται να έχει προκύψει, ότι σε ορισμένα από τα μπουκάλια που κατασχέθηκαν είχαν αναγραφεί ενδείξεις ότι παρήχθησαν τον Ιούνιο του 2016!
Υφίσταντο ενδείξεις ότι έχουν παραποιηθεί τα στοιχεία παρτίδας και ημερομηνία λήξης των ποτών αυτών, γεγονός, που θορύβησε.
Επιτελείς του ΣΔΟΕ κατέσχεσαν, σε αποθηκευτικό χώρο που διατηρούσε η ίδια επιχείρηση εμπορίας αλκοολούχων ποτών και αναψυκτικών στη Ρόδο, 2000 περίπου φιάλες αλκοολούχων ποτών για τις οποίες φέρεται ότι δεν είχαν καταβληθεί οι αναλογούσες δασμολογικές επιβαρύνσεις.
Στον ίδιο χώρο εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν 11.500 φιάλες και κουτιά μπίρας, αναψυκτικών και ενεργειακών ποτών, των οποίων η ημερομηνία λήξης είχε παρέλθει ή θα έληγε στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.
Επίσης, βρέθηκαν χημικά προϊόντα που χρησιμοποιούνται για την παραποίηση των ημερομηνιών λήξης και δη για την αφαίρεση των ημερομηνιών λήξης των προϊόντων από τα μεταλλικά κουτιά και την αποκόλληση των αντίστοιχων ετικετών από τις φιάλες.
Σε 2.000 από τα κατασχεθέντα κουτιά και φιάλες, οι ημερομηνίες λήξης των προϊόντων είχαν σβηστεί.
Εν πάση περιπτώσει, φέρονται να έχουν αλλάξει την σήμανση σε 19.272 φιάλες αλκοολούχων ποτών ως προς την ένδειξη «LOT» που αφορά στην ημερομηνία και στην παρτίδα παραγωγής αλλά και την ημερομηνία λήξης των προϊόντων.
Η αξία των συγκεκριμένων προϊόντων, όπως τους αποδίδεται, ανέρχεται τουλάχιστον σε 31.220,64 ευρώ.
Οι κατηγορούμενοι αρνούνται από την πρώτη στιγμή τα όσα τους αποδίδονται υποστηρίζοντας ότι έχει γίνει λανθασμένος υπολογισμός της αξίας των ποτών ως και λανθασμένη καταμέτρηση της ποσότητας τους.
Τονίζουν ότι έχουν προμηθευτεί τα ποτά από εταιρεία της αλλοδαπής, ενώ έχουν στην διάθεση τους στοιχεία από τα οποία φέρεται να προκύπτει ότι μεσολάβησε χρόνος 3 ημερών μόλις από τότε που εκτελωνίστηκαν και εισήχθησαν στην αποθήκη έως την ημέρα του ελέγχου με αποτέλεσμα να είναι αδύνατον να υπάρξει νόθευση των στοιχείων τους και μάλιστα για τόση μεγάλη ποσότητα.
Τονίζουν ακόμη ότι το εκτυπωτικό μηχάνημα που βρέθηκε ήταν εκτός λειτουργίας και χρησιμοποιείτο για την εκτύπωση της επωνυμίας της εταιρείας τους στα ποτά.
Την υπόθεση χειρίζεται ο δικηγόρος κ. Φώτης Κωστόπουλος.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου