Ρεπορτάζ

Γιάννης Κοψιάς: Θα εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο, δεν παραδίδουμε τα όπλα

Αποφασισμένοι να μην… παραδώσουν τα όπλα δηλώνουν οι εναπομείναντες καταστηματάρχες της Νέας Αγοράς, οι οποίοι προετοιμάζονται για την νέα τουριστική περίοδο, όπως κάθε άλλη χρονιά, αποφασισμένοι να εξαντλήσουν κάθε περιθώριο για να παραμείνουν στα καταστήματά τους και μετά τον Δεκέμβριο του 2018.
Τα συμβόλαια των περίπου 50 -έπειτα από τις εξώσεις- καταστηματαρχών που δραστηριοποιούνται σήμερα στη Νέα Αγορά, λήγουν τον Ιανουάριο του 2019 και οι ίδιοι εκφράζουν το φόβο ότι μπορεί να βρεθούν στο δρόμο, αν τελικά η δημοτική αρχή εμμείνει στην πρόθεσή της, να αναλάβει ιδιώτης επενδυτής την αξιοποίηση του ακινήτου.
Όπως αποκάλυψε η «δ», η δημοτική αρχή επιθυμεί να προχωρήσει «πακέτο» με την μαρίνα Μανδρακίου στην αξιοποίηση της Νέας Αγοράς, καθιστώντας ρυθμιστή το ΤΑΙΠΕΔ, στα χέρια του οποίου έχει περάσει η μαρίνα.
Ο δήμαρχος Ρόδου κ. Φώτης Χατζηδιάκος, με αίτημα που υπέβαλε προς το ΤΑΙΠΕΔ πρότεινε την από κοινού αξιοποίηση της μαρίνας Μανδρακίου και του κτηρίου της Νέας Αγοράς, κάτι που φαίνεται πως βλέπει θετικά το Ταμείο Αξιοποίησης, αφού το πακέτο καθίσταται πιο «θελκτικό» για την προσέλκυση επενδυτών, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επίσημη απάντηση.
Μιλώντας στην «δ» ο πρόεδρος των καταστηματαρχών της Νέας Αγοράς κ. Γιάννης Κοψιάς, ξεκαθάρισε ότι οι καταστηματάρχες το ιστορικού συγκροτήματος, πέρα από την προετοιμασία τους για την νέα σεζόν, προετοιμάζουν τις επόμενες κινήσεις τους, προκειμένου να εξαντλήσουν κάθε περιθώριο για παράταση των συμβολαίων τους.
«Σκοπός μας είναι να μείνουμε μέσα στα καταστήματά μας, στα οποία δραστηριοποιούμαστε τόσα χρόνια, χωρίς να δημιουργούμε πρόβλημα στην καταβολή των μισθωμάτων. Είναι αδύνατον να ψάξουμε μισθώσουμε νέα καταστήματα στο κέντρο της πόλης, απαιτούνται τεράστια ποσά και για τα μισθώματα και για την μεταφορά, τα οποία αφενός δεν διαθέτουμε και αφετέρου δεν υπάρχουν διαθέσιμα καταστήματα στην περιοχή. Κανένας καταστηματάρχης από τους εναπομείναντες καλοπληρωτές δεν πρόκειται να εγκαταλείψει τα όπλα, θέλουμε να παραμείνουμε στα μαγαζιά μας. Εμείς ζητάμε να εκπλειστηριαστούν τα κλειστά καταστήματα, και για εμάς τους υπόλοιπους που δεν δημιουργούμε προβλήματα και είμαστε εντάξει στις υποχρεώσεις μας, να παραταθούν τα συμβόλαιά μας για χρονικό διάστημα ανάλογο των νέων συμβολαίων που θα υπογραφούν μετά τους πλειστηριασμούς», λέει ο κ. Γ. Κοψιάς.
Όπως επισημαίνει, δρομολογούνται ήδη οι επόμενες κινήσεις του Συλλόγου των Καταστηματαρχών της Νέας Αγοράς, οι οποίες θα δημοσιοποιηθούν εν ευθέτω χρόνω.
Ο κ. Γ. Κοψιάς, δεν παρέλειψε να σχολιάσει την (υπ)εκμίσθωση του μονώροφου κτίσματος, που βρίσκεται στην πλατεία Χριστοφόρου Πατριάρχου Αλεξανδρείας στο κέντρο της πόλεως Ρόδου στον διαγωνισμό για το οποίο, έλαβαν μέρος 18 συμμετέχοντες (εκ των οποίων τα 13 ήταν φυσικά πρόσωπα και οι 6 εταιρείες όλοι ντόπιων συμφερόντων) και τελικός πλειοδότης αναδείχθηκε η εταιρεία με την επωνυμία «Εστίαση Καλλιθέας και ΣΙΑ Ε.Ε.» με τελικό μίσθωμα 4.850 ευρώ.
«Η τιμή στην οποία ανήλθε το τελικό μίσθωμα γι αυτό το μικρό ακίνητο, είναι ενδεικτική του τι μέλλει γενέσθαι αν όλα αυτά τα καταστήματα της Νέας Αγοράς βγουν σε δημοπρασία. Οι τιμές τους θα είναι απλησίαστες, δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν σε τόσο υψηλά μισθώματα οι νέοι ιδιοκτήτες. Αν δεν μπουν ασφαλιστικές δικλείδες, δεν θα μπορεί να πλησιάσει κανένας, η Νέα Αγορά θα καταστεί απαγορευτική για τους Ροδίτες. Ποιος είναι εκείνος που θα μπει μέσα στα μαγαζιά αυτά για να ψωνίσει, όταν οι τιμές θα θυμίζουν… Μονακό; Δεν πιστεύω ότι μια Νέα Αγορά που θα απευθύνεται αποκλειστικά σε εύπορους τουρίστες, αποκλείοντας τους Ροδίτες καταναλωτές, είναι αυτό που χρειάζεται η περιοχή μας», επισήμανε ο πρόεδρος των Καταστηματαρχών της Νέας Αγοράς.
Παρά το γεγονός πως ο δήμαρχος Ρόδου έχει διαβεβαιώσει τους καταστηματάρχες πως ακόμα κι αν δοθεί το κτήριο σε ιδιώτη θα τεθούν ασφαλιστικές δικλείδες, αρκεί βεβαίως να συμφωνήσει και ο επενδυτής, προκειμένου να συνεχίσουν να δραστηριοποιούνται οι συνεπείς καταστηματάρχες, αυτό δεν είναι κάτι που τους καθησυχάζει.
«Αν δεν αναλάβει ιδιώτης, το πλάνο της δημοτικής αρχής είναι να προχωρήσει σε πλειστηριασμούς. Γιατί να πλειστηριαστούν αυτά τα καταστήματα που οι ιδιοκτήτες τους είναι συνεπείς και έχουν επενδύσει τα χρήματά τους σε αυτά; Σκεφτείτε να μείνουν στο δρόμο τόσοι ιδιοκτήτες ροδίτικων επιχειρήσεων… Πού θα πάνε; Πώς θα διασφαλίσουμε τον ιστορικό χαρακτήρα του κτηρίου αν περάσει στα χέρια ιδιώτη;» διερωτάται ο κ. Γ. Κοψιάς.
Να σημειωθεί ότι κατά την επίσκεψη στη Ρόδο του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, την περασμένη Παρασκευή, ο δήμαρχος Ρόδου κ. Φώτης Χατζηδιάκος, μεταξύ των άλλων, ζήτησε την παρέμβαση του υπουργού για το συγκεκριμένο ζήτημα και ο κ. Κουρουμπλής είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ, από τον οποίο ζήτησε να περιλάβει στην επόμενη συνεδρίαση του οργάνου, τη λήψη απόφασης για την προώθηση της από κοινού μίσθωσης – αξιοποίησης της μαρίνας Μανδρακίου και του κτιριακού συγκροτήματος της Νέας Αγοράς.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου