Ελεύθερος με τον περιοριστικό όρο της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, αφέθηκε χθες μετά την απολογία του, με ομόφωνη απόφαση του Ειδικού Ανακριτή Διαφθοράς και της Εισαγγελέως Υπηρεσίας, ο πρώην δήμαρχος Πεταλούδων κ. Μιχάλης Κορδίνας, κατηγορούμενος στην υπόθεση της οικονομικής διαχείρισης της δημοτικής επιχείρησης ΑΔΕΚΑΜ ΑΕ.
Ελεύθερος χωρίς όρους αφέθηκε ο πρώην λογιστής της επιχείρησης, ενώ ακόμη 3 κατηγορούμενοι αφέθηκαν ελεύθεροι χωρίς όρους την προηγούμενη Παρασκευή.
Για έναν εκ των κατηγορουμένων, που διαμένει πλέον στην Αυστραλία και δεν ανταποκρίθηκε στην κλήση του Ανακριτή Διαφθοράς, ελλοχεύει ο κίνδυνος έκδοσης εντάλματος σύλληψης.
Όπως έγραψε η «δημοκρατική», τα 6 πρώην μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΑΔΕΚΑΜ ΑΕ, κατηγορούνται για υπεξαίρεση σε βάρος νομικού προσώπου του άρθρου 263Α και δη σε βάρος ανώνυμων δημοτικών επιχειρήσεων κατ΄εξακολούθηση και για ποσό άνω των 150.000 ευρώ, με τις επιβαρυντικές διατάξεις του Ν. 1608/50 περί καταχραστών του δημοσίου και για κακουργηματική απιστία.
Σύμφωνα με το νέο κατηγορητήριο, έξι κατηγορούμενοι στην Κρεμαστή Ρόδου, κατά το χρονικό διάστημα από 27.12.2006 έως 31.12.2010 ενεργώντας από κοινού, φέρονται να ζημίωσαν την περιουσία της ΑΔΕΚΑΜ ΑΕ για να ωφεληθούν οι ίδιοι με ποσό που προσδιορίζεται στα 854.264,78 ευρώ!
Φέρονται συγκεκριμένα να καταχώρησαν ποσά σε χρέωση λογαριασμού προμηθευτών και ειδικότερα επιταγές σε πίστωση λογαριασμών οι οποίες κρίθηκαν εικονικές, καθώς οι προμηθευτές δεν εισέπραξαν τα ποσά των επιταγών από την «ΑΔΕΚΑΜ ΑΕ», αλλά είτε από το Δήμο Ρόδου πολύ μεταγενέστερα είτε ορισμένες παραμένουν ακόμη ανείσπρακτες.
Οι εικονικές εγγραφές φέρονται μάλιστα να έγιναν προκειμένου να δικαιολογηθεί η μείωση του υπολοίπου του λογαριασμού της εταιρείας και η εκταμίευση του ποσού αυτού από τον εταιρικό τραπεζικό λογαριασμό.
Επιπλέον φέρονται σε μη δυνάμενο να προσδιορισθεί επακριβώς χρόνο μεταξύ 27.12.2006 και 31.12.2010, ενεργώντας από κοινού να μείωσαν την περιουσία της «ΑΔΕΚΑΜ ΑΕ» κατά το συνολικό ποσό των 452.000 €, ήτοι κατά το ποσό τιμολογίων παροχής υπηρεσιών που αφορούν προγραμματικές συμβάσεις της κοιλάδας των Πεταλούδων, τα οποία (τιμολόγια), μολονότι εμφανίζονται ανεξόφλητα, δεν μεταφέρθηκαν στον ενιαίο Δήμο Ρόδου, που συστάθηκε με βάση το Ν. 3852/2010, ως οφειλή του Δήμου Πεταλούδων προς την Ανώνυμη Δημοτική Εταιρεία «ΑΔΕΚΑΜ ΑΕ», καθώς στην πραγματικότητα τα τιμολόγια αυτά έχουν εξοφληθεί με καταβολή χρημάτων από ταμεία του Δήμου προς την εταιρεία αλλά δεν εισέρρευσαν στα ταμεία της.
Απολογούμενος ο πρώην δήμαρχος αρνήθηκε ρητά και κατηγορηματικά τα όσα του αποδίδονται. Επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι λόγω του φόρτου των υποχρεώσεών του σε ό,τι αφορά την λειτουργία του δήμου προτιμούσε κάθε φορά να μην αναλαμβάνει και την Προεδρία της ΑΔΕΚΑΜ το διοικητικό Συμβούλιο της οποίας ορίζονταν από το δημοτικό συμβούλιο.
Πάντα η ΑΔΕΚΑΜ είχε δημοτικούς συμβούλους ως πρόεδρους ή διαχειριστές της εταιρείας σε συνεχή βάση από το 1998-99 που ξεκίνησε ο δήμος και κάποιον τεχνικό οικονομικό σύμβουλο ως διευθύνοντα σύμβουλο.
Ως πρόεδρος της ΑΔΕΚΑΜ ανέλαβε για ένα διάστημα το 2005 μέχρι και το 2006 που ήταν και εκλογική περίοδος, σε μία μεταβατική δηλαδή περίοδο που συνήθως κανένας δεν ήθελε να έχει τέτοιες αρμοδιότητες λόγω των προεκλογικών περιόδων.
Επεσήμανε ότι δεν είχε καμία σχέση ούτε είχε προσωπική επαφή με τους προμηθευτές ούτε είχε καμία οικονομική δοσοληψία μαζί τους. Αυτά τα αναλάμβανε η εταιρεία ολοκληρωτικά μέσω του διευθύνοντος συμβούλου και των υπαλλήλων που απασχολούσε. Σε ό,τι αφορά τις προσλήψεις προσωπικού στην ΑΔΕΚΑΜ αυτές γινόταν από την εταιρεία ανάλογα με τις αναληφθείσες από αυτήν εργασίες και τη διαδικασία των προγραμματικών συμβάσεων που κάθε χρόνο σχεδόν συνάπτει ο δήμος με την ΑΔΕΚΑΜ για την λειτουργία της κοιλάδας, και την εμπορική λειτουργία αυτής και είχε υποχρέωση να έχει προσωπικό που αφορούσε μόνο στη λειτουργία του εμπορικού τμήματος όπως τα περίπτερα και τα αναψυκτήρια κτλ.
Επεσήμανε ότι δεν γνωρίζει σε ποιους οφείλονται ποσά είτε από επιταγές είτε από άλλη συναλλαγή. Δεν είχε ποτέ καμία επαφή με τα βιβλία της εταιρείας και τους λογιστές. Τόνισε ακόμη ότι το λογιστικό πρόγραμμα του Δήμου Πεταλούδων αντικαταστάθηκε το έτος 2009 και λόγω της αντικατάστασης αυτής δεν έχουν μεταφερθεί κάποια τιμολόγια του Δήμου από πρόγραμμα σε πρόγραμμα.
Ο λογιστής απολογούμενος διαμαρτυρήθηκε εισαγωγικά για το ότι στη δικογραφία υφίσταται η έκθεση πραγματογνωμοσύνης του ορκωτού ελεγκτή – λογιστή ενώ θα έπρεπε να είχε αφαιρεθεί.
Υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι ο πρώην δήμαρχος που ήταν και ουσιαστικός προϊστάμενος της ΑΔΕΚΑΜ ζητούσε και υποχρέωνε την ΑΔΕΚΑΜ να εκδίδει επιταγές για πληρωμή υποχρεώσεων του Δήμου προς τρίτους, διότι ο Δήμος στερείτο μπλοκ επιταγών.
Ως συνήγοροι υπεράσπισης των κατηγορουμένων που απολογήθηκαν χθες παρέστησαν οι δικηγόροι κ.κ. Στέλιος Κιουρτζής, Νίκος Γιαννάς και Φώτης Κωστόπουλος.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ