Απογοητευμένοι εμφανίζονται οι καταστηματάρχες της Νέας Αγοράς, μετά την τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου όπου, αφενός, δεν εισακούστηκαν οι θέσεις και προτάσεις τους και αφετέρου, δεν ξεκαθαρίστηκε τι ακριβώς προτίθεται να κάνει η δημοτική αρχή με την αξιοποίηση του μνημείου αλλά και με τις εξώσεις.
«Προσωπικά, εκφράζω την πλήρη απογοήτευσή μου σχετικά με τις εξελίξεις όπως σημειώθηκαν στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου. Οφείλω να ομολογήσω ότι δεν περιμέναμε τέτοια αντιμετώπιση αφού περιμέναμε να ήταν πιο θετικοί στην πρόταση που καταθέσαμε. Ο δήμαρχος, μέχρι πρότινος, μας έλεγε ότι ο Δήμος Ρόδου δεν μπορεί να αναλάβει το έργο επειδή δεν έχει χρήματα. Όταν καταθέσαμε πρόταση πέρσι τον Αύγουστο, μαζί με το ΕΒΕΔ και τον ΕΣΡ, δεν την δέχτηκαν. Επομένως, σκεφτήκαμε πως θα ήταν καλύτερα να βάλουμε το ‘χέρι’ στην τσέπη εμείς οι ίδιοι, οι καταστηματάρχες της Νέας Αγοράς, και να φτιάξουμε εσωτερικά και εξωτερικά του μνημείου όλα τα περιστύλια και με εξοπλισμό εάν χρειαστεί, ώστε να ολοκληρωθεί η υπόθεση με την στατικότητα. Ενώ δέχτηκαν όλες οι παρατάξεις την πρότασή μας και μάλιστα δήλωσαν ότι μπορεί να συζητηθεί, ο κ. Χατζηδιάκος ήταν αρνητικός. Επιμένει να προχωρήσει εάν και εφόσον μπει ο ιδιώτης και αναλάβει ολόκληρη τη Νέα Αγορά. Μετά από όλα αυτά, το μόνο που μας απομένει είναι να δώσουμε ‘ραντεβού’ στις αίθουσες των δικαστηρίων, για να βρούμε το δίκιο μας» δήλωσε στην «δ» ο πρόεδρος του Συλλόγου Καταστηματαρχών Νέας Αγοράς, κ. Παναγιώτης Κατσιδώνης.
Ωστόσο, οι 60 περίπου επιχειρηματίες που περιμένουν τις επόμενες κινήσεις της δημοτικής αρχής Ρόδου, εκφράζουν την λύπη τους και την δυσαρέσκειά τους, για την στάση του δημάρχου κ. Χατζηδιάκου επειδή επιμένει στις εξώσεις (πρωτόκολλα διοικητικής αποβολής) τα οποία επίκεινται από μέρα σε μέρα.
«Κάναμε ό,τι μπορούσαμε για να βρούμε μια μέση λύση που να εξασφαλίζει και τις δύο πλευρές: και αυτή του Δήμου Ρόδου και αυτή των επιχειρηματιών που μαζί με τους εργαζόμενους είναι τουλάχιστον 300 άτομα. Εμείς περιμένουμε να δούμε τις εξελίξεις και ο νομικός μας σύμβουλος βρίσκεται σε διαβούλευση με τη δημοτική αρχή», ανέφερε.
Όπως έγραψε η «δ» μετά από απανωτές συνεδριάσεις και ακυρωτικές αποφάσεις, εγκρίθηκε τελικά, στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου η εισήγηση της Νομικής Υπηρεσίας του Δήμου Ρόδου για το θέμα της Νέας Αγοράς. Μετά από εξαντλητική συζήτηση, παρόντων και των καταστηματαρχών αλλά και του νομικού τους εκπροσώπου κ. Αποστολά, η πρόταση εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία, αλλά με πολλές απουσίες.
Πάντως, ο εντεταλμένος σε θέματα αξιοποίησης δημοτικής περιουσίας κ. Δήμος Μουτάφης, επικαλέστηκε την ενημέρωση που επιδόθηκε από το Νομικό Σύμβουλο των καταστηματαρχών κ. Αποστολά, στην οποία γινόταν αναφορά σε ένα νομικό καθεστώς που υπάρχει στο νόμο περί εμπορικών μισθώσεων και βάσει των οποίων δύναται να γίνει παράταση των μισθώσεων –αλλά όχι εσαεί.
Σημειώνεται πως η ολομέλεια των νομικών συμβούλων του Δήμου Ρόδου, απεφάνθη ότι πρόκειται για το νομικό καθεστώς που χρησιμοποιήθηκε ήδη για τις παρατάσεις που δόθηκαν το 2015. «Ο Δήμος Ρόδου δεν μπορεί να κάνει επανάληψη μιας εξαιρετικής ρύθμισης. Δεδομένων αυτών η γνωμοδότηση της Νομικής Υπηρεσίας ήταν αρνητική. Για το λόγο αυτό το επαναφέραμε με κανονική εισήγηση για να καταστεί σαφές και προς την κοινωνία» όπως ανέφερε.
Αν και στην πρόταση του κ. Κατσιδώνη, να δημιουργηθεί ένα σχήμα με την σύμπραξη Δήμου Ρόδου, ΠΝΑΙ, επιχειρηματιών, ΕΒΕΔ κ.λπ. για την αξιοποίηση της Νέας Αγοράς, συμφώνησαν –εν μέρει- οι παρατάξεις της μειοψηφίας, ο δήμαρχος Ρόδου κ. Φώτης Χατζηδιάκος επέμεινε πως:
«Ως δημοτική αρχή θέλουμε να τηρηθεί η νομιμότητα. Η θητεία μας, λήγει στις 31 Αυγούστου 2019 και μέχρι τότε, είμαστε υποχρεωμένοι να τηρούμε τον όρκο που έχουμε δώσει. Φτάνει να εφαρμόζουμε το Νόμο. Οι παρατάσεις των μισθώσεων έληξαν 31.12.2018. Τα έχουμε μελετήσει όλα. Ο Δήμος Ρόδου δεν μπορεί να παρατείνει εσαεί τις συμβάσεις», ξεκαθαρίζοντας ότι «δεν έχει κάνει καμία επαφή με ιδιώτη επενδυτή».
Η πλευρά του Δήμου Ρόδου, παραμένει η ίδια –δηλαδή να μπει ιδιώτης επενδυτής και να αναλάβει την διαχείριση και την αξιοποίηση – κατασκευή του μνημείου της Νέας Αγοράς, με την προσφορά προς τους καταστηματάρχες για τρία (συν τρία) χρόνια.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ