Το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Σκάκι Βετεράνων θα διεξαχθεί στη Ρόδο, από τις 5 Απριλίου (ημέρα άφιξης) μέχρι τις 15 Απριλίου (ημέρα αναχώρησης) 2019. Το τουρνουά θα διεξαχθεί στο συνεδριακό κέντρο του Olympic Palace. Μάλιστα, οι διοργανωτές ανακοίνωσαν τις λεπτομέρειες της διεθνούς διοργάνωσης:

Τεχνική συνάντηση: Παρασκευή 5 Απριλίου 19:00

Γύρος 1: Σάββατο 6 Απριλίου 15:00

Γύρος 2: Κυριακή 7 Απριλίου 15:00

Γύρος 3: Δευτέρα 8 Απριλίου 15:00

Γύρος 4: Τρίτη 9 Απριλίου 15:00

Γύρος 5: Τετάρτη 10 Απριλίου 15:00

Γύρος 6: Πέμπτη 11 Απριλίου 15:00

Γύρος 7: Παρασκευή 12 Απρίλιος 15:00

Γύρος 8: Σάββατο 13 Απριλίου 15:00

Γύρος 9: Κυριακή 14 Απριλίου 11:00

Απονομές: Κυριακή 14 Απριλίου 18:00

Αναχωρήσεις: Δευτέρα 15 Απριλίου έως 12:00

Μετά από διαβούλευση με το ECU και τους διοργανωτές, ο Chief Arbiter μπορεί να κάνει αλλαγές στο παραπάνω πρόγραμμα τουρνουά. Τέτοιες αλλαγές θα ανακοινωθούν εν ευθέτω χρόνο.

Συμμετοχή

Το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Σκάκι είναι ανοικτό σε όλους τους φορείς που εκπροσωπούν τις Ομοσπονδίες Σκακισών ECU που έχουν γεννηθεί το 1969 ή νωρίτερα, ανεξαρτήτως τίτλου ή βαθμολογίας. Δεν υπάρχει επίσης όριο στον αριθμό των συμμετεχόντων ανά ομοσπονδία. Οι αιτήσεις πρέπει να αποστέλλονται από τις εθνικές ομοσπονδίες ή να εγκρίνονται από τις εθνικές ομοσπονδίες.

Σύμφωνα με τον κανόνα των τουρνουά του ECU, το πρωτάθλημα θα διεξαχθεί σε δύο κατηγορίες: μία για όσους έχουν συμπληρώσει την ηλικία των 50 ετών (κατηγορία SENIOR 50+) και μία για όσους έχουν συμπληρώσει την ηλικία των 65 ετών (κατηγορία SENIOR 65+).

4Οι παίκτες που έχουν φθάσει την ηλικία των 65 ετών μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2018 επιτρέπεται να συμμετέχουν στην κατηγορία SENIOR 50+ αν το ζητήσουν. Σε κάθε ηλικιακή κατηγορία διοργανώνεται ένας διαγωνισμός Ανοικτού και Γυναικείου. Δεν υπάρχει επίσης όριο συμμετοχής ανά ομοσπονδία.

Σύστημα και τρόπος παιχνιδιού

Το πρωτάθλημα βασίζεται στο ελβετικό σύστημα σύμφωνα με τους κανόνες τουρνουά ECU και τους κανόνες του σκάφους FIDE. Ο χρόνος αναπαραγωγής θα είναι 90 λεπτά για 40 κινήσεις και 30 λεπτά για το υπόλοιπο παιχνίδι με αύξηση 30 δευτερολέπτων ανά κίνηση, ξεκινώντας από την κίνηση ενός.

Τα τουρνουά γυναικών θα παιχτούν ξεχωριστά. Εάν συνολικά οι συμμετέχοντες είναι λιγότεροι από εννέα, θα παίξουν στο ανοιχτό τουρνουά με ξεχωριστά βραβεία.

Ο χρόνος προεπιλογής στην αρχή όλων των γύρων θα είναι 15 λεπτά.

Κατάταξη & Σύστημα Tie-Break

Η σειρά των παικτών που τελειώνουν με τον ίδιο αριθμό σημείων καθορίζεται με την εφαρμογή των ακολούθων ακολουθιών διαδοχικών διακοπών, ξεκινώντας από τα στοιχεία (α) έως (β) έως (γ) έως (δ) έως (ε) (β) Buchholz Cut 1, (c) Buchholz, (δ) Ο μεγαλύτερος αριθμός παιχνιδιών που παίζονται με μαύρο, άσπρο, (ε) Ο μεγαλύτερος αριθμός κερδών. Στην περίπτωση παιχνιδιών που δεν παίζονται, για τον υπολογισμό των κριτηρίων tiebreak ισχύουν οι ισχύοντες κανόνες ανταγωνισμού FIDE.

Ενστάσεις

Οι ενστάσεις, συμπεριλαμβανομένων των προσφυγών κατά αποφάσεων του επικεφαλής διαιτητή ή των βοηθών του ή του διευθυντή τουρνουά, πρέπει να υποβάλλονται γραπτώς στον πρόεδρο της επιτροπής ενστάσεων εντός μίας ώρας μετά την ολοκλήρωση του αντίστοιχου παιχνιδιού. Η ένσταση πρέπει να συνοδεύεται από το ποσό των 200 € ή το ισοδύναμο σε τοπικό νόμισμα, ως προκαταβολή από τον υπογράφοντα. Η κατάθεση πρέπει να παραδοθεί στον πρόεδρο της επιτροπής ενστάσεων. Σε περίπτωση που η ένσταση γίνει δεκτή, το ποσό επιστρέφεται αμέσως. Σε περίπτωση άρνησης της ένστασης, η κατάθεση καταπίπτει στην Ευρωπαϊκή Ένωση Σκακιού. Οι αποφάσεις της Επιτροπής Εφέσεων είναι οριστικές.

Τίτλοι-Βραβεία

Ο νικητής του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ανώτατου Σκάκι + 50 λαμβάνει τον τίτλο “Ευρωπαίος Πρωταθλητής Σκακιού 2019 +50”.

Ο νικητής του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ανώτατου Σκάκι + 65 λαμβάνει τον τίτλο “Ευρωπαίος Πρωταθλητής Σκακιού 2019 +65”.

Ο νικητής του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος γυναικών σκακιού γυναικών + 50 λαμβάνει τον τίτλο “Ευρωπαίος πρωταθλητής σκακιού γυναικών 2019 +50”.

Ο νικητής του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος γηραιών γυναικών σκακιών + 65 λαμβάνει τον τίτλο “Ευρωπαίος πρωταθλητής σκακιού γυναικών 2019 +65”.

Βραβεία χρημάτων: Συνολικό έπαθλο: 10.000 EUR

Ένας παίκτης μπορεί να πάρει μόνο ένα βραβείο. Σύμφωνα με τους Κανονισμούς και Κανονισμούς του Τουρνουά ECU, τα χρηματικά έπαθλα θα μοιράζονται εξίσου μεταξύ των παικτών με το ίδιο σκορ. Εάν ένας από τους νικητές του βραβείου απουσιάζει κατά τη διάρκεια της τελετής λήξης, τότε: το χρηματικό του έπαθλο θα μειωθεί κατά 20% με τουλάχιστον 100 €. Οποιοδήποτε άλλο βραβείο (μετάλλιο, τρόπαιο) δεν θα απονεμηθεί. Οι τρεις πρώτοι κάθε κατηγορίας θα πάρουν κύπελλα και μετάλλια. Σύμφωνα με τους κανονισμούς της FIDE οι τρεις πρώτοι κάθε κατηγορίας, θα κερδίσουν την πρόκριση τους για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα 2020.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ