Εντατικούς ελέγχους σε όλα τα σημεία παραγωγής, τυποποίησης και εμπορίας τροφίμων, που,  ενόψει και των εορτών,  παρουσιάζουν αυξημένη ζήτηση,  θα ξεκινήσουν   την ερχόμενη εβδομάδα στην αγορά   οι υπάλληλοι των  Διευθύνσεων  Κτηνιατρικής και Εμπορίου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.
Στόχος είναι  η  διασφάλιση της δημόσιας υγείας και η  προστασία των καταναλωτών  από φαινόμενα αισχροκέρδειας .
Όπως εξήγησε ο προϊστάμενος  της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής κ. Ηλίας Οικονομίδης θα διενεργηθούν έλεγχοι  και  στα σφαγεία που λειτουργούν στη Ρόδο.
«Μέρος του προσωπικού της υπηρεσίας μας θα ασχοληθεί με τους ελέγχους  στα σφαγεία.  Με αφορμή τις εορτές θα οδηγηθούν για σφαγή δεκάδες  αμνοερίφια και χοιρίδια», εξήγησε  ο κ. Οικονομίδης.
Έλεγχοι, όπως δήλωσε ο κ. Οικονομίδης, θα διενεργηθούν στα κρεοπωλεία αλλά και στα σούπερ μάρκετ.
«Θα διενεργηθούν έλεγχοι και στις αποθήκες των χονδρεμπόρων σε Δωδεκάνησα και Κυκλάδες. Πρέπει να αναφέρω ότι η τοπική παραγωγή δεν μπορεί να καλύψει τη ζήτηση. Οι ανάγκες καλύπτονται με  χοιρίδια και αμνοερίφια  που μεταφέρονται  στη Ρόδο  από άλλες περιοχές της χώρας», δήλωσε ο κ. Οικονομίδης.
Τα ζώα σφάζονται υπό την επίβλεψη κτηνιάτρων και πρέπει να φέρουν σήμανση καταλληλότητας, (σφραγίδα) ωοειδούς σχήματος και χρώματος μπλε  για τα εντός Ευρωπαϊκής Κοινότητας και καστανό για τα εισαγόμενα από τρίτες χώρες.
Επίσης πρέπει να υπάρχει  σήμανση για τη  χώρα προέλευσης των ζώων με σφραγίδα παραλληλόγραμμου σχήματος  και  για  το είδος του σφάγιου. Στα  σφάγια γαλοπούλας δεν πρέπει να υπάρχουν φτερά, πούπουλα και εντόσθια. Επιπλέον θα πρέπει να φέρουν σήμα αναγνώρισης της εγκατάστασης παραγωγής τους, ωοειδούς σχήματος, σε καρτελάκι ή ετικέτα.
Οι καταναλωτές, όπως τόνισε ο κ. Οικονομίδης, θα πρέπει να είναι προσεκτικοί και να προμηθεύονται τρόφιμα από εγκεκριμένες εγκαταστάσεις – σφαγεία.
Σε ερώτηση αν θα πραγματοποιηθούν έλεγχοι και για τις τιμές πώλησης των κρεάτων για να αποφευχθούν φαινόμενα αισχροκέρδειας, ο κ. Οικονομίδης δήλωσε πως με το συγκεκριμένο τομέα ασχολούνται τα στελέχη της διεύθυνσης Εμπορίου.
«Δεν φέρει ευθύνη για τις τιμές πώλησης των προϊόντων η Διεύθυνση Κτηνιατρικής. Την συγκεκριμένη  αρμοδιότητα έχουν τα στελέχη της Διεύθυνσης Εμπορίου. Ανακοινώσεις σχετικά με τις τιμές θα γίνονται και στο διαδικτυακό τόπο της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για την καλύτερη ενημέρωση των καταναλωτών», δήλωσε ο κ. Οικονομίδης.
Ο κ. Οικονομίδης τόνισε πως τα ζώα  είναι υγιή και δεν παρουσιάζουν προβλήματα υγείας.
«Δεν υπάρχουν ζώα που νοσούν σε Δωδεκάνησα και Κυκλάδες. Παλαιότερα υπήρχε θέμα σε όλη την Ελλάδα  με τον καταρροϊκό πυρετό», εξήγησε ο  κ. Οικονομίδης, αλλά το πρόβλημα αυτό εξέλιπε.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ