Ειδήσεις

Εγινε χθες η τελετή καθομολόγησης και απονομής διπλωμάτων στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου

«Ζούμε σε μια περίοδο όπου σοβεί η οικονομική και η κοινωνική  κρίση. Οι σπουδαστές που έρχονται   από άλλες περιοχές της Ελλάδος αντιμετωπίζουν  πολλά προβλήματα με τη διαβίωσή τους. Επιβάλλεται  οι δομές μέριμνας να είναι πιο καλές.  Με τους λίγους πόρους που έχουμε στη διάθεση μας πρέπει να επιτυγχάνουμε τα καλύτερα αποτελέσματα».
Αυτό δήλωσε χθες στη «δ», ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου κ. Στέφανος Γκρίτζαλης μετά τη συνάντηση που είχε με τους καθηγητές και το διοικητικό προσωπικό του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
Να σημειωθεί πως  με κάθε επισημότητα πραγματοποιήθηκε χθες η  τελετή καθομολόγησης των αποφοίτων  των τριών τμημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου και η απονομή των μεταπτυχιακών τίτλων, διπλωμάτων και πτυχίων. Στην τελετή παρίσταντο ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου κ. Γκρίτζαλης, ο αναπληρωτής πρύτανης κ. Σ. Συρόπουλος όλοι οι  εκπαιδευτικοί φίλοι και οι γονείς των φοιτητών.
Στις ομιλίες που έγιναν τονίστηκε πως γίνεται αγώνας προκειμένου να κρατηθεί πολύ ψηλά το επίπεδο σπουδών στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου.
Σε ερώτηση σχετικά με  την στέγαση και τη σίτιση των φοιτητών ο κ. Γκρίτζαλης δήλωσε:
«Παλαιότερα η σίτιση των σπουδαστών ήταν δωρεάν. Τροποποιήθηκε όμως ο νόμος με  αποτέλεσμα να είναι συγκεκριμένος ο αριθμός των φοιτητών που σιτίζονται. Ακολουθούμε μια διαδικασία επικαιροποίησης της σχετικής  απόφασης,  αλλά  τη λύση θα δώσει η αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου. Το έχουμε ζητήσει πολλές φορές από το αρμόδιο υπουργείο.  Επίσης,  ζητήσαμε και αύξηση των πόρων.  Μας απάντησαν πως    τα οικονομικά περιθώρια του κράτους  είναι περιορισμένα. Να σας θυμίσω πως για την Παιδεία   δεν προβλέπεται ούτε  αύξηση,  αλλά ούτε και μείωση των κονδυλίων. Παρόλα αυτά  δεν  φθάνουν τα χρήματα για τη φοιτητική μέριμνα. Η πολιτεία πρέπει να είναι πιο αποδοτική στην πάταξη της φοροδιαφυγής  για να παίρνει και η Παιδεία το ποσό που της αναλογεί. Πρέπει να δοθεί η  ανάλογη προσοχή στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ. Τα Πανεπιστήμια είναι μέρος της λύσης του προβλήματος που έχει η χώρα. Δεν αποτελούν το πρόβλημά της».
Ο πρύτανης αναφέρθηκε και στις συναντήσεις που είχε μετά την τελετή αποφοίτησης χθες  με εκπαιδευτικούς, εργαζόμενους και φοιτητές του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
«Πιστεύω πως επί τόπου μπορούμε να λύνουμε τα προβλήματα. Σημαντικές συνιστώσες στην   οικογένεια του Πανεπιστημίου  είναι οι  διοικητικοί υπάλληλοι. Πρέπει να ακούμε τα προβλήματα όλων και να δίνουμε λύσεις  στο μέτρο που μπορούμε», δήλωσε ο κ. Γρίτζαλης.
Σε ερώτηση  σχετικά με  τις μετεγγραφές ο κ. Γκρίτζαλής δήλωσε πως πολύ μεγάλο  ποσοστό των σπουδαστών που φοιτούν στα τμήματα του Πανεπιστημίου Αιγαίου, ενδέχεται  να φύγουν.
«Θα αναχωρήσουν αρκετοί φοιτητές  οι οποίοι  για οικονομικούς λόγους επιθυμούν να σπουδάσουν στους τόπους καταγωγής τους.   Δεν θα  υπάρξει όμως πρόβλημα βιωσιμότητας. Πρέπει να αναλογιστούμε πως το υπουργείο Παιδείας είχε δώσει πολύ μεγάλο αριθμό εισακτέων στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Για παράδειγμα  στο τμήμα  μηχανικών πληροφορικής οι εισακτέοι έπρεπε να ήταν 250.   Σε αυτό όμως   μπορούν να εκπαιδευτούν οι μισοί. Με τις μετεγγραφές θα μείνουν 100 άτομα. Έχουμε να κάνουμε, δηλαδή, με μια στρεβλή κατάσταση. Χαιρόμαστε που ο  υπουργός  Παιδείας. Α. Λοβέρδος   έχει δεχθεί να συζητά με τις πρυτανικές αρχές για τον αριθμό των εισακτέων. Μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου θα έχει προσδιοριστεί ο τρόπος συνεργασίας.  Έτσι δεν θα υπάρχουν προβλήματα που ταλανίζουν  ένα ολόκληρο εκπαιδευτικό σύστημα και χιλιάδες οικογένειες στην Ελλάδα χωρίς λόγο».
Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου αναφέρθηκε και στην έλλειψη  εκπαιδευτικού προσωπικού.
«Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας μας έχει ξεκαθαρίσει πως δεν υπάρχουν χρήματα για να προσληφθούν καθηγητές. Αυτό σημαίνει πως θα μειώνεται ο αριθμός των εκπαιδευτικών ανά τμήμα. Αυτό είναι πολύ σημαντικό θέμα. Δεν μπορεί η πολιτεία να το αφήσει στην τύχη του», δήλωσε ο κ. Γκρίτζαλης.

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου αναφέρθηκε και  στην ίδρυση στη Ρόδο πανεπιστημιακής σχολής τουρισμού.
«Η πρόταση του υπουργού Παιδείας ήταν να ιδρυθεί το τμήμα τουρισμού στη   Ρόδο. Το πρυτανικό συμβούλιο  κατανόησε πως θα πρέπει να ιδρυθεί η συγκεκριμένη σχολή. Η αρχική άποψη ήταν πως θα πρέπει να λειτουργεί  στη Χίο. Αφού όμως ο υπουργός Παιδείας ζήτησε να γίνει στη Ρόδο το πρυτανικό συμβούλιο  έδωσε τη συναίνεσή του με τον όρο να προσληφθούν 15 καθηγητές  να διασφαλιστούν οι πόροι  και να  αναζητηθεί ο κατάλληλος χώρος για τη λειτουργία του. Με αυτές τις προϋποθέσεις καλωσορίζουμε το τμήμα τουρισμού», δήλωσε ο κ. Γκρίτζαλης.
Σε ερώτηση για την κατάληψη  που έχει γίνει στο παλαιό κυλικείο του Πανεπιστημίου ο κ. Γκρίτζαλης δήλωσε πως  τα προβλήματα δεν λύνονται με τέτοιες κινήσεις.
«Προσπαθούμε να  αντιμετωπίζουμε τα ζητήματα  που απασχολούν τους  φοιτητές. Μαζί  μπορούμε να  κάνουμε παρέμβαση στο υπουργείο Παιδείας για αύξηση των κονδυλίων.   Εκτιμώ πως οι καταλήψεις κτηρίων δεν βοηθούν την εκπαιδευτική διαδικασία και την  ανάπτυξη του πολιτισμού σε ένα τόπο.  Οι λύσεις των προβλημάτων δεν μπορούν να επιτευχθούν με τον τρόπο αυτό,  αλλά με το διάλογο. Μεμονωμένες ενέργειες  χωρίς κανένα προσανατολισμό και καμία εκπαιδευτική κοινωνική, οικονομική  ή πολιτισμική  προσέγγιση δεν μας βρίσκουν  σύμφωνους», δήλωσε ο κ. Γκρίτζαλης.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου