Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η εκδήλωση για το κόσμημα στην Αρχαία Ελλάδα από την Δωδεκανησιακή Μέλισσα – Παράρτημα Ρόδου με στόχο τη χορηγία σε οικονομικά αδύναμους Δωδεκανήσιους φοιτητές.
Ομιλήτρια ήταν η κα Ιωάννα Λαλαούνη από το Μουσείο Κοσμήματος Ηλίας Λαλαούνης, ενώ η εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στο κατάλυμα της Ισπανίας με συνδιοργανωτή τον ΔΟΠΑΡ, τέθηκε υπό την αιγίδα της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων, ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Τουριστικής Ανάπτυξης & Διεθνών Σχέσεων Κώστας Ταρασλιάς, ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος Πολιτισμού, Κάλλιστος Διακογεωργίου, η επίτιμη πρόξενος της Γαλλίας στη Ρόδο Αλίκη Μοσχή, η πρόξενος της Αυστρίας στη Ρόδο Μαίρη Μοσχή και πλήθος κόσμου.
Η κα Άννα Χαρίτου μέλος της επιτροπής Ρόδου, προλογίζοντας την εκδήλωση, αναφέρθηκε στους σκοπούς της Δωδεκανησιακής Μέλισσας και στην προσφορά της, τονίζοντας ότι σήμερα, η ανάγκη στήριξης των φοιτητών είναι λόγω των κοινωνικοοικονομικών συνθηκών που επικρατούν, αναγκαία όσο ποτέ άλλοτε. Κάλεσε γι’ αυτό τους μεγάλους επιχειρηματίες της Ρόδου, να αναλάβουν την κάλυψη της ετήσιας υποτροφίας ενός φοιτητή.
«Το 2021 η Δωδεκανησιακή Μέλισσα συμπληρώνει τα 90 χρόνια λειτουργίας της. Ιδρύθηκε το 1931 στην Αθήνα από μία εξαιρετική γυναίκα, την Αντιγόνη Ζουρούδη από τη Χάλκη και από Δωδεκανήσιες γυναίκες με σκοπούς εθνικούς. Μετά την ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου με την Ελλάδα θέσπισε τη χορήγηση υποτροφιών σε Δωδεκανήσιους φοιτητές που δεν είχαν τη δυνατότητα να σπουδάσουν.
Το ακαδημαϊκό έτος 2018-2019, οι υπότροφοι της Δωδεκανησιακής Μέλισσας που έλαβαν τη χρηματική ενίσχυση των 200 ευρώ μηνιαίως, εννέα μήνες το χρόνο ήταν 27, 20 φοιτητές σε ΑΕΙ και επτά σπουδαστές σε ΤΕΙ. Αυτό σημαίνει ότι έπρεπε να εξασφαλιστεί από το ταμείο της Μέλισσας το ποσό των 48.600 ευρώ ετησίως. Έχοντας ως κύριο μέλημα ότι το μέλλον δεν θα είναι αίσιο, εάν τα παιδιά μας δεν καταφέρνουν να μορφωθούν, προσπαθούμε να μην απορρίπτουμε αιτήσεις για υποτροφία και η πρώτη μας ενέργεια στοχεύει στην εξασφάλιση πόρων.
Σήμερα που αφουγκραζόμαστε την αγωνία των παιδιών και των γονιών τους, σας ευχαριστούμε που μας δίνετε τον οβολό σας. Αυτές τις ημέρες θα ολοκληρωθεί η εξέταση των αιτήσεων και από μικρά νησιά της Δωδεκανήσου. Θα απευθυνθούμε στις μεγάλες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη Ρόδο για να ζητήσουμε να αναλάβουν μία χρονιά το κόστος της υποτροφίας ενός παιδιού», είπε η κ. Χαρίτου.
Η Μαρία Αφθονίδου, πρόεδρος της Δωδεκανησιακής Μέλισσας, δήλωσε ότι όσο μεγαλώνει η ανάγκη για προφορά, τόσο μεγαλώνει και η ευθύνη απέναντι στα νέα παιδιά που θέλουν να μορφωθούν και να σπουδάσουν:
«Τα τελευταία χρόνια της κρίσης η ανάγκη ενίσχυσης των άπορων φοιτητών μεγαλώνει και αντίστοιχα μεγαλώνει η ευθύνη της Μέλισσας απέναντι σε αυτά τα παιδιά που έχουν δικαίωμα μόρφωσης. Ζητούμε λοιπόν τη συμπαράσταση και τη βοήθειά σας, όποια και αν είναι αυτή. Εμείς βάλαμε ένα στοίχημα, ότι θα κρατήσουμε γερά και ότι με όλες μας τις δυνάμεις θα φροντίσουμε για το καλό του τόπου μας».
«Είναι μεγάλη τιμή να συμμετέχει ο δήμος μας σε μία τόσο σημαντική διοργάνωση και να καλωσορίζουμε στο νησί μας την κυρία Ιωάννα Λαλαούνη. Η Ρόδος υπήρξε διαχρονικά από τα σημαντικότερα κέντρα του παγκόσμιου πολιτισμού και ο πολιτισμός συνδέεται στενά με το κόσμημα. Ευχαριστούμε για την πρωτοβουλία σας και θα είμαστε πάντα κοντά σας. Το έργο της Μέλισσας είναι σπουδαίο και θα είμαστε συνοδοιπόροι και αρωγοί σε ό,τι χρειαστείτε», δήλωσε ο κ. Κώστας Ταρασλιάς, ενώ ο κ. Κάλλιστος Διακογεωργίου ανέφερε τα εξής:
«Η προσφορά της Δωδεκανησιακής Μέλισσας στον φοιτητή, στον μελλοντικό επιστήμονα, είναι ιδιαίτερα σημαντική. Η παρουσία της κυρίας Ιωάννας Λαλαούνη στη Ρόδο, μας τιμά».
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης έγινε ειδική ξενάγηση στην προθήκη των αρχαίων κοσμημάτων της Έκθεσης “Ρόδος, 2400 χρόνια”, στο Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου, από την αρχαιολόγο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου κ. Εριφύλη Κανίνια.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ