Ειδήσεις

Διπλά πτυχία με παράλληλες σπουδές – Τι σχεδιάζει το Πανεπιστήμιο Αθηνών για τα “μπουκέτα” σπουδών

Πρόταση του νέου πρύτανη Θόδωρου Φορτσάκη για παράλληλη εξειδίκευση φοιτητών σε δύο τομείς
– Διαδεδομένος ο θεσμός στο εξωτερικό
Κλάδοι που μπορούν να “συνεργαστούν” είναι  το Δίκαιο, η Δημόσια Υγεία, η Ιατρική και η Βιολογία και η Νοσηλευτική.

Διπλά πτυχία με παράλληλες σπουδές από 4 έως 6 έτη δρομολογεί το Πανεπιστήμιο Αθηνών, σύμφωνα με πρόταση του νέου πρύτανη Θεόδωρου Φορτσάκη.

Η πρόταση ωστόσο, δεν έχει συζητηθεί ακόμα στη Σύγκλητο και ως εκ τούτου δεν έχει ληφθεί καμία σχετική απόφαση.
Όπως αναφέρει το Βήμα της Κυριακής ο πρύτανης θέλει να προχωρήσει και το ελληνικό πανεπιστήμιο στην προσφορά “μπουκέτων” σπουδών.

Διαδεδομένος θεσμός στο εξωτερικό

Στο εξωτερικό, τα διπλά πτυχία αποτελούν διαδεδομένο θεσμό. Οι φοιτητές κάθε πανεπιστημίου μπορούν να κάνουν παράλληλες σπουδές σε διαφορετικά αντικείμενα και από 4 έως 6 έτη, ανάλογα με την επιστημονική περιοχή – σε ίδια ή εντελώς διαφορετική – μπορούν να αποκτήσουν εξειδίκευση σε δύο τομείς.

Συνεργασία πανεπιστημίων την ίδιας η άλλης χώρας

Τα προγράμματα μπορούν να γίνονται και με τη συνεργασία διαφορετικών πανεπιστημίων στην ίδια ή και σε άλλη χώρα. Οι φοιτητές θα τελειώνουν σε πολύ λιγότερο χρόνο από ό,τι θα έκαναν χωριστά για δύο διαφορετικά αντικείμενα.
Όπως λέει ο κ. Φορτσάκης, αν κάτι τέτοιο προωθηθεί, οι φοιτητές θα μπορούν να διαλέγουν από ένα “πιάτο” διαφορετικών μαθημάτων και σπουδών. Πάντως ο ίδιος αναφέρει ότι θα προωθήσει την πρόταση του στα όργανα του ΕΚΠΑ.

Η προοπτική αυτή θα μπορούσε να κινητοποιήσει και να ενισχύσει τις σχέσεις των ελληνικών πανεπιστημίων με μεγάλα ιδρύματα άλλων χωρών. Σε αντίστοιχα επιστημονικά προγράμματα συνεργάζονται εκατοντάδες πανεπιστήμια από την Ευρώπη, τις ΗΠΑ, την Κίνα, την Αυστραλία.

Παραδείγματα κλάδων, που μπορούν να “συνεργαστούν” στην έκδοση διπλών πτυχίων είναι το δίκαιο, η δημόσια υγεία, η διοίκηση και η υγεία, η ιατρική και η βιολογία, η οικονομία, η νοσηλευτική.

Τελευταία νέα και ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου