Σύμφωνα με τα όσα προβλέπει το άρθρο 253 του τροποποιημένου Ποινικού Κώδικα, από εδώ και στο εξής οι αστυνομικοί θα πρέπει να συνοδεύονται από δικαστικό λειτουργό, προκειμένου να διενεργούν στους δρόμους ελέγχους σε πεζούς, αλλά και σε οχήματα. Εκπρόσωποι της αστυνομίας διαμαρτύρονται και υποστηρίζουν ότι τους «δένουν τα χέρια» για τον τρόπο λειτουργίας τους.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Τα Νέα», εκπρόσωποι της ελληνικής αστυνομίας δηλώνουν ενοχλημένοι με  το άρθρο 253 του τροποποιημένου Ποινικού Κώδικα, που προβλέπει ότι οι αστυνομικοί θα πρέπει να συνοδεύονται από δικαστικούς λειτουργούς για να διενεργούν ελέγχους σε πολίτες.

Η ανακοίνωση της αστυνομίας αναφέρει πως από την διάταξη αυτή προκύπτει προβληματισμός για την τύχη που θα έχουν αστυνομικοί οι οποίοι δεν θα σεβαστούν τον νόμο και θα προχωράνε σε ελέγχους πολιτών χωρίς την παρουσία δικαστικών λειτουργών.

«Στο άρθρο 253 του τροποποιημένου ΚΠΔ προβλέπεται ότι η έρευνα διενεργείται πάντοτε με την παρουσία εκπροσώπου της δικαστικής εξουσίας. Ευλόγως ανακύπτει θέμα εάν αυτό ισχύει για όλων των ειδών τις έρευνες που ενεργούν ανακριτικοί υπάλληλοι της ΕΛ.ΑΣ και συγκεκριμένα πέραν των ερευνών σε κατοικίες, στις σωματικές έρευνες ή στις έρευνες αυτοκινήτων καθόσον σε θετική περίπτωση πέρα από τη δημιουργία σοβαρής καθυστέρησης στην εκτέλεση του αστυνομικού έργου, κινδυνεύουν οι αστυνομικοί που εκτελούν τις ως άνω ενέργειες χωρίς παρουσία δικαστικού λειτουργού για παράβαση ουσιαστικής διάταξης νόμου», αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση.

Παράλληλα, υποστηρίζουν ότι «πλήθος παραβάσεων που αφορούν στον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας με την κατάργηση της ποινικής κύρωσης της κράτησης και του χρηματικό προστίμου, και γενικότερα όλων των αδικημάτων σε βαθμό πταίσματος, πλέον παραμένουν ατιμώρητες με το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο».

πηγή thepressproject.gr

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ