Κάτι παραπάνω από ενθαρρυντικά είναι τα μηνύματα για το πρόγραμμα «Καλάθι Πρωινού», που εφαρμόστηκε φέτος για πρώτη φορά πανελλαδικώς σε Ρόδο και Κεφαλονιά, από τα ενοικιαζόμενα καταλύματα, τα οποία έλαβαν την σχετική πιστοποίηση.
Στη Ρόδο, 20 πιστοποιημένα καταλύματα εντάχθηκαν φέτος στο πρόγραμμα λαμβάνοντας όλες τις σχετικές πιστοποιήσεις ανεβάζοντας το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών στους πελάτες τους και τα μηνύματα για την επόμενη σεζόν, είναι πως δεκάδες άλλα καταλύματα του νησιού μας θα ενταχθούν στο φιλόδοξο αυτό πρόγραμμα.
Θα πρέπει να σημειωθεί πως η Ρόδος, είναι το μοναδικό νησί από τα Δωδεκάνησα και πανελλαδικά ένα από τα δύο, που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα καθώς οι 20 ιδιοκτήτες καταλυμάτων επιδόθηκαν σε έναν αγώνα δρόμου, προκειμένου να καταφέρουν να προλάβουν τις σχετικές προθεσμίες για την φετινή τουριστική περίοδο. Οι περισσότεροι ενδιαφερόμενοι, δεν κατάφεραν να ανταγωνιστούν την… γραφειοκρατία και έτσι θα είναι έτοιμοι για την σεζόν του 2019.
Επιπλέον, όπως έκανε γνωστό ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδος (ΣΕΤΚΕ) και αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) κ. Παναγιώτης Τοκούζης, μιλώντας στην «δ», είναι εκατοντάδες οι επιχειρήσεις πανελλαδικά, που επέδειξαν ενδιαφέρον για την ένταξή τους στο πρόγραμμα, αφού σε Ρόδο και Κεφαλονιά οι πελάτες των καταλυμάτων που διένειμαν «Καλάθι Πρωινού» έμειναν με τις καλύτερες εντυπώσεις και τα σχόλιά τους στο διαδίκτυο για αυτή την πρωτοβουλία είναι υπέρ το δέον κολακευτικά.
Οι πελάτες, μέσω του προγράμματος γεύτηκαν τοπικά προϊόντα απολαμβάνοντας αυθεντικές γεύσεις, ως δείγμα του τεράστιου γαστρονομικού πλούτου που διαθέτει η χώρα μας ανά περιοχή, κι αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα αυτής της πρωτοβουλίας. Η προώθηση των τοπικών προϊόντων και η ανάδειξη του γαστρονομικού πλούτου όχι μόνο της περιοχής μας αλλά ολόκληρης της Ελλάδας.
Το «Καλάθι Πρωινού» του Νοτίου Αιγαίου παρουσιάστηκε τον περασμένο Νοέμβριο στην Αθήνα από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου σε συνεργασία με τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Δωδεκανήσου και Κυκλάδων στο πλαίσιο της διεξαγωγής του 2ου ανοιχτού Συνεδρίου της Σ.Ε.Τ.Κ.Ε. κατά τη διάρκεια της έκθεσης XENIA.
Στη διάρκεια της εκδήλωσης, παρουσιάστηκε το «πάντρεμα» της γαστρονομίας των νησιών του Αιγαίου, σε μια προσπάθεια προβολής των περισσοτέρων προϊόντων που παράγονται στα νησιά μας.
Απώτερος στόχος της παρουσίασης του «Καλάθι Πρωινού» είναι η τεράστια γκάμα από προϊόντα αλλά και συνταγές από τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου να διατίθεται στους επισκέπτες. Ο πρωτογενής τομέας και τα εξαιρετικά προϊόντα των νησιών, με την υψηλή διατροφική αξία έρχονται και πάλι στο προσκήνιο μαζί με τις παραδοσιακές συνταγές.
Η δράση για το «Καλάθι του Αιγαίου» στηρίζεται από την Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, στο πλαίσιο του προγράμματος Taste the Seasons, της Γαστρονομικής Περιφέρειας για το 2019.
Πρόκειται για μια δράση που στόχο έχει να προωθήσει παραδοσιακά προϊόντα της ελληνικής γης σε Έλληνες και ξένους τουρίστες, για το πρωινό γεύμα τους. Το «Καλάθι Πρωινού» έχει ως στόχο να συνδέσει και να αξιοποιήσει τον πολιτισμικό γαστρονομικό πλούτο της χώρας με την διαμονή στα ελληνικά καταλύματα.
Το «Καλάθι Πρωινού» που διαθέτουν τα πιστοποιημένα ενοικιαζόμενα καταλύματα στους πελάτες τους και το οποίο έχουν επιμεληθεί διακεκριμένοι σεφ, περιλαμβάνει ψωμί και γενικά παραδοσιακά αρτοπαρασκευάσματα, μέλι, γάλα, γιαούρτι, πίτες και φρέσκα φρούτα. Αυτά τα προϊόντα αποτελούν τον βασικό κορμό του καλαθιού, το οποίο όμως αναπροσαρμόζεται και εμπλουτίζεται ανά περιοχή, με έμφαση στην τοπική κουζίνα και τα παραδοσιακά προϊόντα κάθε τόπου.
Η νέα υπηρεσία της ΣΕΤΚΕ, προσδίδει προστιθέμενη αξία στο ελληνικό τουριστικό προϊόν, ενώ είναι βέβαιο ότι προσφέρει ξεχωριστές εμπειρίες στους πελάτες φιλοξενούμενους των τουριστικών καταλυμάτων μέσα από τη γνωριμία τους με τα τοπικά προϊόντα κάθε προορισμού.
Στην Σ.Ε.Τ.Κ.Ε. ανήκουν όλες οι μικρές τουριστικές οικογενειακές επιχειρήσεις ενοικιαζομένων δωματίων και διαμερισμάτων, οι οποίες εξασφαλίζουν διακοπές στην Ελλάδα σε μεγάλο αριθμό Ελλήνων και ξένων τουριστών. Οι επιχειρήσεις αυτές αριθμούν 30.000 και είναι ενταγμένες σε 265 τοπικούς πρωτοβάθμιους Συλλόγους που με την σειρά τους ανήκουν σε 20 Ομοσπονδίες – μέλη της Σ.Ε.Τ.Κ.Ε.
Όπως λέει ο πρόεδρός της, η ΣΕΤΚΕ είναι ο μεγαλύτερος φορέας της χώρας, καθώς όχι μόνο καλύπτει το 50% της τουριστικής κίνησης, αλλά οι εγγεγραμμένες σε αυτήν επιχειρήσεις στηρίζουν σταθερά τους μικρούς παραγωγούς, πρώτον γιατί δεν χρειάζονται μεγάλο όγκο προϊόντων όπως τα μεγάλα ξενοδοχεία και δεύτερον διότι εξοφλούν με μετρητά άμεσα τον κάθε παραγωγό.
Σκοπός του προγράμματος «Καλάθι Πρωινού» είναι να καθιερωθεί η Ελλάδα ως ένας δημοφιλής γαστρονομικός προορισμός.
Επιδίωξη της Συνομοσπονδίας Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδος είναι η συνεργασία με τους γυναικείους συνεταιρισμούς ανά περιοχή. Πολλά καταλύματα θα μπορούν να προμηθεύονται προϊόντα από τους τοπικούς γυναικείους συνεταιρισμούς, ενισχύοντας με τον τρόπο αυτό τη γυναικεία επιχειρηματικότητα και τονώνοντας την οικονομία της περιοχής.
Αξίζει να σημειωθεί επίσης, πως όσα καταλύματα λάβουν πιστοποίηση για την ένταξή τους στο «Καλάθι Πρωινού», θα πριμοδοτούνται με 200 μόρια επιπλέον, στην νέα αναβαθμισμένη κατηγοριοποίηση των 5 κλειδιών που πληροί συγκεκριμένα ποιοτικά πρότυπα και προδιαγραφές και εκπροσωπεί τα πολυτελή τουριστικά καταλύματα, τα οποία θα προσφέρουν εξειδικευμένες και προσωποποιημένες υπηρεσίες προς τους επισκέπτες τους.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ