Με πολλά προβλήματα, ίσως περισσότερα από κάθε άλλη φορά,   ξεκίνησε χθες η νέα σχολική χρονιά  στη Ρόδο και στα άλλα νησιά της Δωδεκανήσου και των Κυκλάδων.
Το εκπαιδευτικό έτος ξεκίνησε με 1.330 κενά σε Δωδεκάνησα και Κυκλάδες με γονείς και εκπαιδευτικούς να βρίσκονται σε απόγνωση γιατί ουδείς είναι σε θέση να γνωρίζει πότε θα τοποθετηθούν δάσκαλοι και καθηγητές σε  σχολεία με ελλείψεις προσωπικού .

Όπως τόνισε,  μιλώντας χθες  στον ρ/σ Sky, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος είναι  η πρώτη φορά που ξεκινάει η σχολική σεζόν με τόσα προβλήματα, όχι μόνο στους νομούς Δωδεκανήσου και Κυκλάδων  αλλά σε πανελλαδικό επίπεδο, φέρνοντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα το δημοτικό σχολείο της Αντιμάχειας, όπου παραβρέθηκε για τον Αγιασμό. Οπως είπε από τους 19 δασκάλους που έπρεπε να έχει, εμφανίστηκαν μόνον τέσσερις για 180 παιδιά!
«Δεν έχει προηγούμενο αυτό που συμβαίνει φέτος στα σχολεία. Αρκεί να σας πως ότι για να ανοίξει το σχολείο της Τήλου, έφυγε εκτάκτως δάσκαλος από την Σύρο. Είναι αυτό δείγμα συντεταγμένης πολιτείας; Αυτό δεν είναι κράτος. Βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο, όλοι όσοι διεκδικούν την ψήφο μας εκτίθενται και θα πρέπει επιτέλους να δώσουν και απαντήσεις. Να εκτίθενται όχι μόνο σε επίπεδο αντιπαράθεσης αλλά και σε μια λογική πρότασης και παρουσίασης λύσεων. Αυτό αναζητά πλέον η κοινωνία, λύσεις όχι συγκρούσεις», τόνισε  ο κ. Χατζημάρκος, ο οποίος ανέφερε ότι οι Αγιασμοί έγιναν χθες αλλά τα σχολεία δεν μπορούν να λειτουργήσουν. «Οι εκπαιδευτικοί με κοίταξαν με απόγνωση. Εγιναν οι Αγιασμοί στα σχολεία, αλλά μετά; Τι γίνεται μετά;», αναρωτήθηκε ο περιφερειάρχης.
«Αν σε κεντρικό επίπεδο, όπως τόνισε,  λειτουργήσουν με τα συνήθη αντανακλαστικά τότε θα είμαστε άξιοι της μοίρας μας και κάλεσε την υπηρεσιακή κυβέρνηση, που όπως είπε, έδειξε αποφασιστικότητα στο θέμα του μεταναστευτικού, να δείξει την ίδια αποφασιστικότητα και στο θέμα της παιδείας, λαμβάνοντας έκτακτες αποφάσεις». Ο Περιφερειάρχης τόνισε πως τα σχολεία μπορούν να μείνουν σε αυτή την κατάσταση για μια εβδομάδα το περισσότερο.
«Το μέγιστο διάστημα που μπορούν να μείνουν τα σχολεία σε αυτή την κατάσταση είναι μία εβδομάδα. Αυτό είναι το μάξιμουμ της αντοχής μας και επιπλέον εξυπηρετεί και την κεντρική διοίκηση διότι την ερχόμενη Κυριακή έχουμε εκλογές, κάποια σχολεία θα κλείσουν για να λειτουργήσουν ως εκλογικά κέντρα άρα το διάστημα αυτό προσφέρεται για να γίνουν οι απαραίτητες διαδικασίες από την κεντρική διοίκηση προκειμένου να καλυφθούν τα κενά με έκτακτες αποφάσεις» κατέληξε ο κ. Χατζημάρκος.
Σε μήνυμά του προς όλους  τους μαθητές σε Δωδεκάνησα και Κυκλάδες  ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος τόνισε:
«Όπως κάθε νέο ξεκίνημα έτσι και η σχολική χρονιά που σήμερα αρχίζει, είναι ένα νέο μεγάλο ταξίδι εμπειριών και γνώσης για μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς.”Δράξασθε Παιδείας” λέει το σημερινό απολυτίκιο του Αγιασμού, δηλαδή αρπάξτε την ευκαιρία για μόρφωση, το δυνατότερο όπλο που μπορεί να διαθέτει ένας άνθρωπος. Σε αυτόν τον αγώνα για την απόκτηση του πολυτιμότερου αγαθού, της γνώσης, και σε μία τόσο δύσκολη στιγμή για την πατρίδα μας, η  Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου βρίσκεται έμπρακτα δίπλα στους μαθητές, στους μικρούς νησιώτες μας, εξασφαλιζοντας 4 εκ. ευρώ  για την επισκευή των σχολείων των νησιών μας.

Με το βλέμμα λοιπόν στραμμένο στο αύριο,  με την πυξίδα να δείχνει στο Φως και με βαθιά πίστη στον στόχο, εύχομαι στα παιδιά μας οι μάχες που θα δίνουν στη ζωή τους να είναι μόνο μάχες δημιουργίας.Καλή σχολική χρονιά!».
Οι αγιασμοί στο σχολικό συγκρότημα της Ακαδημίας,  στο 1ο, 2ο, και 3ο Λύκειο, τελέστηκαν χθες  από το Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Ρόδου κ. Κύριλλο.
Παρέστησαν ο υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ  κ. Δημήτρης Γάκης , ο αντιπεριφερειάρχης κ. Φ Ζαννετίδης,  ο χωρικός αντιπεριφερειάρχης κ. Χαράλαμπος Κόκκινος,  ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Χρήστος Μπάρδος, ο δήμαρχος κ. Φώτης Χατζηδιάκος, η αντιδήμαρχος Τουρισμού κ. Μαρίζα Χατζηλαζάρου, το μέλος της δημοτικής κοινότητας Ρόδου κ. Φωτεινή Καράμπελα, η δημοτική σύμβουλος κ. Ελπίδα Ατσίδη, ο περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης κ. Βασίλης Καραγιάννης,  οι διευθυντές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ.κ. Ηλίας Βασιλειάδης και Γιάννης Παραδομαρκάκης, οι διευθυντές των σχολικών μονάδων,  εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές.
«Ήρθαμε για να τελέσουμε τον αγιασμό  με αφορμή την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς . Εσεις βρίσκεστε  σε μια διαδικασία να προσλάβετε τα αγαθά της παιδείας και της γνώσης. Δεν θέλω να σας δώσω συμβουλές. Να έχετε βαθιά συναίσθηση της ευθύνης για αυτό που είστε και για το χώρο που βρίσκεστε. Αυτό που κάνετε τώρα θα έχει απήχηση στη ζωή σας,  στο μέλλον. Δεν θα πρέπει να θυσιάζετε τα ουσιαστικά για τα δευτερεύοντα. Αυτά είναι προβληματισμοί ενός ανθρώπου που πέρασε από  εκεί που είστε τώρα εσείς. Να προχωράτε με υγεία,  δύναμη και διάθεση για κάτι  καλύτερο για σας και τις οικογένειές σας», τόνισε ο Σεβασμιότατος  Μητροπολίτης Ρόδου κ. Κύριλλος, απευθυνόμενος προς τους μαθητές.
«Θέλω να ευχηθώ στους γονείς καλή αντοχή και υπομονή. Άλλοι σήμερα είναι χαρούμενοι και  άλλοι μένουν μελαγχολικοί γιατί έχουν άγχος για τις εξετάσεις. Μέσα σε αυτό το σχολικό σύστημα  οφείλεται να λειτουργήσουμε και εμείς και εσείς. Το πλαίσιο λειτουργίας των σχολείων δεν είναι αυτό που οφείλει να προσφέρει η πολιτεία. Έχετε πολλές δυνατότητες. Περιμένουμε τις δικές σας συμβουλές στη δική μας συμπεριφορά», δήλωσε ο  κ. Δημήτρης Γάκης.
«Εύχομαι στους μαθητές να έχουν μια καλή σχολική χρονιά. Σε ένα κόσμο που αλλάζει και μια κοινωνία που δοκιμάζεται θα πρέπει να εφοδιαστείτε με γνώσεις.  Αυτή μπορεί να είναι επένδυση για το μέλλον και απάντηση στην κρίση που βιώνουμε», τόνισε ο χωρικός αντιπεριφερειάρχης κ. Χαράλαμπος Κόκκινος .
«Σας μεταφέρω τις ευχές  του περιφερειάρχη κ. Γιώργου  Χατζημάρκου για την έναρξη της  σχολικής χρονιάς», δήλωσε ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Χρήστος Μπάρδος.
Από το σχολικό συγκρότημα του Βενετοκλείου μέχρι και την Ακαδημία χθες και προχθές  στο «Ροδίων Παιδεία», ο δήμαρχος Ρόδου κ. Φώτης Χατζηδιάκος  ευχήθηκε σε όλους, μαθητές και εκπαιδευτικούς, «καλή δύναμη, γνώση και πρόοδο για ένα καλύτερο μέλλον».
Στο μήνυμά του προς τους μαθητές ο δήμαρχος υπογράμμισε:
«Το μέλλον ανήκει στους  νέους και νέες, με στόχους, με όνειρα και με ιδανικά για έναν καλύτερο κόσμο. Η παιδεία, η γνώση, η μόρφωση, το πνεύμα, είναι τα στοιχεία που καθορίζουν τον πολιτισμό ενός τόπου.
» Ζούμε σε δύσκολους καιρούς και μόνο με τη δύναμη της γνώσης, με συστηματική και συνεχή προσπάθεια, προσήλωση στο στόχο και  θέληση πάνω απ’ όλα, θα ξεπεράσετε δυσκολίες και εμπόδια στο διάβα σας. Στα φωτισμένα μυαλά, τα οποία θα πρέπει να υπάρχει η γνώση και η ανθρωπιά, στηρίζουμε τις ελπίδες μας για το μέλλον.
» Είμαστε υπερήφανοι για τη νεολαία και τους εκπαιδευτικούς των σχολείων μας, όπως εξάλλου απέδειξε και η μεγάλη επιτυχία άνω του 90% των εισαχθέντων στα ΑΕΙ. Έχουμε  παιδιά και νέους που τιμούν τον τόπο τους, που τιμούν την πατρίδα τους, με την πρόοδο τους στην Παιδεία. Ο Δήμος Ρόδου είναι αρωγός σε κάθε προσπάθεια που προάγει το πνεύμα. Πρέπει να γίνει συνείδηση ότι όλοι μας έχουμε το χρέος, καθημερινά, να φροντίσουμε για την εξύψωση της παιδείας  και για τα θαύματα τα οποία μπορεί  να δημιουργήσει. Να ευχηθώ σε όλους τους μαθητές καλή πρόοδο  και πάντα να δημιουργείτε. Να πετύχετε τους στόχους σας και να βελτιώσετε τη ζωή σας,  για μια Ελλάδα και έναν κόσμο καλύτερο».
«Εκπροσωπώντας την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης θέλω να σας ευχηθώ καλή σχολική χρονιά. Η χώρα μας αντιμετωπίζει  σοβαρή κρίση που δεν είναι μόνο οικονομική αλλά και πνευματική και πολιτισμική. Είναι υποχρέωση όλων μας και κυρίως όσων έχουν ευθύνη να αλλάξουν την κατάσταση. Έχουμε όλες τις δυνατότητες να το κάνουμε», δήλωσε ο κ. Βασίλης Καραγιάννης.
Ομιλώντας στη «δ» ο κ. Βασίλης Καραγιάννης δήλωσε πως από την επόμενη  εβδομάδα θα  ξεκινήσουν οι διορισμοί εκπαιδευτικών στα σχολεία.
«Οι  δυσκολίες μεγεθύνονται στα νησιά. Το Νότιο Αιγαίο είναι παραμελημένο από την κεντρική διοίκηση. Αυτό ως νησιώτες δεν θα πρέπει να το δεχθούμε», τόνισε ο κ. Καραγιάννης.
«Ξεκινούν  τη Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου  κανονικά τα μαθήματα σε όλα τα σχολεία.  Θα προσπαθήσουμε να μετατρέψουμε το 2ο Λύκειο  και το 4ο Γυμνάσιο σε πειραματικά σχολεία. Αυτή θα είναι η εισήγησή μου προς την πολιτική  ηγεσία του υπουργείου Παιδείας. Καλή σχολική χρονιά», ευχήθηκε ο  προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Γιάννης Παπαδομαρκάκης.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ