Τοπικές Ειδήσεις

Συνέντευξη τύπου του περιφερειάρχη για όλα τα θέματα της τρέχουσας επικαιρότητας

Ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, παραχώρησε χθες συνέντευξη τύπου στα τοπικά ΜΜΕ για να αναφερθεί σε θέματα της επικαιρότητας και να ανακοινώσει την υποβολή μήνυσης κατά του ραδιοφωνικού παραγωγού, Τώνη Μαρτίνη, του Ρ/Σ SKY RODOS και της ιστοσελίδας www.skyrodos.gr, ιδιοκτησίας του (βλέπε επ’ αυτού και σελ. 6).
Ο κ. Χατζημάρκος δήλωσε τα εξής: «Η στάση μας απέναντι σε ένα φαινόμενο που έχει πάρει διαστάσεις εκστρατείας, τα τελευταία δύο χρόνια σχεδόν, αλλάζει. Έχουμε ένα ηθικό χρέος απέναντι σε αυτά που υπηρετούμε από τις θέσεις στις οποίες έχουμε βρεθεί, υλοποιώντας τη λαϊκή εντολή. Και δεν είναι πλέον επιλογή μας η αλλαγή στάσης απέναντι σε φαινόμενα παρακμής, αλλά χρέος μας! Σήμερα το πρωί κατέθεσα μήνυση κατά του Αντώνη Μαρτίνη για μία μεγάλη σειρά από ψευδή και συκοφαντικά δημοσιεύματα και αναρτήσεις στο διαδίκτυο, στον ιστότοπο skyrodos.gr και ψευδείς αναφορές-ειδήσεις μέσα από την πρωινή του εκπομπή στο ραδιοφωνικό του σταθμό.
Η ανοχή μας απέναντι σε τέτοια φαινόμενα έχει εκληφθεί ως αδυναμία. Σύμφωνα όμως με τη γνωστή φράση, η συκοφαντία, είναι η δύναμη των δειλών. Και αυτή η δύναμη γίνεται καμία φορά κάπως μεγαλύτερη, όταν μετατρέπεται σε λαθρεπιβάτη στο όχημα της δημοσιογραφίας και της ελευθεροτυπίας. Και δεν αναφέρομαι στην έκφραση της κριτικής, ακόμη και της πιο σκληρής, ίσως και άδικης καμία φορά. Μιλάω για την συνειδητή ψευδολογία, την αισχρή λασπολογία, τη κατασυκοφάντηση και τη σχεδιασμένη παραχάραξη της αλήθειας, την πλαστογράφηση της πραγματικότητας, τη σκηνοθετημένη κατασκευή γεγονότων, με σκοπό τη βλάβη και το διασυρμό αυτών που ενοχοποιούνται, τον πολιτικό ευτελισμό τους και την εξυπηρέτηση των όποιων σκοτεινών επιδιώξεων έχουν όσοι καταφεύγουν σε αυτές τις πρακτικές».
Στο εξής, όπως τόνισε ο περιφερειάρχης, αναλαμβάνει η Δικαιοσύνη, όπου θα λάμψει η αλήθεια και θα λογοδοτήσουν οι συκοφάντες, οι οποίοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με τις συνέπειες των πράξεων τους.
«Όπως λέει και ο Αριστοτέλης, η μοχθηρία και η αδικία δεν εμφανίζονται κατά λάθος. Αποτελούν επιλογές. Και όσοι έχουν καταφύγει εκεί, προφανώς το έχουν κάνει από επιλογή και από πρόθεση! Τα τελευταία τουλάχιστον δύο χρόνια αντιμετωπίζω αυτή τη λογική, από ένα άνθρωπο ο οποίος θέλει να παρουσιάζεται ως δημοσιογράφος, δεν είναι όμως παρά ένας παραγωγός και προαγωγός αισχρών ψεμάτων και συκοφαντιών. Η περίοδος ανοχής έλαβε τέλος και αναλαμβάνει πλέον η Δικαιοσύνη, εκεί όπου θα λάμψει η αλήθεια και θα λογοδοτήσουν οι συκοφάντες. Οι πειρατές των δημοσίων συχνοτήτων θα βρεθούν αντιμέτωποι με τις συνέπειες των πράξεών και των επιλογών τους», δήλωσε ο κ. Χατζημάρκος.
ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΘΩΡΑΚΙΣΗ ΤΩΝ ΝΗΣΙΩΝ
Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού, προέβη στην ενίσχυση όλων των δημοσίων δομών υγείας με τον απαιτούμενο εξοπλισμό (σταθμοί μοριακού έλεγχου, σύγχρονοι αναπνευστήρες υγειονομικό υλικό, κλωβοί αρνητικής πίεσης κοκ). Τις τελευταίες ημέρες έχει παραδώσει σε τέσσερα νησιά θαλάμους απομόνωσης. Ο περιφερειάρχης, Γ. Χατζημάρκος ανέφερε σχετικά:
«Το διήμερο που προηγήθηκε, παραδόθηκαν από την Περιφέρεια στο πλαίσιο της θωράκισης των δομών Υγείας, θάλαμοι απομόνωσης στα νοσοκομεία της Καλύμνου, και της Καρπάθου και στα κέντρα Υγείας Αστυπάλαιας και Πάτμου.
Το Νοσοκομείο της Καρπάθου ανεγέρθη με χρηματοδότηση 100% από ευρωπαϊκούς πόρους της Περιφέρειας μας. Εκεί μεταφέρθηκε τις τελευταίες ημέρες η λειτουργία της Δημόσιας Υγείας του νησιού και παραδόθηκαν συνεπώς εκεί οι θάλαμοι απομόνωσης. Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος για τη λειτουργία του νοσοκομείου. Ήταν η πρώτη υπογραφή που έβαλα το 2014 για την εξασφάλιση των πόρων και την υλοποίηση του έργου όταν ανέλαβα περιφερειάρχης.
Πλησιάζουμε στην κορύφωση ενός μεγάλου σχεδίου βελτίωσης των συνθηκών του περιβάλλοντος όπου εργάζονται γιατροί και νοσηλευτές, προσφέροντας υπηρεσίες που μας κάνουν να αισθανόμαστε υπερήφανοι. Είμαστε στο πλευρό τους και το δείχνουμε στην πράξη. Μαζί με τις δομές Υγείας, τα επτά νοσοκομεία της περιφέρειάς μας, ιδιαίτερη θέση έχει το ΕΚΑΒ. Είναι κρίσιμος ο ρόλος του στο δημόσιο σύστημα Υγείας και η συνεργασία μας με τη διοίκηση ήταν συνεχής και μπορέσαμε να προμηθευτούμε κλωβούς αρνητικής πίεσης και άλλο εξοπλισμό μας ζητήθηκε».

ΑΛΛΑ ΘΕΜΑΤΑ

Η ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ
ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ
Σε ό,τι αφορά στη διαχείριση των συνθηκών που προκύπτουν από την πανδημία του κορωνοϊού, ο περιφερειάρχης Γ. Χατζημάρκος, δήλωσε ότι δεν υπάρχει άλλη επιλογή από το να τηρούνται οι οδηγίες που εισηγείται η αρμόδια επιτροπή λοιμοξιολόγων. Επεσήμανε ότι σε αυτή τη δύσκολη φάση της πανδημίας, μεγάλες και ανεπτυγμένες χώρες αναθεωρούν καθημερινά τα σχέδιά τους για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης. Μοιραία επηρεάζεται ο τουρισμός, οικονομική δραστηριότητα από την οποία εξαρτάται αποκλειστικά το Νότιο Αιγαίο! Όμως οι τουριστικές ροές καθορίζονται σε μεγάλο βαθμό από τις ίδιες τις χώρες προέλευσης των επισκεπτών. Μεγάλες και ανεπτυγμένες χώρες δεν επιδεικνύουν την αναμενόμενη ευελιξία και οργάνωση ως προς τα μοριακά τεστ.
«Περνάμε σε μία νέα δύσκολη φάση της πανδημίας. Τις τελευταίες ημέρες έχει σημάνει συναγερμός σε όλη την Ευρώπη. Όλες οι χώρες αναθεωρούν και τροποποιούν καθημερινά το σχέδιό τους. Σε εμάς, πέρα από όλα τα άλλα, επηρεάζεται σημαντικά ο τουρισμός. Το να έχουμε τουριστικές ροές, εξαρτάται από παράγοντες που δεν μπορούμε να ελέγξουμε. Εξαρτάται από αποφάσεις χωρών από τις οποίες αντλούμε επισκέπτες. Υπάρχουν ευρωπαϊκές χώρες, πλούσιες και οργανωμένες όπου είναι δύσκολη η πρόσβαση των πολιτών σε μοριακούς ελέγχους. Θα περίμενε κανείς ότι ο περιορισμός, να έχουν υποβληθεί οι πολίτες σε ένα μοριακό τεστ πριν ταξιδέψουν, είναι κάτι απλό σε μεγάλες χώρες. Όμως στην πράξη διαπιστώνουμε ότι είναι δύσκολο και ότι αργούν πολύ τα αποτελέσματα. Αυτό επηρεάζει αναμφισβήτητα τις ροές και έτσι κινούμαστε φέτος πάνω σε κινούμενη άμμο, καταφέρνοντας μέχρι στιγμής να ισορροπήσουμε. Παρακολουθούμε πάντα τις εξελίξεις και ακούγοντας και εφαρμόζοντας τα μέτρα που εισηγείται η αρμόδια επιτροπή λιομωξιολόγων που άλλωστε από το Μάρτιο μέχρι τώρα έχει πετύχει στο έργο της.
Όσο η διεθνής επιστημονική κοινότητα δεν έρχεται με την υγειονομική λύση της πανδημίας, μία θεραπεία ή το εμβόλιο, όλοι καταλαβαίνουμε ότι θα συνεχίσουμε να ζούμε με τις επιπτώσεις, ότι θα συνεχίσουμε καθημερινά να δίνουμε αγώνα για να μείνουμε όρθιοι, να φέρουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα τηρουμένων των συνθηκών που επικρατούν. Η οικονομία στην περιοχή μας εξαρτάται απολύτως από τον τουρισμό. Είμαστε η περιφέρεια που κατέχει παγκοσμίως το ρεκόρ ως προς το ποσοστό του ΑΕΠ της που παράγεται από ένα κλάδο της οικονομίας. Κατά 97% το ΑΕΠ μας παράγεται από τον τουρισμό», δήλωσε ο περιφερειάρχης.
Για μία ακόμη φορά, ο κ. Χατζημάρκος ξεκαθάρισε ότι κανείς δεν μπορεί να κρύψει τον ακριβή αριθμό των κρουσμάτων που υπάρχουν στα νησιά μας, αντίθετα με όσα διαδίδονται από ορισμένες πλευρές. Δήλωσε ότι τον Ιούλιο το Νότιο Αιγαίο δέχθηκε εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες μέσω των απευθείας πτήσεων προς τα διεθνή αεροδρόμια, αλλά και με πτήσεις εσωτερικού και μέσω των λιμανιών. Ήταν αναμενόμενο να καταγραφεί αύξηση των κρουσμάτων σε σύγκριση με την προηγούμενη περίοδο του lockdown και της αναστολής των πτήσεων από και προς το εξωτερικό. Και επιπλέον, πραγματοποιείται καθημερινά μεγάλος όγκος μοριακών ελέγχων (δεκάδες χιλιάδες έλεγχοι) γεγονός που συμβάλλει στον εντοπισμό περισσότερων κρουσμάτων. Επίσης, ο περιφερειάρχης δήλωσε ότι αποτελεί απόφαση της κεντρικής διοίκησης να μην ανακοινώνονται λεπτομέρειες γύρω από τα κρούσματα με στόχο την προστασία των προσωπικών δεδομένων αλλά και την αποφυγή…κανιβαλισμού των κρουσμάτων, αναφερόμενος σε αντίστοιχα περιστατικά που εκδηλώθηκαν στο πρώτο διάστημα της πανδημίας όταν ο αριθμός (των κρουσμάτων) στο Ν. Αιγαίο ήταν μονοψήφιος.
«Κανείς δεν κρύβει κρούσματα. Τα ανακοινώνει μόνο η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και ο ΕΟΔΥ. Κανείς φορέας ή οργανισμός σε τοπικό επίπεδο ή πολιτικό πρόσωπο δεν το κάνει αυτό! Επιπλέον υπάρχει η απαίτηση από ένα κομμάτι της κοινωνίας μαζί με την όποια ανακοίνωση γίνεται, να δίδονται και περισσότερες πληροφορίες. Και αυτή είναι μία απόφαση που ελήφθη κεντρικά για την προστασία των προσωπικών δεδομένων», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Χατζημάρκος, σημειώνοντας ότι τα πράγματα βαίνουν καλώς στο Νότιο Αιγαίο.

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΚΟΙΝΗΣ
ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΗΣ
Ο περιφερειάρχης, Γ. Χατζημάρκος αναφέρθηκε και στην κοινή πρωτοβουλία των τοπικών φορέων για την ενιαία εκπροσώπηση στα διεθνή και εθνικής εμβέλειας ΜΜΕ και στις «επιθέσεις» που δέχθηκε αυτή. Ξεκαθάρισε ότι σε καμία περίπτωση η συγκεκριμένη πρωτοβουλία δεν υποκαθιστά τον επικεφαλής της επιτροπής λοιμωξιολόγων, Σωτήρη Τσιόδρα και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά. Διευκρίνισε ότι το ακροατήριο της πρωτοβουλίας δεν βρίσκεται στο Ν. Αιγαίο, αλλά στο εξωτερικό και στην υπόλοιπη χώρα.
«Πρόκειται για μία πρωτοβουλία των τοπικών φορέων χαιρετίστηκε σε όλη την Ελλάδα. Είναι πρώτη φορά που έγινε κάτι τέτοιο στη χώρα μας και είμαστε περήφανοι που συμμετέχουμε κι εμείς στην προσπάθεια αυτή. Θέλω να διατηρήσω για τον εαυτό μου και την Περιφέρεια τη θέση του απλού εργάτη σε όλη αυτή την προσπάθεια που από την αρχή είχε συγκεκριμένους στόχους. Το ακροατήριο αυτής της πρωτοβουλίας ήταν πάντα εκτός, ήταν και παραμένει το εξωτερικό, η Ευρώπη και οι υπόλοιπες περιοχές της Ελλάδας.
Κάποιοι πιστεύουν ότι αυτή η πρωτοβουλία είχε στόχο να αντικαταστήσει τον καθηγητή κ. Τσιόδρα ή τον υφυπουργό κ. Χαρδαλιά. Αυτό είναι μόνο στο μυαλό όλων όσοι ασκούν αυτή την κριτική. Έχει προλάβει εκατοντάδες περιπτώσεις πανευρωπαϊκά και εθνικά (σ.σ. ανακριβών δημοσιευμάτων/ρεπορτάζ), τις οποίες δεν προβάλλει, γιατί ακριβώς αυτή είναι η στόχευση αυτής της πρωτοβουλίας, να μην προβάλλει τις επιτυχίες της. Κρατώ τα συγχαρητήρια του ίδιου του πρωθυπουργού γι΄ αυτή την πρωτοβουλία και επαναλαμβάνω ότι το ακροατήριο δεν είμαστε εμείς εδώ», είπε ο περιφερειάρχης.

ΝΕΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ
Σε ερώτηση της «δημοκρατικής» σχετικά με το νέο μέτρο της κυβέρνησης για το κλείσιμο των εστιατορίων, μπαρ και κλαμπ στις 12 τα μεσάνυχτα στη Ρόδο (και σε πέντε άλλα νησιά του Ν. Αιγαίου) ο κ. Χατζημάρκος απάντησε ότι έχει καθαρά προληπτικό χαρακτήρα, δηλώνοντας μεταξύ άλλων:
«Είναι προφανές ότι δεν μας αρέσουν όλες οι αποφάσεις που παίρνονται. Είναι επίσης προφανές ότι παίρνονται τα μέτρα από ένα σώμα που έχει καταφέρει μέχρι τώρα να μας προστατεύσει και να παραμένουμε ανάμεσα στις καλύτερες περιοχές του πλανήτη ως προς τη διαχείριση της πανδημίας. Μας είναι δυσάρεστο… Το μέτρο αφορά επίσης την Κω, τη Μύκονο, τη Σαντορίνη, την Αντίπαρο και την Πάρο. Ζήτησα εξηγήσεις σε μία προφορική συζήτηση. Μου απάντησαν ότι πρόκειται για ένα μέτρο το ποίο έχει προβολή στο μέλλον.
Στόχος είναι να διατηρήσουμε ένα καλό επίπεδο σε αυτά τα νησιά. Η διατήρηση των κρουσμάτων σε χαμηλό επίπεδο δεν επιτυγχάνεται μόνο με την παρακολούθηση αλλά και τη λήψη μέτρων. Πολύς κόσμος λέει ότι θα πρέπει να γίνονται περισσότεροι έλεγχοι και να αφήσουν τα μέτρα.
Είναι ήδη πολύ μεγάλος ο αριθμός των ελέγχων που γίνονται από όλες τις υπηρεσίες… και θα σας παρουσιάζουμε αναλυτικά. Όμως δεν είναι δυνατό να υπάρχουν παντού συνεργεία σε μία περιοχή σαν τη δική μας. Δεν υπάρχουν οι ανθρώπινοι πόροι. Όλοι οι οργανισμοί που είναι επιφορτισμένοι με τον έλεγχο έχουν δεκάδες άλλα καθήκοντα τα οποία εξακολουθούν να υπάρχουν σε καθημερινή βάση. Όλα γίνονται ταυτόχρονα από ένα μικρό αριθμό ανθρώπων τους οποίους θέλω να ευχαριστήσω για τη δουλειά τους»!
ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟΤΗΤΑ
Σε ερώτηση σχετικά με την προκλητικότητα των γειτόνων και το επίπεδο ετοιμότητας ο κ. Χατζημάρκος απάντησε ως εξής: «Παρακολουθούμε τις εξελίξεις. Έχουμε σταθερή ροή πληροφοριών από αυτούς που πρέπει. Όλος ο μηχανισμός της περιφέρειάς μας, στο κομμάτι που μας αφορά, στο πολιτικό κοινωνικό σκέλος, είναι πανέτοιμος να αντιμετωπίσει κάθε ενδεχόμενο. Οι τόνοι είναι και πρέπει να παραμείνουν χαμηλοί χωρίς αυτό να σημαίνει ότι όσοι πρέπει να δουλεύουν δεν το κάνουν. Έχουμε την ενημέρωση όπως σας είπα και την πεποίθηση ότι τα θέματα αυτά είναι σε χέρια ικανών ανθρώπων. Έχουμε εμπιστοσύνη στην πολιτική ηγεσία και στις ένοπλες δυνάμεις. Αν μη τι άλλο διαπιστώνουμε ότι υπάρχει σε αυτά τα θέματα μία ευρεία συναίνεση, σπάνιο πράγμα στη χώρα μας και πολύ αισιόδοξο».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου